Skip to main content
Blog

5 tips om veilig te zonnen

By 30 mei 2021juli 12th, 2021No Comments
5 tips om veilig te zonnen

Het is “uit” om te zonnen en daar zijn wij als huidtherapeuten heel erg blij mee. Maar het bruine kleurtje blijft een hit, want wie wilt er nou niet bruin en stralend uitzien? Het geeft net een ‘gezondere’ look. Hoewel deze ‘gezondere’ uitstraling – verkregen door de zon – juist helemaal niet gezond is. De zon zorgt op de lange termijn namelijk voor pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval: huidkanker. Maar als je nu wel een kleurtje wilt krijgen, maar geen zonschade wilt oplopen, hoe doe je dat? In dit blog geven wij 5 tips om veilig te zonnen.

1. Zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00

Een veelgehoord advies van dermatologen en huidtherapeuten. De precieze reden van dit ‘zon-tijdslot’ heeft te maken met de ultraviolette B stralen – ook wel UV-B genoemd. Deze bereiken tussen 12.00 en 15.00 uur hun zogenoemde ‘piekwaarden’. Simpel gezegd: je kans op verbranding is dan het grootst!

Daarnaast speelt de tijd van het jaar een rol. Bij de eerste zonnestralen heeft je huid nog niet de kans gehad om ‘te wennen’. Pas dus extra op tijdens de eerste zonnige weekenden van het jaar. Ook de omgeving heeft veel invloed. De weerspiegeling van de zon maakt de kracht in de sneeuw, op het strand en in de buurt van water, veel groter.

Wist je dat de zon in maart en april even krachtig schijnt als in augustus? Het is dus niet dat vanwege het koude weer de UV-stralen minder schadelijk zijn. Opletten dus!

5 tips om veilig te zonnen

2. Smeer een SPF van minimaal SPF 30

Hoe snel de zon je huid kan beschadigen, is genetisch bepaald. Daarmee moet iedereen bij het smeren met zonnebrand goed rekening houden met zijn eigen huidtype. Maar de hoogte van de SPF is niet alleen afhankelijk van jouw eigen huidtype. Het hangt ook samen met de UV-stralingsindex. Het RIVM meet constant deze ‘zonkracht’. Deze kracht vertelt ons hoe snel je huid kan verbranden door blootstelling aan de UV-straling van de zon.

Wij raden je als huidtherapeuten aan altijd een SPF 30 of hoger te gebruiken omdat er in de praktijk vaak te weinig product wordt gebruikt. Door te weinig op te smeren, ben je minder goed beschermd. Dus als je je met een SPF 30 of hoger insmeert, zit je altijd goed.

In 2017 werd een zonkracht van 8.7 gemeten, de hoogste meting in meer dan twintig jaar tijd. Ter vergelijking: met zonkracht 7 kan de huid al na vijftien minuten verbranden.

Wist je dat je huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. Er zijn zes verschillende huidtypes te onderscheiden. Benieuwd welk type jij bent? Check het via dit schema.

5 tips om veilig te zonnen

3. Smeer je elke 2 uur in

De zonnebrand kan door transpiratie, wrijving en het afdrogen verminderen in de mate van bescherming. Ook door het zwemmen gaat een groot gedeelte verloren, waardoor je je hierna opnieuw dient in te smeren. Smeer dus rijkelijk! Wat houdt dit in? We rekenen voor het gezicht ongeveer een halve theelepel, voor de armen en benen vier eetlepels, buik en rug twee eetlepels.. en dit om de twee uur. Wordt zonnen je al iets te veel..?

In de schaduw is insmeren ook noodzakelijk. Bomen, zonneschermen of parasols laten nog veel UV-stralen door. Daarnaast kan de ondergrond het licht weerkaatsen.

Wist je dat zand tot 80% van de stralen reflecteert? Hierdoor verbrand je aan het water en op het strand zo snel.

