Dit moet je weten over melkzuur
06-02-2024

Huidverzorging

Dit moet je weten over melkzuur

Een van de ingrediënten die vaak in huidverzorging te vinden is, is melkzuur, oftewel lactic acid. Melkzuur valt onder de AHA’s, Alpha Hydroxyzuren. Het wordt vaak gewonnen uit melk en tomaten en is daarmee een organisch zuur. Een andere bekende AHA zuur is glycolzuur, wat afkomstig is uit suikerriet. Vroeger ging Cleopatra al regelmatig in een bad met zure melk liggen om er jonger uit te zien en dat is niet voor niets. Melkzuur biedt vele voordelen voor de huid waar we in dit blog verder op zullen inzoomen. 

Exfoliërende effecten

Melkzuur heeft, door de lage PH-waarde, een exfoliërend effect op de huid. Dit betekent dat de dode huidcellen gemakkelijker los kunnen laten van de bovenste huidlaag. Hierdoor worden huidcellen gestimuleerd om zich te vernieuwen. Dit gebeurt op een hele milde wijze en daarom is dit zuur ook zeer geschikt voor de gevoelige huid. Wil je meer weten over exfolieren? In dit blog vertellen we je er alles over.

Verhelderen van de huidteint

Melkzuur staat bekend om zijn verhelderende eigenschappen en kan hiermee de teint verbeteren en hyperpigmentatie verminderen. Melkzuur kan namelijk de melanine productie verminderen, het pigment in de huid dat verantwoordelijk is voor de huidskleur. Bij een verstoorde melanine productie, wat bijvoorbeeld kan ontstaan door overmatige blootstelling aan zonlicht, kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Melkzuur heeft dus het vermogen om pigmentvlekken en zonschade verminderen, waardoor de huid er weer stralender en egaler uit kan gaan zien.

Acne


Hydratatie en vochtbehoud

Een ander belangrijk effect van melkzuur is het vermogen om vocht vast te houden en daarmee de huid te hydrateren. Melkzuur is namelijk een Natural Moisturizing Factor (NMF), een stof die van nature voorkomt in de huid om de vochtbalans op peil te houden en daarmee een gezonde huidbarrière te vormen. Door het gebruik van melkzuur zorgen we voor een toename van het NMF in de huid waardoor de huid beter gehydrateerd wordt en de barrièrefunctie versterkt.

Mild voor de gevoelige huid

Het is al even eerder benoemt, maar melkzuur is in tegenstelling tot de meeste andere zuren, zeer geschikt voor de gevoelige huid. Het zuur heeft een minder irriterend effect op de huid en is daardoor beter verdraagbaar. Daarnaast heeft het een antimicrobiële werking, dat wil zeggen dat het schimmels, gisten en bacteriën kan doden. Dit kan een positief effect hebben op indicaties zoals rosacea

Hieronder alle voordelen nog even op een rijtje:

  • Egaliseert de huid
  • Vermindert pigmentvlekken
  • Geschikt voor de (zeer) gevoelige huid
  • Hydrateert de huid
  • Vermindert fijne lijntjes
  • Geschikt bij rosacea
Kortom, melkzuur kan enorm veel voordelen bieden voor je huid. Wij zetten dit zuur vaak in als chemische peeling met een percentage van 30% of 50%. Daarnaast kan het gebruikt worden in de dagelijkse verzorging.

Geschreven door: Maura Batteram

Contact

Heb je vragen over melkzuur of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!

Voor het behandelen van

Blogs