Wratjes geven weinig klachten. Ze jeuken niet en doen geen pijn. Echter, ze kunnen wel ontsierend zijn. Heb jij wratjes waar je vanaf wil? Kom dan bij ons langs!
Er bestaan verschillende soorten wratten, steelwratjes (fibromen), ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica) en de gewone wratjes (Verruca Vulgaris). Wratten zijn onschuldig en kunnen vanzelf verdwijnen zonder littekens. In sommige gevallen kun je er echter last hebben, zoals bij wratten onder je voetzolen of op je handen. Ook om esthetische redenen, kun je ervoor kiezen om je wratten te laten verwijderen.
Helemaal voorkomen kun je wratten niet, maar je kunt wel een aantal dingen doen om verspreiding te voorkomen. Wij kunnen steelwratten en ouderdomswratten voor je verwijderen.
Draag in openbare (zwem)badruimtes, douches, gym- of sportzalen altijd slippers of iets anders aan je voeten.
Droog je handen en voeten altijd goed af.
Deel je schoenen niet met anderen.
Draag goed geventileerde schoenen en katoenen sokken om zweetvoeten te voorkomen.
Deel geen (keuken-) handdoeken.
Was hand- en theedoeken op minimaal 60º.
Krab nooit aan wratten, juist het bovenste laagje is heel besmettelijk.
Als je wratten hebt, is het heel belangrijk je handen goed te wassen en drogen nadat je wratten hebt aangeraakt.
Plak over de wrat een pleister.
Niet op nagels bijten of duimzuigen.
Wij maken onderscheid tussen drie soorten wratten; ouderdomswratten, steelwratten en gewone wratten.
Ouderdomswratten
De ouderdomswrat (Verruca Seborrhoica) is de meest voorkomende vorm van een goedaardige verhevenheid op de huid. De wrat verschijnt meestal als een bruin, zwarte wratachtige plek op de huid, maar kan ook huidkleurig zijn. Verruca Seborrhoica zijn licht verheven en kunnen ruw aanvoelen en schilferen. Ze komen voornamelijk voor op het gezicht en de romp, maar kunnen op het gehele lichaam ontstaan.
Steelwratten
Een steelwratje (fibroom) is een goedaardige verhevenheid die is opgebouwd uit bindweefsel. De meest voorkomende fibromen zijn de zogenaamde weke fibromen. Deze bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, in de liezen en op het bewegende ooglid. In mindere mate komen de harde fibromen voor. Deze bevinden zich vooral op de armen en benen en voelen aan als harde bultjes onder de huid.
Gewone wratten
Gewone wratten (verruca vulgaris) zijn verheven, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Deze wratjes zijn besmettelijk, ze worden doorgegeven via direct lichamelijk contact met een persoon die wratten heeft. Ze komen voornamelijk voor op de vingers, handen, knieën of op de voetzool. De wratjes op de voetzool loopt je waarschijnlijk op via geïnfecteerde huidschilfers en door op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes, zoals kleedkamers, zwembaden en sauna’s, rond te lopen. Meestal zijn er meerdere wratten tegelijk aanwezig. Deze gewone wratten komen veel voor, het meest in de leeftijdsgroep tussen 12 en 16 jaar.
Wratten verwijderen
Je kunt bij ons goed terecht om wratjes te verwijderen. We stippen de gewone wratten aan (Verruca vulgaris) met monochloorazijnzuur. Dit is een chemische vloeistof die het besmettelijke papillomavirus dood. Gemiddeld zijn 3-6 behandelingen voor gewone wratjes nodig. Voor het aanstippen verwijdert de huidtherapeute eerst een deel van de huid met een mesje.
Steelwratten en ouderdomswratten verwijderen we door middel van laser en/of elektrocoagulatie.
Ben je benieuwd welke behandeling het beste bij jouw huid past? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend consult. We helpen je graag om je wratjes te verwijderen. Je kunt gemakkelijk online een consult inplannen via deze link.
Voor | Na foto's
Het resultaat na het verwijderen van steelwratjes in de hals middels elektro coagulatie.
Het resultaat van slechts één behandeling van het verwijderen van een fibroom middels elektro coagulatie.
Wordt mijn behandeling vergoed?
Het verwijderen van wratjes wordt niet vergoed. Dit wordt namelijk beschouwd als cosmetische zorg.
Enkele seconden na de coagulatie behandeling kan het behandelde plekje wat roder en gevoeliger zijn en in de dagen daarna kan er eventueel een korstje ontstaan. De huidreactie wordt niet als storend ervaren.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Bij coagulatie duurt de behandeling van een enkele goedaardige huidafwijking slechts 15 minuten. Een vervolgbehandeling is mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 2-3 coagulatie behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.
Is de behandeling pijnlijk?
De coagulatie behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kun je warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.
Welk resultaat kan ik verwachten?
Na ongeveer een week is de huid van de behandelde huidafwijking hersteld. Omdat het vaak om een kleine oppervlakte gaat, ondervinden onze cliënten hier nauwelijks of geen hersteltijd van. Het resultaat van de coagulatie behandeling is na enkele weken te zien, dit komt omdat het lichaam de huidafwijking zelf afbreekt.
“Ik kom nu drie jaar bij De Huidkliniek en ik heb een zichtbaar betere huid gekregen. Veel minder onzuiverheden, geen pigmentvlekken meer en mijn huid is veel egaler geworden. De huidtherapeuten hebben echt het beste met je voor en denken goed mee. Ik zou het iedereen aanbevelen!”