Alcohol in huidverzorging, do or don’t?
31-01-2024

Huidverzorging

Alcohol in huidverzorging, do or don’t?

Je hebt het vast wel eens gehoord: alcohol in onze huidverzorging is not done. Er wordt beweerd dat de huid ervan uitdroogt en het de huid stimuleert om meer talg aan te maken. De vraag luidt: klopt dit? En zijn alle alcoholsoorten slecht voor de huid? Wij leggen het uit!

Waarom bevat huidverzorging alcohol?

Laten we beginnen bij het begin: waarom bevatten huidproducten überhaupt alcohol? Alcohol werkt bacteriedodend en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is, de ingrediënten in het product beter oplossen en zich met elkaar vermengen. Daarnaast verbetert alcohol de structuur van de producten.

Niet slecht zou je denken, maar er is ook een keerzijde aan alcohol in je huidverzorging. Sommige alcoholsoorten verdampen snel, waardoor het product lekker vlug opdroogt en het je huid een fris gevoel geeft. Echter, neemt het product hierbij vocht mee vanuit je huid. Het gevolg hiervan is uitdroging van je huid. Je huid raakt geïrriteerd en de huidbarrière kan stuk raken. Als tegenreactie hierop kan je huid meer talg gaan aanmaken.

Talg is het vettige smeermiddel van de huid en houdt de huid soepel. Een teveel aan talg blijft op de huid liggen en veroorzaakt een vettige glans. Talg dat de huid niet kan verlaten door een overschot aan verhoornde huid - liggend aan de huidoppervlakte -, raakt geïnfecteerd door bacteriën en veroorzaakt een puistje. Heb jij last van een vette- of acnegevoelige huid? Lees hier wat we voor jou kunnen betekenen. 

Soorten alcohol

Zijn alle alcoholsoorten slecht voor je huid? Nee; het gaat hierbij echt om de alcoholsoorten die de huid uitdrogen en er een hoog percentage in het product zit. Voorbeelden van uitdrogende alcoholsoorten zijn: SD alcohol, alcohol denat, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

Er bestaan ook vettige alcoholsoorten. Indien hiervan maar een kleine hoeveelheid aanwezig is in het product houden deze juist vocht in je huid vast, en irriteren ze je huid nauwelijks. Voorbeelden hiervan zijn: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. 

Alcohol in je huidverzorging

Let op! Bevat jouw product alcohol? Controleer dan altijd of er ook genoeg verzorgende ingrediënten in jouw product voorkomen. Voorbeelden zijn: glycerine, panthenol, hyaluronzuur of ceramiden. Deze staan bij voorkeur hoog op de ingrediëntenlijst van je huidverzorgingsproduct.

Wist je dat… Hoe eerder een ingrediënt genoemd wordt op de ingrediëntenlijst, hoe hoger het percentage is dat ervan in het product zit.

Balans

In the end draait het allemaal om een goede balans. Vettige alcoholsoorten zijn niet per definitie een reden om je product in de prullenbak te gooien. Let er wel op dat er een lage dosering in is opgenomen en je product voldoende verzorgende ingrediënten bevat. 

Weet jij niet welke je producten je het beste kunt gebruiken? Je bent bij ons altijd welkom voor een consult, waarbij we je vrijblijvend productadvies geven.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Blogs

Alle blogs