Dit zijn de gevolgen van te weinig slaap op je huid
06-02-2024

Slapen en de huid

Dit zijn de gevolgen van te weinig slaap op je huid

Een ‘schoonheidsslaapje’ is niet zomaar bedacht. Voldoende slaap zorgt er daadwerkelijk voor dat je huid er beter uitziet! Maar hoe komt het dat je huid er beter uitziet wanneer je goed slaapt en wat is het effect van te weinig slaap op je huid? We vertellen je hier graag meer over!

Wat is het effect van voldoende slaap op de huid?

Tijdens het slapen is de huid zich voornamelijk aan het herstellen en vernieuwen. Zo neemt de doorbloeding toe en wordt het hormoon melatonine aangemaakt. Dit helpt de huidcellen herstellen van schadelijke invloeden gedurende de dag, zoals bijvoorbeeld uv-straling. Tevens neemt de productie van het stresshormoon cortisol af wanneer je slaapt en wordt het groeihormoon somatotropine gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Zo wordt de huid steviger en soepeler, waardoor fijne lijntjes verminderen.

Wat is het effect van te weinig slaap op de huid?

Nu we weten wat er gebeurt wanneer we voldoende slaap krijgen, gaan we het nu hebben over wat er gebeurt wanneer we te weinig slaap krijgen. Allereerst zorgt te weinig slaap voor vasodilatatie. Dit betekent dat vaatjes verwijden. Wanneer vaatjes verwijden, gaan ze vaak meer doorschemeren en en worden ze dus zichtbaarder. De eerste plek waar je dit gaat zien, is onder de ogen. Dit heeft donkere kringen tot gevolg. Daarnaast zorgt te weinig slaap voor een toename van het hormoon cortisol. Helaas heeft dit hormoon niet zulke goede gevolgen op de huid. Het zorgt onder andere voor een afname van hyaluronzuur.

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die in staat is om 1.000 (!) keer zijn eigen gewicht aan water vast te houden. Tevens zorgt cortisol ervoor dat de huidbarrière verslechtert, waardoor de huid meer vocht verliest en gevoeliger is voor prikkels van buitenaf. Een toename in cortisol kan er dus voor zorgen dat de huid uitdroogt, waardoor er meer droogtelijntjes te zien zijn en de huid sneller irriteert. Daarnaast zorgt cortisol voor een toename van het suikergehalte in het bloed. Dit suiker gaat zich binden aan de collageenvezels in onze huid, waardoor lijntjes kunnen ontstaan. Ook kan cortisol de talgproductie verhogen en ontstekingsreacties veroorzaken. Het is dus ook een
belangrijke trigger van acne.

Een ‘schoonheidsslaapje’ is dus essentieel voor een gezonde huid! Wil je het helemaal goed doen, dan adviseren we je tot slot om op je rug te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die op hun zij of buik slapen meer rimpels krijgen dan mensen die op hun rug slapen.

Geschreven door Mandy van Schuppen

Contact 

Heb je vragen over de effecten van te weinig slaap op je huid of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!

Behandelingen

Blogs