5 tips om veilig te zonnen

4. Bescherm je huid door onder een parasol te liggen of draag een hoed

Midden op Piazza Navona in Rome, of aan de boulevard van Scheveningen? Een hoed kan hierbij uitkomst bieden. Niet alleen een leuk accessoire, maar ook nog is erg nuttig bij de bescherming van jouw huid. Daarnaast is een parasol een must op het strand. Zelfs met een parasol is het oppassen, en dien je je in ieder geval om de twee uur in te smeren. Het zand en de reflectie van het licht zorgen er namelijk voor dat je erg kunt verbranden.

Wist je dat uit een onderzoek van de University of Texas Medical Center blijkt dat hoedendragers hun haar langer behouden? Nog meer voordelen dus!

maandaanbieding

5. Gebruik de tanning producten van Marc Inbane

Maar als zonnen zo slecht is, hoe kom ik dan toch aan die mooie, bruine kleur? Zonnen kost tijd, energie en veel moeite. Al helemaal als je beschadiging van de huid wilt voorkomen. Nu kennen we de spraytans uit realityshows en vlekkerige zelfbruiners die niet ogen als een goede vervanging van de zon. Gelukkig is er gezien de ontwikkeling van zelfbruiners een hoop gebeurd. Inmiddels zijn er geweldige tanningproducten op de markt gebracht. Wij kunnen je van harte de Marc Inbane tanningproducten aanraden.

De huidverzorgingslijn bestaat onder andere uit een mooie tanning spray voor het lichaam en Perle de Soleil, ‘druppels van de zon’ voor in je eigen huidverzorgingsroutine. Deze druppels zorgen voor een mooie, ‘sunkissed’ bruining van het gezicht. De kleuren smelten samen met je natuurlijke huidskleur. Geen oranje vlekken dus!

Wist je dat de Marc Inbane producten ook de aanmaak van collageen stimuleren? Een essentieel eiwit om je huid soepel te houden. Twee vliegen in één klap!

5 tips om veilig te zonnen

Tot slot de wijze woorden van huidtherapeut Renske Ypma

“Zonnen is niet langer meer een onbezorgde activiteit en verbranden brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Bescherm jezelf goed door het gebruik van de juiste producten. Daarnaast hoef je het allang niet meer te doen voor de bruine kleur. Tanning-producten werken sneller, makkelijker en blijven lang zitten. Minder zonnen en meer smeren dus… met zowel de SPF als de self tanning producten van Marc Inbane als het aan ons ligt.”

Behoefte aan productadvies? Kom langs voor een consult!

Wil je graag productadvies van een huidtherapeut? Kom dan langs in een van onze klinieken of chat online met ons. Wij helpen je graag in je zoektocht naar de juiste suncare. Of shop direct onze huidverzorging in onze webshop.

Lees hier meer blogs!

laser of IPL ontharen

Wat is beter: laser of IPL ontharen?

| Blog | No Comments
WAT IS BETER: LASER OF IPL ONTHAREN? De langverwachte lente staat weer voor de deur. De periode van dikke winterjassen en thuis cocoonen zit er bijna op. We trekken massaal…
ingegroeide haren

Ingegroeide haren

| Blog, Blog - Acne, Blog - ongewenste haren | No Comments
Ingegroeide haren U heeft ze vast wel eens gezien, de haren die horizontaal onder de huidoppervlak liggen. De haar is uitgegroeid, maar komt niet in zijn geheel door de huid…
Geef jezelf een facial cadeau

Geef jezelf een Facial cadeau!

| Blog | No Comments
Geef jezelf een Facial cadeau! Is jouw huid minder egaal dan normaal? Dat komt waarschijnlijk doordat je lekker van de zon hebt genoten. Iedereen wordt blij van een zonnige dag,…

Plan een vrijblijvend consult!

    AFSPRAAK MAKEN    Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
    Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
    Derma2Care

    Leave a Reply