gerstekorrels

Naarmate we ouder worden ontstaan er vaak ontsierende huidonregelmatigheden, zoals steelwratjes en goedaardige verhevenheden. Maar ook als we jong zijn, kunnen er onregelmatigheden zoals gerstekorrels voorkomen.

Welke soorten huidonregelmatigheden zijn er?

Er worden verschillende typen huidonregelmatigheden onderscheiden. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Gerstekorrels (milia). Dit zijn kleine, witte korreltjes in of onder de huid.
 • Keratosis Pilaris (in het Nederlands ook wel Anservel). Dit wordt gekenmerkt door kleine, rode papeltjes (bobbeltjes) die bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw en verheven aan.
 • Wratjes. Dit zijn ruwe, bloemkoolachtige bultjes. Ze komen met name voor op de handen en voeten, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam ontstaan.
 • Xanthelasma. Dit is een gelige verdikking van de huid rond ogen, op de oogleden of in de binnenhoek van het oog.
 • Talgklierhyperplasie. Dit betekent letterlijk “een vergroting van de talgkliertjes” en kenmerkt zich door kleine, gele, ietwat gelobde bultjes. Deze huidaandoening komt met name voor bij de ouder wordende huid. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben.
 • Cherry Angioma. Dit zijn kleine, helderrode stipjes. In de loop van de tijd kunnen ze groter worden en soms raken ze verheven. Deze plekjes kunnen op je hele lichaam voorkomen zowel bij mannen als vrouwen.

Hoe ontstaan huidonregelmatigheden?

De oorzaak van het ontstaan is afhankelijk van het type onregelmatigheid:

 • Gerstekorrels zijn kleine holtes (cyste) in een haarschacht (haarfollikel) waar hard geworden talg (huidsmeer) in zit.
 • Keratosis Pilaris. De oorzaak hiervan is onbekend, maar waarschijnlijk is de aandoening genetisch bepaald.
 • Wratjes ontstaan door het humaanpapilloma virus (HPV). Besmetting vindt plaats door huid-op-huid contact, wanneer de huid beschadigd is.
 • Xanthelasma wordt soms in verband gebracht met een verhoogde cholesterolwaarde. Ook kunnen suikerziekte, stofwisselingsstoornissen en galwegaandoeningen van invloed zijn.
 • Talgklierhyperplasie zien we vrijwel alleen in het gezicht. Het vermoeden dat de zon bij het ontstaan van deze plekjes een rol speelt, is dus aannemelijk.
 • Cherry Angioma komen met name voor bij mensen met een licht huidtype. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol, maar ook de zon kan van invloed zijn op het ontstaan van deze huidonregelmatigheid.

Hoe worden huidonregelmatigheden behandeld?

Je kunt bij ons goed terecht om huidonregelmatigheden te laten behandelen. Wij behandelen deze door middel van o.a. laser en elektrocoagulatie. Tijdens een consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling het meest geschikt is. Wij geven je graag advies op maat. Ook kunt je alvast online onze blogs lezen om nog meer over huidonregelmatigheden te weten te komen!

Coagulatie

Button KIEZEN

Tijdens de behandeling van coagulatie wordt met een klein naaldje de goedaardige huidafwijking verhit, dit heet coaguleren. De huidafwijking wordt vervolgens door het lichaam afgestoten waardoor het verdwijnt.

Curetteren

Button KIEZEN

Tijdens het curetteren worden oppervlakkige onregelmatigheden zoals ouderdomswratten, met een steriel en scherp metalen ringetje (curette) weg geschraapt.

CO2 laser

Button KIEZEN

Het licht van de CO2 laser wordt door het water in de huid geabsorbeerd. Gecontroleerde schadekolommen worden in de huid gemaakt. Deze ‘schade’ geeft de huid een trigger om nieuwe collageen en elastinevezels aan te maken

Dieptereiniging

Button KIEZEN

Een dieptereiniging zorgt ervoor dat de aanwezige onzuiverheden zoals puistjes, mee-eters en gerstekorrels handmatig worden geledigd. Door de talg te verwijderen, wordt voorkomen dat de huid gaat ontsteken.

IPL

Button KIEZEN

Het licht van de IPL (Intense Pulsed Light) wordt door de rode kleurstof in het vat en/of door het pigment van een pigmentvlek geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, komt er warmte vrij

KTP

Button KIEZEN

Het licht van de KTP -Laser wordt door de rode kleurstof in het vat en/of door het pigment van een pigmentvlek geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, breekt het vaatje en/of pigment af.

Zapper

Button KIEZEN

De Zapper is een klein apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Bij aanraking met de huid wordt de goedaardige huidafwijking verhit, waardoor deze wordt gecoaguleerd en vervolgens door het lichaam wordt afgestoten.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen om grove poriën te verminderen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 03 00 of chat met ons via de website. Tijdens het consult kijkt de huidtherapeut samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Wij bieden ook andere behandelingen aan

Naast huidonregelmatigheden behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: striaecouperose en ongewenste haren. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Blogs

verschil tussen laser en ipl

Wat is het verschil tussen laser en IPL? De voor- en nadelen

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
Wat is het verschil tussen laser en IPL? Wanneer ongewenste haargroei wordt behandeld, behoren IPL en laser tot de behandelmogelijkheden.  Maar wanneer kiezen wij voor de IPL of juist voor…
huidveroudering vanaf je 25ste

Huidveroudering vanaf je 25ste!

| Blog, Blog - Laser, Blog - Rimpels | No Comments
Huidveroudering vanaf je 25ste! Huidveroudering is een geleidelijk proces, waarvan maar weinig mensen weten dat dit al vanaf je 25ste levensjaar start. Vanaf dat moment wordt de afbraak van collageen- en…
Fabels en feiten over pigment

Fabels en feiten over pigment

| Blog | No Comments
Fabels en feiten over pigment Bijna iedereen heeft wel een paar pigmentvlekken op zijn gezicht. Dit is niet gek, want de zon heeft een grote invloed in het ontstaan van…
Derma2Care