Zwangerschapsmasker

Zo’n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zwangerschapskwaal te maken: het zwangerschapsmasker. Voor het verminderen hiervan ben je bij ons aan het juiste adres.

Onze klinieken

Zo helpen wij je

Wat is een zwangerschapsmasker?

Zwangerschapsmasker (of melasma), is een pigmentstoornis die grillige, bruine verkleuringen in het gezicht veroorzaakt en bijna alleen bij vrouwen voorkomt. Het pigment is vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Met name in de lente- en zomermaanden wordt de pigmentatie, onder invloed van zonlicht, donkerder van kleur. De verkleuringen op de bovenlip worden vaak als vervelend ervaren en kunnen voor onzekerheid zorgen.

De exacte oorzaak van zwangerschapsmasker ofwel melasma is niet bekend. Er is wel duidelijk sprake van een overgevoeligheid van pigmentcellen en een verstoord pigmentsysteem. Mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van zwangerschapsmasker zijn:
  • Zwangerschap. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt de pigmentaanmaak gestimuleerd. Veel vrouwen krijgen daardoor donkerdere tepels, een verticale streep over hun buik en meer sproeten. Het extra pigment kan helaas ook voor donkere verkleuringen in het gezicht resulteren. In veel gevallen verdwijnt het zwangerschapsmasker na de zwangerschap vanzelf.
  • Zonlicht. Onder invloed van UV-licht wordt de pigmentaanmaak nog meer gestimuleerd. We zien regelmatig dat er zwangerschapsmasker ontstaat na een zonvakantie, een zonnige periode of het gebruik van de zonnebank.
  • Anticonceptiepil. Net als tijdens de zwangerschap wordt de pigmentaanmaak, onder invloed van vrouwelijke hormonen, gestimuleerd bij het gebruik van de anticonceptiepil. Niet alle pigmentcellen reageren gevoelig op de hormonen, waardoor er vlekkerige verkleuringen ontstaan.
  • Erfelijke factoren. Als het huidprobleem in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen hiervan groter.
  • Cosmetica. Vooral het gebruik van cosmetica of medicinale crèmes waarbij de huid gevoelig wordt voor zonlicht, vergroot de kans op het ontwikkelen van zwangerschapsmasker.

Het is het beste om het ontstaan van zwangerschapsmasker of de verergering ervan, te voorkomen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid niet meer wordt blootgesteld aan zonlicht. Wij adviseren om dagelijks een zonnebrandcrème SPF50 te gebruiken en om deze crème, bij voorkeur iedere 2 uur, opnieuw aan te brengen.

Tevens adviseren wij het gebruik van verzorgingsproducten met actieve ingrediënten, die een oplichtende werking hebben op de pigmentatie. Producten op basis van hoge concentraties vitamine C en Retinol kunnen melasma oplichten. Wil je advies over huidverzorging? Kom dan bij ons langs voor een vrijblijvend consult!

De behandeling

Jolie

“Ik ben heel blij met de microneedling behandelingen tegen pigmentvlekken. Je wordt heel hartelijk verwelkomd, goed geïnformeerd en professioneel behandeld. Na de behandeling moest mijn huid een paar dagen herstellen, maar daarna zag ik al direct verschil!”

Rosaria

Geschreven door

Rosaria

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Altijd in de buurt

Bij ons in goede handen

Afspraak maken

Blogs

Alle blogs