Wat is 'double cleansing'?
06-02-2024

Huidverzorging

Wat is 'double cleansing'?

Wellicht heb je de term ‘double cleanse’ wel eens voorbij zien komen. Dit is een manier om de huid op een zeer milde, maar toch grondige manier te reinigen. In deze blog leggen we je alles uit over double cleansing en vertellen we waarom we dit iédereen aanraden.

Double cleanse (DC) betekent letterlijk dat je je huid 2 keer reinigt. Doe je dit volgens de DC-methode, dan reinig je de huid eerst met een cleanser gebaseerd op olie, zoals bijvoorbeeld pure jojoba olie of een cleansing balm. Daarna reinig je de huid met een tweede reiniger. De eerste reiniging is een must voor iedereen, omdat olie als vuil, talg maar bovenal zonnebrandfilters kan opbreken. Dit laatste is heel belangrijk.

Jojoba olie

Zonnebrand en acne

Je hebt vast wel eens mensen horen zeggen ‘zonnebrand, daar krijg ik toch pukkels van?’ Dit heeft niks met de zonnebrand zelf te maken, maar met het feit dat de zonnebrand niet volledig van je huid wordt verwijderd. Wanneer zonnebrand niet goed wordt verwijderd, kan dit verstopping veroorzaken. Dit uit zich in puistjes en onzuiverheden. 

Het is belangrijk dat je de huid eerst reinigt met een olie en daarover werkt met een schuimende reiniger. De olie breekt talg, vuil, make-up en zonfilters op, waardoor ze zeer effectief, doch mild van de huid worden verwijderd. Nadat je de olie/cleansing balm in de huid hebt gemasseerd, breng je de schuimende cleanser hierover aan met water, om dit wederom goed in de huid te masseren. Ten slotte was je alles er af. Hierna is je huid helemaal schoon.

Double cleansing bij een vette huid 

Wist je dat Double cleanse uitermate geschikt is voor mensen met een vette/acne huid?

Dit komt omdat bepaalde oliën, zoals jojoba of druivenpitolie een positief effect hebben op de talgsecretie van de huid. Er wordt minder talg aangemaakt in de huid en vooral jojoba olie werkt ontstekingsremmend en daardoor positief op acne. Jojoba olie pakt het probleem bij de wortel aan, namelijk bij de talgklieren.

Double cleansing bij een droge huid 

Ook voor mensen met een droge huid is double cleansing aan te raden. Wanneer je de huid eerst reinigt met een olie, wordt de huid op een milde manier grondig gereinigd. Daarnaast hebben oliën de eigenschappen om de huid soepel te houden en te hydrateren. Geschikt voor elk huidtype dus! Tevens raden we aan om met koudgeperste oliën te werken; hierbij blijven de vitaminen/mineralen in de olie aanwezig, die weer een positief effect hebben op de huid.

Double cleanse

Slugging

Ook kan je veel oliesoorten zoals jojoba of druivenpit olie als laatste stap gebruiken om te ‘sluggen’. Dit betekent dat je de huid eigenlijk sealt. Je brengt bij deze methode een aantal druppeltjes aan als laatste stap, bijvoorbeeld over je nachtcrème. Producten die hiervoor zijn aangebracht kunnen nu niet meer verdampen. De olie brengt een laagje over de huid aan, waardoor er geen product meer verloren gaat. Alle producten die onder de olie zijn aangebracht krijgen nu nog beter de kans om goed op de huid in te werken. Een ander populair en zeer betaalbaar product is vaseline. Hiermee kan je ook prima sluggen. Vaseline herstelt de lipidenlaag van de huid, waardoor je huid beter beschermd is tegen schadelijke invloeden en vochtverlies van buitenaf. Heb je een droge/geïrriteerde/rode/jeukerige huid? Sluggen is dan the way to go!

Welke olie moet ik gebruiken?

De meest veilige optie is koudgeperste jojoba olie; deze is geschikt voor zowel de droge/geïrriteerde huid als de vette/acne huid. Er zijn veel soorten oliën die goed zijn voor verschillende huidtypes;. Zo is druivenpitolie goed voor een vette huid, net als rozenbottelolie. Amandel-, avocado- en olijfolie zijn weer goed voor een droge huid. Zonnebloemolie wil je echter nooit gebruiken, aangezien dit een olie is waar veel omega 6 in zit wat ontstekingsbevorderend kan werken.

Voor wie en wanneer moet je double cleansen?

Double cleanse is voor elk huidtype en elke leeftijd geschikt, voor mannen en voor vrouwen. Ook tijdens de zwangerschap kan je een behandeling ondergaan. Doe dit altijd in de avond, in de ochtend hoef je in principe alleen lauwwarm water te gebruiken om de huid te reinigen. De huid is namelijk al grondig gereinigd de nacht ervoor. Je kunt je schuimende cleanser eventueel ook 's morgens gebruiken, al is dit niet nodig tenzij je een vette/acne huid hebt. Zo laat je de huidbarrière zoveel mogelijk met rust.

Double cleanse


Zijn er andere factoren waarmee ik rekening moet houden als ik ga double cleansen?

Nee, er zijn geen contra-indicaties m.b.t. producten. Double cleanse is een veilige en milde manier om de huid goed schoon te krijgen en acne/overmatig talg in de huid te verminderen.

Voordelen van double cleanse kort op een rijtje:

Je huid wordt schoner;
Producten kunnen beter in de huid komen;
Hydrateert de huid tijdens het reinigen;
Verminderd talgsecretie en ontstekingsreactie in de huid;
Breekt make-up, vuil, talg en zonfilters goed op;
Mild doch heel effectief;
Geschikt voor alle huidtypen en leeftijden;
Mag tijdens zwangerschap;
Het heeft geen contra-indicaties met andere producten/middelen.

Kortom, reinig je nog niet dubbel met eerst een olie? You are missing out!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!
Roosmarijn

Geschreven door

Roosmarijn

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs