wratjes

Er bestaan verschillende soorten wratten, steelwratjes (fibromen), ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica) en de gewone wratjes (Verruca Vulgaris). Wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. In sommige gevallen kun je er echter last hebben, zoals bij wratten onder je voetzolen. Ook om esthetische redenen, kun je ervoor kiezen om je wratten te laten verwijderen.

Voor de behandeling van ouderdomswratten en steelwratjes en de gewone wratjes ben je bij De Huidkliniek aan het juiste adres. Wil je direct een afspraak maken? Bel dan nu naar 0882240300 of vul het contactformulier in op deze pagina.

Ouderdomswratten

De ouderdomswrat (Verruca Seborrhoica) is de meest voorkomende vorm van een goedaardige verhevenheid op de huid. De wrat verschijnt meestal als een bruin, zwarte wratachtige plek op de huid, maar kan ook huidkleurig zijn. Verruca Seborrhoica zijn licht verheven en kunnen ruw aanvoelen en schilferen. Ze komen voornamelijk voor op het gezicht en de romp, maar kunnen op het gehele lichaam ontstaan.

Steelwratten

Een steelwratje (fibroom) is een goedaardige verhevenheid die is opgebouwd uit bindweefsel. De meest voorkomende fibromen zijn de zogenaamde weke fibromen. Deze bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, in de liezen en op het bewegende ooglid. In mindere mate komen de harde fibromen voor. Deze bevinden zich vooral op de armen en benen en voelen aan als harde bultjes onder de huid.

Gewone wratten

Gewone wratten (verruca vulgaris) zijn verheven, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Deze wratjes zijn besmettelijk, ze worden doorgegeven via direct lichamelijk contact met een persoon die wratten heeft. Ze komen voornamelijk voor op de vingers, handen, knieën of op de voetzool. De wratjes op de voetzool loopt je waarschijnlijk op via geïnfecteerde huidschilfers en door op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes, zoals kleedkamers, zwembaden en sauna’s, rond te lopen. Meestal zijn er meerdere wratten tegelijk aanwezig. Deze gewone wratten komen veel voor, het meest in de leeftijdsgroep tussen 12 en 16 jaar.

Vrijblijvend consult

met één van onze huidtherapeuten

Zijn wratten kwaadaardig?

Nee, de 3 bovenstaande wratten zijn niet kwaadaardig. De behandeling van deze wratjes is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wel wenselijk zijn.

Hoe kun je gewone wratten (verruca vulgaris)  voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je wratten niet, maar je kunt wel een aantal dingen doen om verspreiding te voorkomen. Wij behandelen deze wratten niet en verwijzen je voor deze behandeling graag door naar de huisarts. Wij kunnen steelwratten en ouderdomswratten wel voor je verwijderen.

 • Draag in openbare (zwem)badruimtes, douches, gym- of sportzalen altijd slippers of iets anders aan je voeten.
 • Droog je handen en voeten altijd goed af.
 • Deel je schoenen niet met anderen.
 • Draag goed geventileerde schoenen en katoenen sokken om zweetvoeten te voorkomen.
 • Deel geen (keuken-) handdoeken.
 • Was hand- en theedoeken op minimaal 60º.
 • Krab nooit aan wratten, juist het bovenste laagje is heel besmettelijk.
 • Als je wratten hebt, is het heel belangrijk je handen goed te wassen en drogen nadat je wratten hebt aangeraakt.
 • Plak over de wrat een pleister.
 • Niet op nagels bijten of duimzuigen.

Wratjes behandelen

Bij de huidkliniek stippen we de gewone wratten aan(Verruca vulgaris) met monochloorazijnzuur. Dit is een chemische vloeistof die het besmettelijke papillomavirus dood. Gemiddeld zijn 3-6 behandelingen voor gewone wratjes nodig. Voor het aanstippen verwijdert de huidtherapeute eerst een deel van de huid met een mesje.

Steelwratten en ouderdomswratten worden bij De Huidkliniek door middel van laser en/of elektrocoagulatie verwijderd. Tijdens het consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je wratjes bij De Huidkliniek? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij jouw wratjes het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 13 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem, Rotterdam en Utrecht.

Ervaringen

“Schoon en professioneel” Goede service en duidelijk advies tijdens het consultgesprek. Er wordt schoon en professioneel behandeld. Er is ruimte om vragen te stellen

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van wratjes, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om beenvaatjes te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen over wratjes

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Enkele seconden na de coagulatie behandeling kan het behandelde plekje wat roder en gevoeliger zijn en in de dagen daarna kan er eventueel een korstje ontstaan. De huidreactie wordt niet als storend ervaren.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Na ongeveer een week is de huid van de behandelde huidafwijking hersteld. Omdat het vaak om een kleine oppervlakte gaat, ondervinden onze cliënten hier nauwelijks of geen hersteltijd van. Het resultaat van de coagulatie behandeling is na enkele weken te zien, dit komt omdat het lichaam de huidafwijking zelf afbreekt.

Is de behandeling pijnlijk?

De coagulatie behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kun je warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Bij coagulatie duurt de behandeling van een enkele goedaardige huidafwijking slechts 15 minuten. Een vervolgbehandeling is mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 2-3 coagulatie behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van wratjes wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen jouw zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

droge handen

Hoe voorkom ik droge handen?

| Blog | No Comments
Hoe voorkom ik droge handen? U wast uw handen nu waarschijnlijk vaker dan u gewend bent. Heel goed, want dit is heel belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen…
5 tips om veilig te zonnen

5 tips om veilig te zonnen

| Blog | No Comments
5 tips om veilig te zonnen Het is niet meer zo hip als vroeger om vol in de zon te gaan bakken voor een bruine teint. Daar zijn wij als…
Maskne

MASKNE: Acne door een mondmasker

| Blog, Blog - Acne | No Comments
MASKNE: Acne door een mondmasker Sinds Covid-19 is er een nieuw huidprobleem ontstaan. Namelijk acne door een mondmasker, oftewel; Maskne. Hoe kan dit ontstaan en hoe kun je het voorkomen?…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care