Jong beginnen met botuline toxine. Waarom zou je dat doen?

Injectables

Jong beginnen met botuline toxine. Waarom zou je dat doen?

Om de vraag te kunnen beantwoorden of dit zinvol is, is het belangrijk om kennis te hebben over de oorzaken van rimpelvorming in het gelaat. Wij vertellen het je in dit blog!

Oorzaken van rimpelvorming in het gelaat

Onze erfelijke aanleg is erg bepalend voor het verouderingsproces van de huid. Dit is echter iets waar we geen invloed op hebben. Naast erfelijke aanleg zijn ook externe factoren bepalend in het ontwikkelen van rimpels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongezonde leefstijl (roken, zonnebaden/gebruik zonnebank, stress) en ongezonde voeding. Deze factoren beïnvloeden de conditie van de huid op een negatieve manier, en een huid in slechte conditie zal op zijn beurt eerder rimpelvorming vertonen.

Overmatige activiteit van de gelaatsspieren staat centraal in het ontstaan van rimpels. Het gaat hierbij voornamelijk om rimpels in het bovenste gedeelte van het gelaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fronsrimpels, voorhoofdrimpels of de welbekende kraaienpootjes. We noemen deze rimpels ook wel ‘mimische rimpels’. Dit zijn rimpels die ontstaan door mimiek (o.a. lachen, fronsen, verbaasd kijken).

Veroudering van de huid gaat gepaard met verlies van elastine, collageen en bindweefsel. Dit zorgt voor een slappere en dunnere huid. Op den duur zullen hierdoor de ‘mimische rimpels’ statische rimpels vormen die diep in de huid liggen. Tijdens het ontspannen van het gelaat zullen deze rimpels alsnog zichtbaar zijn, zonder dat daarvoor activatie van de gelaatsspieren nodig is.

Wat doen we nu precies bij het gebruik van botuline toxine?

Er worden injecties gezet in de gelaatsspieren, niet in rimpels zoals vaak gedacht wordt. Hierbij wordt er botulinetoxine type A geïnjecteerd. Dit is een eiwit dat zorgt voor spierontspanning. De huid die over de ontspannen gelaatsspieren heen ligt, ontspant daardoor ook. Dit zorgt ervoor dat oppervlakkige rimpels verzacht worden, dan wel volledig verdwijnen.

Botuline toxine

Waarom preventief gebruik van botulinetoxine?

Zoals hierboven benoemd, zullen rimpels gedurende de jaren een statische vorm aannemen. Wanneer rimpels in de huid dit stadium bereiken, zal een botuline toxine behandeling slechts nog minimaal resultaat kunnen geven. Door vroegtijdig te beginnen met een botuline toxine behandeling, kunnen we dit stadium voor zijn. Vanaf de leeftijd van 25 jaar beginnen aan het huidoppervlak de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden. Idealiter zou het preventieve gebruik van botuline toxine gestart worden tussen de 25-30 jaar. De gebieden die zich hier het beste voor lenen zijn de voorhoofdrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes.

Door preventief gebruik krijgen rimpels niet de kans om een statische vorm aan te nemen. Wanneer er tijdig begonnen wordt met botuline toxine, volstaat vaak al een lagere dosering dan de gebruikelijke dosering om de gewenste ontspanning te bereiken. Dit wordt ook wel ‘babybotox’ genoemd.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen of heb je meer vragen over botuline toxine? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Behandelaanbod

Blogs