Zo bescherm je je huid tijdens de wintersport
24-01-2024

Zon

Zo bescherm je je huid tijdens de wintersport

Wie denkt dat de huid alleen door de zomerzon schade op kan lopen, heeft het mis. Juist de winterzon is fel en daarom gevaarlijk. Niet alleen tijdens de wintersport, maar ook tijdens de Hollandse winterdagen is de huid kwetsbaar en dus extra gevoelig voor zonnestralen. In dit blog lees je hoe je jouw huid het beste kunt beschermen tijdens de wintersport én de Hollandse winterdagen!

Waarom is de zon sterker tijdens de wintersport?

Huidbescherming tijdens de wintersport is belangrijk vanwege de extra sterke UV-straling van de winterzon. De sterkte van de straling is afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt en de weerkaatsing van de zon in de sneeuw.

Zowel zand als sneeuw reflecteert het zonlicht waardoor meer UV-straling de huid bereikt en er dus sneller verbranding optreedt. Bij zand wordt 20% van de zonnestralen weerkaatst, bij sneeuw ligt dit percentage op maar liefst 80%. Bovendien neemt de zonkracht op grote hoogte toe: per 1000 meter gaat de hoeveelheid UV-straling met 10% omhoog.

Daar komt nog bij dat de lucht in het hooggebergte een stuk ijler is, waardoor er minder zuurstof in de berglucht aanwezig is. UV-straling kan hierdoor minder goed gefilterd worden, waardoor verbranding van de huid nog gemakkelijker ontstaat.

Couperose: Schade door kou

Schade door kou treedt vooral op in het gezicht. Als het buiten vriest en men gebruik maakt van een crème op waterbasis, dan bevriest de opperhuid. Hierdoor gaan de bloedvaatjes in de huid kapot en kan couperose ontstaan of verergeren. Couperose verdwijnt niet vanzelf en kan alleen door middel van laser of IPL verwijderd worden. Voorkomen is dus beter dan genezen. Couperose en rode vlekken, als gevolg van de kou, kunnen worden voorkomen door de huid tijdens de wintermaanden extra goed te beschermen met een vette crème.

Hoe kan ik mijn huid tegen de winterzon beschermen?

Een hoge beschermingsfactor (SPF30 of SPF50) is tijdens de wintersport echt aan te raden. Daarnaast is het belangrijk om uitdrogen van de huid te voorkomen. Een vette crème met UV-filter is dus noodzakelijk om het verbranden, uitdrogen en bevriezen van de huid tegen te gaan. UV-straling is altijd aanwezig, ook wanneer het bewolkt is: ga dus nooit onbeschermd de piste op! Wij raden deze zonbescherming aan met broad spectrum bescherming. Vergeet daarnaast ook niet een lippenbalsem met zonnebrandcrème te gebruiken, om je lippen te beschermen tegen uitdroging en de zon.

Draag kleding die je huid bedekt, zoals een skibril, een halswarmer en handschoenen. Dit helpt niet alleen tegen kou, maar biedt ook extra bescherming tegen UV-straling. Dit geldt ook voor het dragen van een helm of muts die je hoofdhuid bedekt om blootstelling aan de zon te verminderen.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Zonbeschermingsproducten

Blogs

Alle blogs