Wat is collageen?
23-04-2024

Huidverjonging

Wat is collageen?

Collageen. Grote kans dat dit niet de eerste keer is dat je erover hoort. In reclames, op de verpakking van je huidverzorging of bij ons in de behandelkamer; wanneer jouw vraag een gezonde, veerkrachtige huid is, dan is collageen ons antwoord. Maar waarom eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Het eiwit waar veel om te doen is

Onze middelste huidlaag, de dermis, bestaat tot zo'n 70% uit collageen. Dit collageen speelt een rol bij de stevigheid van je huid, een snel huidherstel en een goede vochtbalans. Misschien dat je het al direct ziet: dit zijn allemaal eigenschappen die vooral optimaal verlopen bij een jonge huid. Zo rond het 25e levensjaar begint het aandeel collageen in de huid langzaam af te nemen. Op den duur merk je hierdoor dat de huid slapper, droger en brozer wordt. Een doffe huid, fijne lijntjes en uiteindelijk ook rimpels zijn het gevolg hiervan. 

Wil jij je huid zo lang mogelijk jong houden, dan zijn er slechts twee punten waar je je op moet focussen:
  • Voorkom de afbraak van collageen 
  • Stimuleer de aanmaak van nieuw collageen

De afbraak van collageen voorkomen

Een van de belangrijkste oorzaken van de afbraak van collageen zijn UV-A stralen van de zon. Deze stralen bereiken alle dagen van het jaar de aarde en dus ook de huid. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen UV-A stralen ook door glas heen. Dit is een van de redenen dat wij adviseren om standaard een product met zonbescherming in je routine op te nemen. Ook in de winter en ook wanneer je veel tijd binnen doorbrengt. 

Een product met zonbescherming herken je door de vermelding van een SPF (Sun Protection Factor) erop. Wij raden aan om te kiezen voor minimaal factor 30. Echter, de SPF zegt alleen iets over de UV-B straling, terwijl de UV-A straling nodig is voor het beschermen van je collageen. Zoek dus naar een product dat beschermt tegen zowel UV-A als UV-B stralen. Deze producten hebben de naam 'Broad Spectrum Sunscreen'. Gebruik bijvoorbeeld deze SPF van Felice Skincare. Sluit je routine af met dit product en de eerste stap voor collageenbehoud is gezet!

Collageen


Stimuleer de aanmaak van meer, nieuw collageen

Professionele huidbehandeling
Voor het stimuleren van collageenaanmaak zijn verschillende mogelijkheden. Het aanbod collageen stimulerende behandelingen is enorm. Het aanbod loopt van microneedling en verschillende laserbehandelingen tot onze nieuwe favoriet: de Pixel Peel. Uiteindelijk is het bij deze professionele behandelingen vooral belangrijk dat de behandeling aansluit bij de eigenschappen van je huid en jouw persoonlijke wensen. Tijdens een consult voor huidverbetering bespreken wij graag met je welke behandeling het meest voor jou geschikt is. 

Huidverzorging
Met óf zonder professionele huidbehandeling: huidverzorgingsproducten mogen niet vergeten worden. Hiermee kun je de collageen aanmaak een extra zetje geven. Een gouden combinatie voor collageen aanmaak is vitamine C (L-ascorbic acid) in de ochtend en vitamine A (retinol) in de avond. Beiden stimuleren ze de aanmaak van meer collageen. In combinatie met het dagelijks gebruiken van een 'Broad Spectrum Sunscreen' helpen ze ook bij het voorkomen van de afbraak van collageen dat je al hebt. 

Hieronder vind je de routine waarin wij de zonbescherming, vitamine C en vitamine A voor je hebben samengebracht.

 
Ochtend Avond
Deep Cleanser Deep Cleanser
20% vitamine C serumRetinol Plus Night Serum
Broad Spectrum Sunscreen SPF30Rebalance herstellende crème 

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Geschreven door: Manon Broersen

Blogs