gerstekorrels

Naarmate we ouder worden ontstaan er vaak ontsierende huidonregelmatigheden, zoals steelwratjes en goedaardige verhevenheden. Maar ook als we jong zijn, kunnen er onregelmatigheden zoals gerstekorrels voorkomen.

Welke soorten huidonregelmatigheden zijn er?

Er worden verschillende typen huidonregelmatigheden onderscheiden. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Gerstekorrels (milia), ze zien eruit als kleine, witte korreltjes/bultjes in of onder de huid.
 • Keratosis Pilaris (in het Nederlands ook wel Anservel) kenmerkt zich door kleine, rode papeltjes (bobbeltjes), die bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw en verheven aan.
 • Wratjes zijn ruwe, bloemkoolachtige bultjes. Ze komen met name voor op de handen en voeten, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam ontstaan.
 • Xanthelasma is een gelige verdikking van de huid rond de ogen, vaak de oogleden of de binnenhoek van het oog.
 • Talgklierhyperplasie betekent letterlijk “een vergroting van de talgkliertjes” en kenmerkt zich door kleine, gele, ietwat gelobde bultjes. Deze huidaandoening komt met name voor bij de ouder wordende huid. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben.
 • Cherry Angioma zijn kleine, helderrode stipjes. In de loop van de tijd kunnen ze groter worden en soms raken ze verheven. Deze plekjes kunnen op het hele lichaam voorkomen zowel bij mannen als vrouwen.

Hoe ontstaan huidonregelmatigheden?

De oorzaak van het ontstaan is afhankelijk van het type onregelmatigheid:

 • Gerstekorrels zijn kleine holtes (cyste) in een haarschacht (haarfollikel) waar hard geworden talg (huidsmeer) in zit. Vaak op het jukbeen of rond de ogen.
 • Keratosis Pilaris is een aandoening, waarbij keratine (hoorn) niet gelijkmatig over de huid wordt verdeeld, maar zich ophoopt rond de poriën van de haarzakjes. De oorzaak hiervan is onbekend, maar waarschijnlijk is de aandoening genetisch bepaald.
 • Wratjes ontstaan door het humaanpapilloma virus (HPV). Besmetting vindt plaats door huid-op-huid contact, wanneer de huid beschadigd is.
 • Xanthelasma wordt soms in verband gebracht met een verhoogde cholesterolwaarde. Ook kunnen suikerziekte, stofwisselingsstoornissen en galwegaandoeningen van invloed zijn.
 • Talgklierhyperplasie zien we vrijwel alleen in het gezicht. Het vermoeden dat de zon bij het ontstaan van deze plekjes een rol speelt, is dus aannemelijk.
 • Cherry Angioma komen met name voor bij personen met een licht huidtype. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol, maar ook de zon kan van invloed zijn op het ontstaan van deze huidonregelmatigheid.

Hoe kunnen huidonregelmatigheden behandeld worden?

Huidonregelmatigheden kunnen bij De Huidkliniek goed worden behandeld door middel van o.a. laser en elektrocoagulatie. Tijdens het consult besluiten wij in overleg met u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven u graag advies op maat. Ook kunt u alvast online onze blogs lezen om nog meer over huidonregelmatigheden te weten te komen!

Coagulatie

Button KIEZEN

Tijdens de behandeling van coagulatie wordt met een klein naaldje de goedaardige huidafwijking verhit, dit heet coaguleren. De huidafwijking wordt vervolgens door het lichaam afgestoten waardoor het verdwijnt.

Curetteren

Button KIEZEN

Tijdens het curetteren worden oppervlakkige onregelmatigheden zoals ouderdomswratten, met een steriel en scherp metalen ringetje (curette) weg geschraapt.

CO2 laser

Button KIEZEN

Het licht van de CO2 laser wordt door het water in de huid geabsorbeerd. Gecontroleerde schadekolommen worden in de huid gemaakt. Deze ‘schade’ geeft de huid een trigger om nieuwe collageen en elastinevezels aan te maken

Dieptereiniging

Button KIEZEN

Een dieptereiniging zorgt ervoor dat de aanwezige onzuiverheden zoals puistjes, mee-eters en gerstekorrels handmatig worden geledigd. Door de talg te verwijderen, wordt voorkomen dat de huid gaat ontsteken.

IPL

Button KIEZEN

Het licht van de IPL (Intense Pulsed Light) wordt door de rode kleurstof in het vat en/of door het pigment van een pigmentvlek geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, komt er warmte vrij

KTP

Button KIEZEN

Het licht van de KTP -Laser wordt door de rode kleurstof in het vat en/of door het pigment van een pigmentvlek geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, breekt het vaatje en/of pigment af.

Zapper

Button KIEZEN

De Zapper is een klein apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Bij aanraking met de huid wordt de goedaardige huidafwijking verhit, waardoor deze wordt gecoaguleerd en vervolgens door het lichaam wordt afgestoten.

Blogs

5 tips om veilig te zonnen

5 tips om veilig te zonnen

| Blog | No Comments
5 tips om veilig te zonnen Het is “uit” om te zonnen en daar zijn wij als huidtherapeuten heel erg blij mee. Maar het bruine kleurtje blijft een hit, want…
co2 laser bij acne

CO2 laser bij acnelittekens

| Blog | No Comments
CO2 LASER BIJ ACNELITTEKENS Het is al vervelend genoeg als u last heeft van acne, laat staan dat er acnelittekens achterblijven. Helaas kan er, theoretisch gezien, na iedere pukkel een…
huidveroudering vanaf je 25ste

Huidveroudering vanaf je 25ste!

| Blog, Blog - Laser, Blog - Rimpels | No Comments
Huidveroudering vanaf je 25ste! Huidveroudering is een geleidelijk proces, waarvan maar weinig mensen weten dat dit al vanaf je 25ste levensjaar start. Vanaf dat moment wordt de afbraak van collageen- en…
Derma2Care