Alles over zwangerschapsstriemen
06-06-2023

Algemeen

Alles over zwangerschapsstriemen

Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je lichaam. Je buik en borsten groeien, de hormonen gieren door je lijf en de meeste vrouwen krijgen ook te maken met zwangerschapsstriemen, oftewel striae. In dit blog vertellen we je alles wat je wil weten over deze zwangerschapsstriemen. Hoe ontstaan deze striemen, zijn ze te voorkomen en kun je ze verminderen?

Wat zijn striae?


Striae zijn strepen op je lichaam die ontstaan wanneer je lichaam een snelle groei kent. Tijdens de zwangerschap komt het dan ook vaak voor, omdat je buik in een korte tijd flink groeit. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap last van striae.

Wanneer je huid snel groeit, kan het zijn dat je tweede huidlaag niet genoeg tijd heeft om zich aan te passen aan deze groei, waardoor er scheurtjes ontstaan in het bindweefsel. Dat noemen we striae. De buik is niet de enige plek waar deze strepen kunnen voorkomen. Striae kunnen ook op de borsten, bovenbenen en billen ontstaan.

Deze zwangerschapsstriemen kunnen zich voordoen vanaf het tweede trimester, tot en met het einde van je zwangerschap. De strepen lopen vaak zigzaggend over je huid heen. In het begin zijn de strepen vooral paars/rood van kleur en kunnen jeuk veroorzaken. Later worden de strepen vaak lichter van kleur. Ze kunnen na de zwangerschap vervagen, maar ze verdwijnen vaak niet helemaal. Bij verkleuring van je huid, bijvoorbeeld na een dag in de zon, kan striae weer extra zichtbaar worden. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de striemen een witte, grijze of beige achtige kleur.


Kun je zwangerschapsstriae voorkomen?


Helaas kun je zwangerschapsstriae nooit helemaal voorkomen. Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben, bijvoorbeeld erfelijkheid, de snelheid van de groei van je lichaam etc. Als striae in je familie zit, is de kans groter dat je zelf ook last krijgt van striae. Striae is namelijk vaak erfelijk bepaald. Als jouw bindweefsel minder elastisch is, heb je een grotere kans om striae te ontwikkelen. Dit zit dan in je genen. Maar ook zonder erfelijke belasting kun je last krijgen van striae.

Kun je striae verminderen met crèmes?


Er zijn talloze crèmes te vinden in winkels die striae zouden voorkomen of verminderen. Striae kun je echter niet altijd voorkomen. Je kunt er wel voor zorgen dat je je huid zo elastisch en soepel mogelijk houdt. Dit kun je doen door je huid dagelijks in te smeren met een hydraterende crème. Je kunt bijvoorbeeld deze gebruiken van ZO Skin Health. Met een hydraterende crème kun je echter striae niet verminderen als de striae er al is. De tweede huidlaag is dan namelijk al gescheurd.

Hoe kun je zwangerschapsstriemen dan wél verminderen?


Door middel van huidbehandelingen kunnen we zwangerschapsstriemen verminderen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, namelijk: microneedling of laserbehandelingen.

1. Microneedling

Bij microneedling wordt de striae huid verbeterd door middel van kleine naaldjes, die vibrerend kleine schadekolommen maken in de huid. Deze ‘schade’ stimuleert de huid om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken. Zo wordt je huid van binnenuit geherstructureerd. Voor deze behandeling gebruiken wij de Dermapen.

Wil je meer weten over microneedling? Op deze pagina vind je meer informatie en een video hoe deze behandeling precies in zijn werk gaat.

2. Laser of Tixel

Wij behandelen striae ook door middel van lasertherapie of met de Tixel. De warmte van de Erbium Glass laser of Tixel zorgt er net zoals bij microneedling voor dat er nieuwe collageen- en elastinevezels worden aangemaakt, waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Hierdoor worden indicaties zoals (acne)littekens, striae, dieper gelegen pigment en fijne lijntjes behandeld.

Bij de Erbium Glass laser en de Tixel zijn er vaak 3 tot 4 behandelingen nodig. Tijdens een vrijblijvend consult kunnen onze huidtherapeuten een behandelplan op maat voor je opstellen.

Wanneer je huidstrepen roodkleurig zijn, gebruiken wij ook een vaatlaser of IPL om de roodheid te verwijderen. Aanvullend adviseren we je om je huid voor te bereiden met de ZO Skin Health Retinol Skin Brightener 0.25%.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Blogs

Alle blogs