Vroeg beginnen met botuline toxine - Is het de moeite waard?
31-01-2024

Injectables

Vroeg beginnen met botuline toxine - Is het de moeite waard?

Om te beoordelen of het vroegtijdig gebruiken van botuline toxine zinvol is, is het van belang om te begrijpen wat de oorzaken zijn van rimpelvorming in het gezicht. In deze blog leggen we dit uit!

Oorzaken van rimpelvorming in het gezicht

De genetische aanleg speelt een cruciale rol in het verouderingsproces van de huid, een aspect waarop we helaas geen invloed hebben. Naast genetische aanleg spelen externe factoren ook een rol bij het ontstaan van rimpels. Denk hierbij aan een ongezonde levensstijl (roken, blootstelling aan zon/zonnebank, stress) en ongezonde voeding. Deze factoren hebben een negatieve invloed op de conditie van de huid, wat op zijn beurt de kans op rimpelvorming vergroot.

De overmatige activiteit van gezichtsspieren is een kernfactor bij het ontstaan van rimpels, vooral in het bovenste deel van het gezicht, zoals fronsrimpels, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes - ook wel 'mimische rimpels' genoemd. Deze rimpels ontstaan door gezichtsuitdrukkingen zoals lachen, fronsen en verbaasd kijken.

Naarmate de huid ouder wordt, gaat dit gepaard met het verlies van elastine, collageen en bindweefsel, wat resulteert in een slappere en dunnere huid. Uiteindelijk zullen deze 'mimische rimpels' zich ontwikkelen tot statische rimpels, die dieper in de huid liggen en zichtbaar zijn, zelfs wanneer de gezichtsspieren ontspannen zijn.

Wat gebeurt er precies bij het gebruik van botuline toxine?

Bij botuline toxine wordt het eiwit botulinetoxine type A in de gezichtsspieren geïnjecteerd, niet rechtstreeks in de rimpels zoals vaak wordt gedacht. Dit eiwit veroorzaakt spierontspanning, wat resulteert in ontspanning van de huid die over deze spieren ligt. Hierdoor worden oppervlakkige rimpels verzacht of verdwijnen zelfs volledig.

Botuline toxine

Waarom preventief gebruik van botulinetoxine?

Zoals eerder vermeld, zullen rimpels na verloop van tijd een statische vorm aannemen. Wanneer rimpels dit stadium bereiken, kan een botuline toxine behandeling slechts beperkt resultaat bieden. Door vroegtijdig te starten met botuline toxine, kan dit stadium worden voorkomen. De eerste tekenen van huidveroudering worden zichtbaar vanaf de leeftijd van 25 jaar, en idealiter zou het preventieve gebruik van botuline toxine tussen de 25-30 jaar moeten beginnen. Gebieden die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere voorhoofdrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes.

Door vroeg te beginnen met botuline toxine krijgen rimpels niet de kans om een statische vorm aan te nemen. Een vroegtijdige start met botuline toxine resulteert vaak in een lagere dosering dan gebruikelijk om de gewenste ontspanning te bereiken.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen of heb je meer vragen over botuline toxine? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.
Drs. Myrthe Cleveringa

Geschreven door

Drs. Myrthe Cleveringa

Cosmetisch arts

Behandelaanbod

Blogs