Skip to main content
Blog

Pukkels tijdens je menstruatie? 5 tips

By 7 september 2021No Comments
Pukkels tijdens je menstruatie

Heb jij last van pukkels tijdens je menstruatie? Dat is niet gek, gemiddeld heeft 40% van de vrouwen last van pukkels die ontstaan door hormonale schommelingen. Voordat we je de 5 tips geven is het eerst goed om te weten waarom er pukkels ontstaan tijdens je menstruatie.

Merk je dat je huid voor en gedurende de menstruatie meer talg produceert? Hoe moeilijk het ook is, probeer er zo weinig mogelijk aan te zitten. Wij adviseren je om een afspraak te maken bij een Huidtherapeut om acnelittekens te voorkomen. De behandelingen worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Waarom ontstaan pukkels tijden de menstruatie?

Het komt door de schommeling van hormonen. Voor en tijdens je menstruatie worden er meer androgene hormonen aangemaakt, die een verhoging van de talgproductie veroorzaken. En een overproductie van talg resulteert in verstopte poriën wat zich uit in een pukkel. Dus, het klopt dat je meer pukkels kunt krijgen voor en tijdens je menstruatie als je huid gevoelig is voor hormonale schommelingen.

Veel vrouwen hebben last van een hormonale acne of acne uitbraak voor of tijdens hun menstruatie. Echter is dit niet altijd volledig te voorkomen en maar is het is wel van belang om met regelmaat de huid te laten reinigen en een peeling te ondergaan. om de huidconditie te verbeteren en om verstoppingen en de littekens die kunnen ontstaan voor en tijdens de menstruatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip 1: Onderga eens in de 4 weken een peeling

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. Hoe dikker de huid, hoe meer kans er is op verstopte talgklieren. Door iedere maand een peeling te ondergaan zorg je dat de bovenste huidlaag dun blijft en dat talgklieren niet de kans krijgen om verstopt te raken.

Tijdens een peeling behandeling wordt de huid voorafgaande aan de behandeling diep gereinigd door de Huidtherapeut, waarbij alle onzuiverheden worden verwijderd. Op een schone huid wordt een peeling naar keuze aangebracht. Hoe intensief deze peeling is kun je samen met de Huidtherapeut bepalen.

Let op: Deze behandelingen worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Pukkels tijdens je menstruatie

Tip 2: Gebruik de juiste producten voor thuis

Producten zijn essentieel om acneklachten te verminderen. Vooral de eerste 2 stappen zijn onmisbaar in je skincareroutine. Stap 1 is een geschikte reiniging voor een vettige of gecombineerde huid, zoals producten die salicylzuur bevatten en de talgproductie reguleren. Stap 2 is een exfoliant die glycolzuur of salicylzuur bevat en de dode huidcellen verwijdert. Een exfoliant zorgt ervoor dat je pijnlijke ontstekingen en acne littekens voor bent. Beide stappen zorgen ervoor dat de huid dun blijft en er geen ontstekingen kunnen ontstaan.

Wij hebben speciale acne productsets samengesteld zodat je zeker weet dat je de juiste producten aanschaft. Deze zijn te koop in onze webshop.

Pukkels tijdens je menstruatie 1

Tip 3: De pil tegen acne

Stel je hebt erg veel last van acne en voor en tijdens de menstruatie wordt het nog een gradatie erger, dan wordt er in sommige gevallen door een huisarts geadviseerd om aan de pil te gaan. De pil dient doorgaans als voorbehoedsmiddel, maar diverse pilsoorten hebben bewezen effect op acneklachten.

Dit komt doordat de anticonceptiepil vrouwelijke hormonen bevat die de talgproductie afremmen waardoor er minder pukkels ontstaan. Bespreek de mogelijkheden met je huisarts. wellicht is dit een optie voor je. Wij raden je aan om naast de pil ook nog peeling behandelingen bij een Huidtherapeut te ondergaan en de juiste producten voor thuis te gebruiken.

Naast het gebruik van de pil zijn er ook andere mogelijkheden v.w.b. medicatie bij ernstigere vormen van acne, ter ondersteuning van de huidtherapeutische behandelingen. Ook hiervoor kun je terecht bij je huisarts.

Pukkels tijdens je menstruatie 4

Tip 4: Verschoon je kussensloop en je washandje dagelijks

Dit is een tip die veel mensen vergeten. Maar het is heel belangrijk om op een schone kussensloop te slapen als je last hebt van acne. We adviseren om om de 2 dagen je kussensloop te vervangen. Je slaapt de ene nacht op de ene zijde en de andere nacht op de andere. Gebruik je washandjes? Gebruik dan iedere dag een schone! Washandjes zijn een bron van bacteriën als je 1 washandje meerdere dagen achter elkaar gebruikt.

Pukkels tijdens je menstruatie 5

Tip 5: Voorkom haarproducten op je gezichtshuid

Een gemakkelijke tip die vaak vergeten wordt. Voorkom wax, gel of haarlak op je huid. Heb je een pony of lang haar; voorkom dat er haarproducten op je huid komen, die verstoppen je huid namelijk waardoor je versneld puistjes krijgt. Je ziet vaak puistjes op de haargrens omdat daar per ongeluk ook de wax, gel of haarlak is terecht gekomen. En datzelfde geldt op een voorhoofd: als iemand een pony heeft en daar ook haarproducten in doet, dan is de kans groot dat hij/zij puistjes op het voorhoofd krijgt.

Wij adviseren sowieso om je je gezicht in de ochtend en in de avond goed te wassen met een cleanser. En last but not least: Als je je haar wast, zorg dan dat je je gezicht hierna nog een keer goed wast. Hierdoor voorkom je dat shampoo en conditioner resten op je huid blijven zitten.

Pukkels tijdens je menstruatie 5

Kom langs voor een peeling!

Benieuwd of een peeling werkt voor jouw pukkels tijdens je menstruatie? Kom dan een keer langs bij een van onze huidtherapeuten. Wij zitten in Amsterdam, , Den Haag, Haarlem, Heemstede, Utrecht ,Bussum, Hoofddorp, Aalsmeer en Amstelveen. Bel voor een afspraak naar: 0882240300

Lees hier meer blogs!

15 Feiten en fabels over vetbevriezing

| Blog | No Comments
15 Feiten en fabels over vetbevriezing “Werkt vetbevriezing echt?” Dit is een van de meest gestelde vragen in onze klinieken. Dat is niet zo gek, want het lijkt bijna te…
Laser of ipl ontharen

Wat is beter: laser of IPL ontharen?

| Blog | No Comments
WAT IS BETER: LASER OF IPL ONTHAREN? De langverwachte lente staat weer voor de deur. De periode van dikke winterjassen en thuis cocoonen zit er bijna op en we zijn…
ingegroeide haren

Ingegroeide haren

| Blog, Blog - Acne, Blog - ongewenste haren | No Comments
Ingegroeide haren Je hebt ze vast wel eens gezien, de haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen. De haar is uitgegroeid, maar komt niet in zijn geheel door de huid…

Plan een vrijblijvend consult!

    AFSPRAAK MAKEN    Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
    Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
    Derma2Care

    Leave a Reply