7x fabels en feiten over wratjes
06-02-2024

Algemeen

7x fabels en feiten over wratjes

Wratten zijn kleine, goedaardige huidgroeiingen die vaak voorkomen op de handen, voeten en andere delen van het lichaam. Onze huidtherapeuten kunnen wratten goed verwijderen, maar we merken dat er nog veel vragen zijn over wratten en de verwijdering hiervan. Daarom zetten wij in deze blog de meest voorkomende feiten en fabels voor je op een rijtje!

1. Alle wratten zijn hetzelfde

Fabel. Er zijn verschillende soorten wratten, waaronder: 
  • Gewone wratten (verrucae vulgaris): komen meestal voor op de vingers, handen, knieën of op de voetzool. Ze zijn ruw van textuur en hebben een onregelmatige vorm.
  • Steelwratten (fibroom): kleine, zachte uitstulpingen van de huid die aan een dunne steelachtige structuur zijn bevestigd. Ze bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, in de liezen en op het bewegende ooglid.
  • Ouderdomswratten (verruca seborrhoica): goedaardige verhevenheden die voornamelijk voorkomen bij oudere volwassenen. Ze komen voornamelijk voor op het gezicht en de romp, maar kunnen op het gehele lichaam ontstaan. Daarnaast worden ze beschouwd als een normaal onderdeel van het verouderingsproces van de huid.

2. Ik kan alleen naar de huisarts om wratten te laten verwijderen

Fabel. Je kunt o.a. ook bij ons terecht om je wratten te laten verwijderen. Lees hier meer over wratten verwijderen bij De Huidkliniek.

Coagulate

3. Wratten kunnen alleen verwijderd worden door ze te bevriezen met stikstof

Fabel. Wratten kunnen naast aangestipt worden met stikstof, ook d.m.v. een laser of elektrocoagulatie verwijderd worden. Je kunt voor al deze behandelingen bij ons terecht. Boek hier direct een afspraak.

4. Wratten ontstaan door een virus

Feit. Gewone wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit is een virus die de huid en slijmvliezen kunnen infecteren. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten HPV, en sommige daarvan kunnen leiden tot de vorming van wratten op verschillende delen van het lichaam. De meeste wratten verdwijnen vanzelf na verloop van tijd, omdat het immuunsysteem van het lichaam het virus bestrijdt. Als wratten pijnlijk zijn, zich snel verspreiden of om esthetische redenen is het goed om wratten deskundig te laten verwijderen. Ouderdomswratten en steelwratten ontstaan niet door een virus.

5. Wratten zijn besmettelijk

Feit. Gewone wratten kunnen besmettelijk zijn en gemakkelijk van persoon tot persoon worden overgedragen, vooral in vochtige omgevingen zoals openbare zwembaden of douches. Ouderdomswratten of steelwratten zijn niet besmettelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over het risico van verspreiding naar anderen.

6. Eens je wratten hebt, zul je ze voor altijd hebben.

Fabel. De meeste wratten zijn goedaardig en kunnen uiteindelijk vanzelf verdwijnen, meestal omdat je immuunsysteem het humaan papillomavirus (HPV) dat ze veroorzaakt, bestrijdt. Dit kan alleen lang duren en zelfs als wratten niet vanzelf verdwijnen, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om ze te laten verwijderen.

Wil jij wratjes voorkomen? Lees hier onze tips.

7. Wratten zijn hetzelfde als moedervlekken

Fabel. Wratten en moedervlekken zijn twee verschillende huidafwijkingen met verschillende oorzaken en kenmerken. Moedervlekken zijn ophopingen van pigmentcellen (melanocyten) in de huid. 

Het uiterlijke verschil tussen wratjes en moedervlekken is dat wratjes meestal verhoogde, ruwe bultjes op de huid zijn met een onregelmatig oppervlak. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, maar vaak vergelijkbaar met de huidskleur, soms ook donkerder. Moedervlekken zijn meestal plat of licht verheven vlekken op de huid, variërend in grootte, kleur en vorm. Ze kunnen bruin, zwart, roze, rood of huidkleurig zijn.

Moedervlekken kunnen aanwezig zijn vanaf de geboorte of later in het leven ontstaan. Ze zijn meestal goedaardig, maar sommige kunnen veranderen in kwaadaardige melanomen, een vorm van huidkanker. Het is belangrijk om moedervlekken regelmatig te controleren op veranderingen in grootte, vorm, kleur of textuur.

Contact


Heb je vragen over wratjes verwijderen of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!

Voor het behandelen van

Blogs