Skip to main content
BlogBlog - AcneBlog - ongewenste haren

Ingegroeide haren

By 11 maart 2022maart 14th, 2022No Comments
Ingegroeide haren

Je hebt ze vast wel eens gezien, de haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen. De haar is uitgegroeid, maar komt niet in zijn geheel door de huid heen. In eerste instantie valt het niet op, maar op een gegeven moment zal je lichaam deze haar inkapselen, om hem af te kunnen voeren.

Vaak eindigt dit in een ontstekingsreactie en krijg je last van rode bultjes, ontsierende ontstekingen, pijn en/of jeuk. Dit worden ook wel ‘ingegroeide haren’ genoemd. Ze zijn vervelend, maar gelukkig zijn ze te voorkomen. In deze blog lees je wat de oorzaken zijn van deze ingegroeide haren en wat je kunt doen om ze in de toekomst te voorkomen.

Hoe ontstaan ingegroeide haren en hoe kan ik het voorkomen?

Vrouwen hebben het meest last van ingegroeide haren bij de oksels en bikinilijn (schaamstreek en lies). Voor mannen zijn de ingegroeide haren voornamelijk een probleem bij de baardstreek. Maar wat is nou de oorzaak van deze ingegroeide haren en wat kun je hiertegen doen?

Oorzaak 1. Epileren

Een reden voor het ontstaan van ingegroeide haren is ‘epileren’. Haartjes worden er in dit geval in zijn geheel uitgetrokken door middel van bijvoorbeeld hars of een pincet. De haarzakjes worden door het epileren als een elastiekje kort mee omhooggetrokken, waardoor de kans groot is dat ze vervolgens wat schuiner onder de huid komen te liggen. De haarzakjes zullen opnieuw haren produceren, maar doordat deze nu schuiner onder de huid liggen, is de kans groter dat de haren onder de huid gaan groeien.

Wat je het beste kunt doen voordat je gaat epileren is je huid een keer per week goed te scrubben. Dit helpt om dode huidcellen te verwijderen en zorgt ervoor dat de haartjes kunnen groeien zoals ze zouden moeten groeien. Je kunt het beste twee dagen voordat je gaat epileren je huid scrubben.

Oorzaak 2. Scheren

Scheren is een snelle en pijnloze manier om van je ongewenste haren af te komen. Toch ontstaan er door scheren vaak ingegroeide haren. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ingegroeide haren door het scheren te voorkomen.

Oplossing 1. Gebruik een scherp scheermesje

Zorg ten eerste altijd dat het scheermesje dat je gebruikt scherp genoeg is. Een bot scheermesje zorgt ervoor dat de haartjes niet ‘strak’ af worden geschoren, maar dat ze met een dun uiteinde onder de huid blijven, waardoor ze moeilijk naar buiten kunnen groeien. Het kan ook helpen om met de haargroei mee te scheren in plaats van tegen de haargroei in.

Oplossing 2. Maak de huid nat en schoon

Daarnaast is belangrijk dat je huid nat en schoon is als je gaat scheren. Natte haartjes worden veel eenvoudiger afgeschoren. Ook zul je merken dat wanneer de haartjes droog zijn, ze veel stugger zijn. Hierdoor is de kans op ingegroeide haren veel groter.

Oplossing 3. Zorg voor de juiste producten

Om je huid te verzorgen en schoon te maken is het belangrijk om de juiste producten in huis te halen. Als je huid niet schoon is, kunnen poriën makkelijker verstopt raken en dit is een obstakel voor de haren die eruit moeten groeien. Daarnaast zal de huid minder snel gaan ontsteken als je de huid goed schoonhoudt.

Het gebruik van doucheproducten op basis van olie kan je huid een stukje verzachten voor het scheren. Met een zachtere huid zullen de haartjes soepeler afgeschoren kunnen worden en dus niet al te beschadigd zullen worden.

Oplossing 4. Draag losse kleding

Een laatste tip is om ingegroeide haren te voorkomen is om losse kleding en/of ondergoed te dragen na het scheren. Strakke kleding kan namelijk schuren en vervolgens irritaties veroorzaken. Het verhindert ook dat de haar vrij kan groeien. Het is dus beter om na het scheren de strakke spijkerbroeken even in de kast te laten liggen.

