AHA vs BHA: wat is het verschil?
06-02-2024

exfoliëren

AHA vs BHA: wat is het verschil?

Onze huid is iedere dag aan het vernieuwen, dit noemen wij exfoliëren. Het dagelijks vernieuwen van de bovenste huidlaag is een natuurlijk proces. Als de huid ouder wordt of wanneer er schade is aan de huid door bijvoorbeeld de zon, kan het zijn dat dit vernieuwingsproces trager wordt of er helemaal mee stopt. Dit resulteert in een doffe, vlekkerige en schilferige huid.

Exfoliëren tegen een doffe, vlekkerige huid

Je kunt het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid een handje helpen door producten te gebruiken waar exfoliërende ingrediënten inzitten of door een chemische peeling. Zo behoud je een stralende, egale huid. De meest voorkomende exfolianten zijn de AHA's (alpha hydroxy acid) en de BHA's (beta hydroxy acid). Maar wat is nou het verschil en wanneer zet je welke exfoliant in?

Het verschil tussen AHA en BHA

Het verschil is dat AHA's oplosbaar zijn in water. Wanneer de AHA's in contact komen met de huid worden de dode huidcellen direct verweekt. Deze exfoliant richt zich dan ook wat meer op de oppervlakte van de huid. Hiermee kun je werken aan fijne lijntjes, oppervlakkig rimpeltjes en een droge huid. BHA's zijn daarentegen oplosbaar in olie en worden vaak ingezet bij een vette huid. BHA's kunnen hun werking wat dieper afgeven in de huid, waardoor je de talgproductie kunt verminderen. 

Wist je dat BHA's niet ingezet kunnen worden tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding?

aha x bha

  • Onder de AHA exfolianten vallen bijvoorbeeld glycolzuur en melkzuur. Glycolzuur is geschikt voor een rijpere huid, droge huid en een huid die snel verouderd. Melkzuur is geschikt voor een droge huid, gevoelige huid (rosacea), hyperpigmentatie, zonneschade en acnelittekens. 
  • Een voorbeeld van een BHA exfoliant is salicylzuur. Salicylzuur is geschikt voor een vette acnehuid met talgbultjes en mee-eters. Beide exfolianten kunnen ervoor zorgen dat de bovenste huidlaag een stukje losweekt en de huid weer een glanzende en frisse uitstraling krijgt.
Voor elk huidtype en huidprobleem is er dus een exfoliant. Een exfoliant hoort zeker thuis in je dagelijkse skincare routine. Je vindt al onze exfolianten in onze webshop. 

Geschreven door Nina Sibbald

Contact

Heb je vragen over huidverzorging of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!

Behandelingen

Blogs