Tips voor een sterke huidbarrière
14-02-2024

Huidverzorging

Tips voor een sterke huidbarrière

De huidbarrière versterken? Je hebt er vast wel eens iets over gehoord of gelezen. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Hoe kun je dit dan versterken en wat gebeurt er als je huidbarrière niet sterk genoeg is?

Wat is de huidbarrière?

We staan er misschien niet zo vaak bij stil, maar onze huid is 24/7 aan het werk. De huid heeft meerdere belangrijke rollen, waaronder het beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit noemen we ook wel de barrièrefunctie van de huid.

De huid kan onderverdeeld worden in verschillende lagen. De bovenste huidlaag (de epidermis) is opgebouwd uit vijf lagen. In de onderste lagen worden de cellen aangemaakt, die vervolgens langzaamaan naar boven toe schuiven.

Naarmate de cellen van onder naar boven toe schuiven, worden ze dunner en platter. De cellen liggen als kleine baksteentjes met een laagje lipiden (vetten) op de huid. Het vormt daarmee een barrière tegen invloeden van buitenaf, maar voorkomt ook het waterverlies uit de huid. Invloeden van buitenaf zijn bijvoorbeeld virussen en bacteriën, maar ook prikkels zoals lucht- en stofdeeltjes of warmte, kou en wind. Na ongeveer 28 dagen laten de kleine baksteentjes los en schilferen deze van de huid. Dit wordt in zulke kleine hoeveelheden afgestoten dat het te klein is om waar te nemen.

Een beschadigde huidbarrière

Als de buitenste laag met de baksteentjes en lipiden beschadigd is, zorgt dit voor een aangetaste huidbarrière. De huid kan daardoor gevoeliger reageren op invloeden van buitenaf, schadelijke bestanddelen kunnen makkelijker naar binnen dringen en de huid kan droger aanvoelen doordat het zijn water (vocht) sneller verliest.

Een beschadigde huidbarrière kan verschillende oorzaken hebben zoals: veranderingen in weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid, leefstijl, roken, leeftijd, verkeerde cosmetica en huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. In veel gevallen reageert de huid sneller in ontstekingsreacties. Hierdoor voelt de huid droger aan, is er meer irritatie, maar kan er ook roodheid zichtbaar zijn, wat we vaak terugzien bij rosacea en acne.

huidbarriere

Hoe herstel je de huidbarrière?

De huidbarrière kun je op verschillende manieren verbeteren, onder andere door het gebruik van de juiste producten en behandelingen.

Bij de Huidkliniek werken wij met ons eigen productlijn Felice Skincare. Dit zijn cosmeceuticals producten met hoogwaardige (medische) werkstoffen. Door het gebruik van de juiste ingrediënten kun je de huidbarrière weer helpen herstellen en daardoor versterken.
Producten voor een sterke huidbarrière:
  • Daily exfoliant: een milde dagelijkse peeling die de huid een handje helpt om af te schilferen en de huid beter te hydrateren. 
  • Antioxidant day serum en vitamine C serum: dit zijn beide producten met hoge percentages aan antioxidanten en vitamines. Ze helpen de huid zichzelf te weren tegen zonneschade en vrije radicalen. 
  • Rebalance: helpt de natuurlijke vochtbarrière te herstellen en ondersteunt het regeneratie vermogen van de huid. 
  • Zonbescherming SPF 30: broad spectrum bescherming tegen huidbeschadiging door UVA, UVB en HEV (blauw licht).

Behandelingen voor een sterke huidbarrière 

Naast bovenstaande producten kun je de huid ook verder verbeteren door behandelingen.

In onze klinieken werken we met verschillende soorten peelings. Een peeling zorgt ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd. Daarnaast stimuleert het ook de cel-vernieuwing in de huid, waardoor nieuwe gezonde cellen worden aangemaakt. Tevens kunnen ze door ingrediënten als glycolzuur en melkzuur ervoor zorgen dat de huid ook beter gehydrateerd raakt.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld ook microneedling. Bij deze behandeling worden er kleine gecontroleerde wondjes in de huid gemaakt. Hierdoor kunnen we bepaalde producten de huid insluizen, maar zorgt het er tevens ook voor dat de huid zich van binnenuit gaat herstellen. Dit resulteert in cel-vernieuwing wat de huid weer veerkrachtiger en sterker kan maken. 

Contact

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een consult waarbij we een op maat gemaakt advies voor jouw huid kunnen leveren. Neem contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool.

Geschreven door Christa van de Bospoort

Blogs