Skip to main content
Blog

Waarom is de zon schadelijk voor mijn huid?

By 5 augustus 2019april 14th, 2020No Comments
zon

In Nederland zijn we dol op de zon. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D, wat essentieel is voor onze botten en de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Wat veel mensen nog niet weten is dat teveel zon op onze huid ook een negatief effect heeft. Op lange termijn kan er schade van de huid optreden die zich onder andere uit in pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval huidkanker.

Wat maakt de zon zo schadelijk?

De schade door de zon wordt veroorzaakt door de bekende ultraviolette stralen, maar ook door het minder bekende zichtbaar en infrarood licht. Allen hebben ze hun eigen bijdrage aan de beschadiging van onze huid.

Ultraviolet licht is onzichtbaar voor het blote oog en bestaat uit UVA, UVB én UVC licht. Zoals bekend bereikt van deze drie alleen UVA en UVB licht de aarde en dus ook onze huid.

UVA stralen zijn het hele jaar aanwezig in een relatief constante sterkte en komen zelfs door de ramen heen. Ze dringen door tot in de diepere huidlagen en produceren in de huid vrije radicalen die kunnen leiden tot uiteindelijk DNA-schade. Huidveroudering, overmatig pigment en zonneallergieën worden veroorzaakt door UVA stralen.

UVB stralen zijn het krachtigs op warme zonnige dagen en zijn dus niet constant aanwezig in dezelfde sterkte. Ze dringen door tot aan de oppervlakte van onze huid en zorgen voor de aanmaak van vitamine D, overmatig pigment en dat onze huid bruin kleurt, maar ook verbrand wanneer we ons niet of niet goed hebben ingesmeerd en/of te lang in de zon hebben gelegen. UVB stralen worden direct opgenomen door ons DNA en kunnen leiden tot aktinische keratosen (ruw aanvoelende verhoornde plekjes) en huidkanker.

Een aantal jaar geleden is vastgesteld dat óók zichtbaar licht (High Energy Visible light (HEVIS)) en infraroodlicht schadelijk zijn voor de huid. Zichtbaar en infraroodlicht dringen net als de UVA stralen dieper in de huidlagen door en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van vrije radicalen wat uiteindelijk kan leiden tot DNA-schade wat zich uit in huidveroudering en overmatige pigmentatie. Zichtbaar licht zit niet alleen in ons daglicht, maar ook in onze smartphones, tablets en televisie.

Op onderstaande afbeelding is goed zichtbaar hoe diep zichtbaar en infraroodlicht de huid binnendringt ten opzichte van UV licht.

Hoe ziet zonneschade er uit?

In onze klinieken zien wij veel cliënten die zon beschadiging hebben opgelopen. Rimpels en pigmentvlekken zijn de twee meest voorkomende indicaties die wij zien en gelukkig vaak goed kunnen behandelen.

Hieronder is duidelijk een voorbeeld te zien van een tweeling, waarvan de ene zus niet tot nauwelijks blootstelling aan de zon heeft gehad ten opzichte van de andere zus die beduidend meer zon heeft gehad en zichtbare schade in de vorm van huidveroudering en pigment heeft opgelopen.

zon

Deze man werd tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur continue aan één kant van zijn gezicht blootgesteld aan de zon. Dit is duidelijk te zien aan de mate van huidveroudering.

zon

Hoe voorkom ik zonneschade?

Voorkom overmatige blootstelling aan de zon en bescherm dagelijks de huid tegen UVA, UVB, HEVIS en infraroodlicht om zonschade zoveel mogelijk te beperken.

Welke zonbescherming?

Er zijn tegenwoordig veel producten op de markt die de huid beschermen tegen de zon. Veel dagcrèmes bevatten ook een UV bescherming, maar vaak is dit alleen tegen UVA of UVB stralen. In onze klinieken adviseren wij al jaren met veel vertrouwen de producten van ZO Skin Health en Heliocare. De zonproducten van beide merken beschermen tegen UVA, UVB, zichtbaar en infraroodlicht. Daar waar veel zonbeschermingsproducten bekend staan om hun witte waas en oncomfortabele textuur, bieden de producten van ZO Skin Health en Heliocare fijne luchtige crèmes die niet tot nauwelijks een witte waas nalaten.

Veel van onze behandelingen maken de huid tijdelijk gevoeliger voor de zon. Daarom dat wij, naast een goede zonbescherming in de vorm van een crème, al onze cliënten tijdens het behandelproces adviseren de huid van ‘binnenuit’ te beschermen met de Heliocare 360° Capsules. Deze combinatie biedt een maximale bescherming en brengt de vorming van pigment tot een minimum.

Wel bruin, niet verbranden?

Wij willen allemaal in de zomer een lekkere gezonde teint. De gouden regel het verantwoord bruinen van uw huid is het opbouwen van het pigment. Smeer uw huid goed in als u de zon ingaat en vermijd de sterkste zonuren tussen 12 en 4. Uw teint komt vanzelf, beloofd!

Voor de mensen die van de ene op de andere dag bruin willen zijn is er een andere oplossing: De tanning producten van Marc Inbane. Perfect als u een feestje heeft of voor de eerste bikini momenten. De producten van Marc Inbane geven geen vlekken en plakken niet.

Een paar druppels Marc Inbane Perle de Soleil mengen door je dagcrème of de Marc Inbane Natural Tanning Spray of Mousse voor het lichaam geven een gezonde zongekuste huid zonder de risico’s die de zon met zich meebrengt.

Lees hier meer blogs!

Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet vierkant

Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet?

| Blog, Blog - Laser | No Comments
Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet? Zo rond het voorjaar als de zon weer begint te schijnen, krijgen wij als huidtherapeuten regelmatig dezelfde vraag gesteld: “Is het veilig om…
rode wangen

Rode wangen: Welk type je ook hebt, het is te verhelpen

| Blog, Blog - Roodheid | No Comments
Rode wangen: Welk type je ook hebt, het is te verhelpen Gezellige rode wangen van een koude wind, door een onhandige opmerking of een spannende wedstrijd, wanneer je last hebt van chronische roodheid…
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

| Blog | No Comments
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health “Welke producten adviseren jullie voor mijn huid?” Deze vraag horen wij dagelijks als huidtherapeut. Er worden tegenwoordig zóveel producten aangeboden dat wij…
Derma2Care

Leave a Reply