Sproeten zijn een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine donkere vlekjes die donkerder zijn dat de normale huidskleur. Sproeten zitten vaak op plekken die veel blootgesteld worden aan zonlicht. Denk hierbij aan het gezicht, het decolleté en de armen.
Hoe ontstaan sproeten?
Het ontwikkelen van sproeten is genetische bepaald. Mensen met een licht huidtype hebben meer sproeten dan mensen met een donkere huidskleur. Sproeten ontstaan vaak al op jonge leeftijd maar in de loop der jaren kunnen er onder invloed van zonlicht steeds meer ontstaan. De zon is de grootste uitlokkende factor van deze bruine vlekjes. Onder invloed van de zon wordt het melaninegehalte in de huid hoger, waardoor er meer pigmentophopingen ontstaan en dus meer sproetjes zichtbaar worden.
Er zijn twee verschillende soorten sproeten:
Epheliden. Dit zijn genetisch bepaalde sproeten en ontstaan op jonge leeftijd. Ze zitten vooral op het gezicht, armen en schouders en zijn gelijkmatig verdeeld over het gehele lichaam.
Solaire lentigines (Zomersproeten). Hierbij zijn de sproetjes gekomen door zonlicht maar verdwijnen ook weer als je uit de zon blijft.
Wat is het verschil tussen sproeten, moedervlekken en pigmentvlekken?
Een sproet is een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid en heeft meestal een doorsnee van twee tot vier millimeter. Soms zijn ze groter, met een maximale doorsnee van één centimeter. Sproeten ontstaan al op jonge leeftijd. In de loop der jaren kunnen er door zonlicht meer sproeten verschijnen. Zelfs op oudere leeftijd kun je nieuwe sproeten ontdekken. Die ontstaan door zonschade: veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd. Sproeten zijn niet kwaadaardig en dus niet gevaarlijk voor je gezondheid.
Mensen met veel sproeten hebben wel een grotere kans op huidafwijkingen. Een moedervlek is ook een pigmentophoping, maar dan dieper in de huid. Moedervlekken veroorzaken over het algemeen geen problemen, maar kunnen kwaadaardig worden. Als ze groter worden, gaan jeuken of bloeden, is het van belang om naar de dokter te gaan.
Pigmentvlekken zijn leverkleurige vlekjes die vaak op latere leeftijd ontstaan. Ook pigmentvlekken nemen toe onder invloed van zonlicht, in de loop van het leven komen er steeds meer, maar ze trekken niet weg.
Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend consult. Je kunt gemakkelijk een consult inplannen via deze link.
Veelgestelde vragen
Wordt mijn behandeling vergoed?
Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je aanvullend bent verzekerd. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte vergoeding.
Dit is afhankelijk van de behandeling die het meest geschikt is voor jouw huid. Tijdens een vrijblijvend consult stellen we een op maat gemaakt behandelplan voor je op.
“Ik vind de facials hier heel fijn. Alles wordt goed uitgelegd tijdens de behandeling en er wordt product advies gegeven voor thuis. Mijn huid heeft na de facial direct een mooie glow en de producten voor thuis zorgen dat mijn huid rustig blijft.”