Oorzaak 3. Krullen of kroeshaar

Alle mensen die gezegend zijn met een mooie bos krullen of kroeshaar hebben 60% meer kans op ingegroeide haren. Bij dit haartype is het kenmerkend dat het haartje ingroeit in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid. Dit zorgt ook weer voor een ontstekingsreactie. Er kan roodheid, irritatie, jeuk of hyperpigmentatie ontstaan, maar er kan zelfs ook litteken- of keloïdvorming ontstaan.

ingegroeide haren

Kan er een puistje ontstaan door een ingegroeide haar?

Ja dat kan. Doordat het haartje zich onder de huid nestelt ontstaat er een ontsteking. Van de buitenkant ziet het puistje er “normaal” uit, maar als u dichtbij kijkt ziet u de ingroei van het haartje. De puistjes komen vaak in groepjes voor en jeuken. Ook kan dit gênant zijn, als de roodheid of puistjes zichtbaar zijn.

Heb je last van een ingegroeide haar? Zorg dan dat je het puistje niet zelf gaat uitknijpen. Maak een afspraak bij een huidtherapeut die het puistje op vakkundige wijze voorzichtig kan aanstippen. Zo zorg je ervoor dat je de huid niet beschadigd en geen littekens maakt in de huid.

De Huidkliniek biedt dé oplossing

Zoals eerder in deze blog werd verteld, zijn er veel tips die je kunt toepassen om minder snel ingegroeide haren te krijgen. Maar het voorkomen van ingegroeide haren kan eigenlijk maar op één manier, namelijk door permanent ontharen. Hierbij zorg je ervoor dat de haren überhaupt niet meer groeien, dus heb je ook geen last meer van ingegroeide haren. Bij De Huidkliniek kunnen we door middel van laserontharing de haartjes permanent verwijderen!

Als je hier meer over wilt weten, ben je altijd welkom voor een vrijblijvend consult bij een van onze huidtherapeuten.

Laserontharing en elektrische epilatie
Laserontharing is een effectieve manier om permanent van ongewenste haren af te komen. Tijdens deze behandelingen wordt het aantal haren steeds minder en dunner, waardoor de kans op ingegroeide haren steeds meer af neemt en de huid zachter aanvoelt. Uiteindelijk zal je helemaal van alle haren verlost zijn. Deze behandeling kan zowel in het gezicht als op het lichaam worden toegepast.

Donkere haren worden behandeld door middel van laserontharing en grijze, witte of rode haren worden behandeld door middel van elektrische epilatie.

Contact

Ben je benieuwd of wij jouw ingegroeide haren kunnen verminderen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en krijg je een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Wij bieden ook andere behandelingen aan

Naast het behandelen tegen ingegroeide haren bieden wij nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor vetbevriezing, een bindweefselmassage, het ontharen van het lichaam en gezicht én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen waarbij natuurlijke schoonheid altijd ons einddoel is.

Blogs

facial vs peeling

Facial vs Peeling

| Blog | No Comments
FACIAL VS PEELING DEZELFDE, OF TOTAAL VERSCHILLENDE BEHANDELINGEN VOOR DE HUID?De meesten van ons kennen de termen facial en een peeling wel, maar toch worden de huidtherapeuten van De Huidkliniek…
Pigmentvlekken door de zon

5 tips bij pigmentvlekken door de zon

| Blog | No Comments
5 tips bij pigmentvlekken door de zon De herfst is aangebroken! Dit is vaak ook de tijd dat je ziet of je pigmentvlekken aan de zon hebt overgehouden. Hoe kom…
dermaquest

Is een chemische peeling echt zo ‘chemisch’?

| Blog, Blog - Peeling | No Comments
Is een chemische peeling echt zo 'chemisch'? Het antwoord is ´nee´. Als huidtherapeuten krijgen wij regelmatig de vraag of chemische peelings wel goed zijn voor de huid. “Iets chemisch op…
Derma2Care

Leave a Reply