Hoe ontstaat een pigmentvlek, en belangrijker: hoe kom je ervan af?
31-01-2024

Pigment

Hoe ontstaat een pigmentvlek, en belangrijker: hoe kom je ervan af?

Heb jij last van pigmentvlekjes? In dit blog leggen we je alles uit over hoe pigmentvlekken ontstaan en hoe je ervan af kunt komen.

Wat is een pigmentvlek?

Pigment is een kleurstof in onze huid die ook wel melanine wordt genoemd. Melanine geeft ons een bruin kleurtje in de zomer en geeft tevens de kleur aan ons haar en onze ogen. Het wordt aangemaakt door pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. Deze pigmentcellen dienen voor de bescherming van onze huid tegen uv-straling. Bij pigmentvlekken is er sprake van een ophoping van dit huidpigment. Hierdoor ontstaan er plaatselijk donkere plekken in de huid, die rond of grillig van vorm kunnen zijn.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van pigmentvlekken en de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid gedurende ons leven wordt blootgesteld. Na de zomer kunnen pigmentvlekken op de huid achterblijven. Een pigmentvlek ontstaat door een ophoping van pigmentcellen; deze zorgen voor een verkleuring in de huid. Het proces treedt vooral op bijmensen van middelbare tot oudere leeftijd. Vooral mensen met een licht huidtype, die zich in het verleden veelvuldig hebben blootgesteld aan zonlicht hebben kans op een verhoogd risico. Daarom is het erg belangrijk om dagelijks een goede zonnefactor te dragen. Wij adviseren een SPF30 of hoger. Uiteraard geeft de test een inschatting van de aard van je vlekje, maar let op: dit is niet de diagnose. Raadpleeg altijd je huisarts wanneer je twijfelt. Better safe than sorry!

Blootstelling aan de zon is de hoofdoorzaak van het ontwikkelen van pigmentvlekken, gezien zonlicht  de aanmaak van melanine bevordert. Overmatige blootstelling aan de zon kan het proces van melanine verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Wanneer pigmentvlekken zich ontwikkelen, kan blootstelling aan de zon de ontwikkeling ervan verergeren. Sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire pigmentatie worden dan nog donkerder van kleur.

Wat is een pigmentvlek?

Hoe kom je van pigmentvlekken af? 

Pigmentvlekken zijn goed en veilig te behandelen. Als huidtherapeuten zijn wij de aangewezen personen om jouw pigmentvlekken te reduceren. Tijdens een consult wordt naar de huid gekeken en besloten welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Pigmentvlekken kunnen wij goed reduceren door middel van o.a. microneedling, peelings, IPL en laser. Hierdoor worden pigmentvlekken minder zichtbaar en verdwijnen in de meest gevallen helemaal!

Wist je dat?

  • Ongeveer 80% van de Nederlanders boven de 65 jaar een of meerdere pigmentvlekken hebben
  • Pigmentvlekken verschijnen vooral in het gelaat en op de handruggen.
  • Behandelingen tegen pigmentvlekken worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar wanneer je aanvullend bent verzekerd.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Huidverzorging tegen pigmentvlekken

Blogs

Alle blogs