5 tips bij pigmentvlekken door de zon
14-02-2024

Pigment

5 tips bij pigmentvlekken door de zon

De herfst is aangebroken: een periode waarin onzuiverheden en pigmentvlekken die je hebt opgedaan door het zonlicht zichtbaarder worden. Gelukkig is de herfst hét moment om huidbehandelingen te ondergaan. De dagen worden korter en het zonlicht wordt minder fel, waardoor je huid na een behandeling goed kan herstellen. Heb je pigmentvlekken gekregen na de zomer? In dit blog geven we je 5 tips hoe je ze voorkomt en hoe je ervan afkomt.

De zon is de grootste oorzaak van het ontstaan van pigment

Voordat we 5 tips met je delen, willen we je eerst meer uitleg geven over pigment. De zon is de grootste oorzaak van het ontstaan van pigment, omdat het zonlicht de aanmaak van melanine stimuleert. Melanine beschermt de huid tegen de zon en zorgt ook voor je zomerse teint. Melanine is het pigment dat je haar, ogen en je huidkleur geeft. Door bruin te worden, beschermt je huid zich. Volledige bescherming geeft melanine echter niet, waardoor je altijd een SPF (Sun Protection Factor) nodig hebt.

Bij overmatige blootstelling aan de zon kan er een pigmentvlek achterblijven, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Naast zonlicht kunnen hormonale schommelingen, medicijngebruik of bepaalde ziektes tevens invloed hebben op het ontstaan van pigment. Meer informatie over hyperpigmentatie kun je lezen in dit blog.

Tip 1: Gebruik SPF 30 of hoger

Het begint allemaal bij het beschermen van je huid tegen de zon. Hierdoor kun je pigmentvlekken zoveel als mogelijk voorkomen. Wij adviseren daarom een zonbescherming die de huid beschermt tegen UV-A, UV-B, HEV (zichtbaar licht) en Infrarood licht met een SPF 30 of hoger, zoals de zonbescherming van La Roche Posay. Het beschermen van je huid is het hele jaar door belangrijk, dus ook in de winter en in de herfst.

Tip 2: Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten

De juiste huidverzorgingsproducten zijn cruciaal voor het voorkomen en verminderen van pigmentvlekken. De juiste producten zorgen ervoor dat de aanmaak van melanine wordt onderdrukt, en daarmee dat de totstandkoming van een nieuw pigmentvlekje wordt verkleind. Daarnaast kunnen bepaalde ingrediënten zoals Retinol (Vitamine A zuur) en Vitamine C pigment oplichten.

Naast deze ingrediënten is zonbescherming, zoals eerder benoemd, ook van essentieel belang om nieuw pigment te voorkomen. Wil je advies over de beste huidverzorging of zonbescherming voor jouw huid? Je kunt altijd langskomen voor een vrijblijvend consult. We helpen je graag om pigmentvlekken te verminderen.

Tip 3: Kom langs voor een huidscan

Heb je een pigmentvlek in je gezicht of op je lichaam ontdekt, en wil je hier iets aan doen? Dan is stap 1 direct een afspraak inplannen bij een huidtherapeut. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig van de huisarts. Er zijn veel soorten pigmentvlekken. Pigmentvlekken die zijn ontstaan door de zon, ouderdomsvlekken, een zwangerschapsmasker (melasma) en sproeten komen het meest voor. Wij beschikken over alle middelen om pigment te verminderen.

We maken een uitgebreide huidscan waarbij we het pigment in je huid goed kunnen zien. Op deze speciale huidscan zien we ook het dieper gelegen pigment dat (nog) niet zichtbaar is met het blote oog. We kunnen hierdoor een goede inschatting maken hoe diep het pigment ligt en wat de beste behandelmethode is. 

Behandelingen die we kunnen inzetten om pigmentvlekken te verminderen zijn:  We bekijken graag samen welke behandelmethode het meest geschikt is voor jouw huid.

pigmentvlek

Tip 4: Vermijd de zon

Zoals we al eerder hebben benoemd, is zonlicht de grootste oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken. Het is daarom van groot belang om zonlicht zoveel mogelijk te vermijden om pigmentvlekken te voorkomen. Zonlicht zorgt natuurlijk ook voor positieve effecten, zoals de aanmaak van Vitamine D. Wist je dat Vitamine D al na 20 minuten(!) is aangemaakt? Om deze reden is te veel zonlicht overbodig en kan daarom beter zoveel mogelijk worden vermeden.

Je kunt je tevens extra beschermen door een hoed of een pet te dragen.


Tip 5: Gebruik de selftanning producten van Marc Inbane

Wie wil er nou geen mooie zomerse teint? Vooral wanneer je zomerse kleding of feestkleding draagt, is een mooie bruine kleur wenselijk. Hiervoor hoef je niet per se in de zon te zitten, of naar de zonnebank te gaan. Wat wij aanraden is de self tanning spray voor het lichaam van Marc Inbane. Hiermee kun je een natuurlijke zomerse huidskleur opdoen!

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast pigment behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Blogs

Alle blogs