Alles over ingegroeide haren

Ongewenste haren

Alles over ingegroeide haren

Je hebt ze vast wel eens gezien: haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen. De haar is uitgegroeid, maar komt niet in zijn geheel door de huid heen. In eerste instantie valt het niet op, maar op een gegeven moment zal je lichaam deze haar inkapselen, om hem af te kunnen voeren. Vaak eindigt dit proces in een ontstekingsreactie en krijg je last van rode bultjes, ontsierende ontstekingen, pijn en/of jeuk, beter bekend als ‘ingegroeide haren’. Ze zijn vervelend, maar gelukkig ook te voorkomen.

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Vrouwen hebben het meest last van ingegroeide haren bij de oksels en bikinilijn (schaamstreek en lies). Voor mannen zijn de ingegroeide haren voornamelijk een probleem bij de baardstreek. Wat is de oorzaak wat kun je hiertegen doen?


1. Epileren

Een reden voor het ontstaan van ingegroeide haren is epileren. Haartjes worden er in dit geval in zijn geheel uitgetrokken door middel van bijvoorbeeld hars of een pincet. De haarzakjes worden hierdoor als een elastiekje kort mee omhooggetrokken, waardoor de kans groot is dat ze schuiner onder het huidoppervlak komen te liggen. De haarzakjes zullen opnieuw haren produceren, maar doordat deze nu schuiner onder de huid liggen, is de kans groter dat de haren onder de huid gaan groeien.

Wat je het beste kunt doen voordat je gaat epileren is je huid twee dagen ervoor goed scrubben. Dit helpt om dode huidcellen te verwijderen en zorgt ervoor dat de haartjes op natuurlijke wijze groeien.

2. Scheren

Scheren is een snelle en pijnloze manier om van je ongewenste haren af te komen. Toch ontstaan er door scheren vaak ingegroeide haren. Wanneer je niet met de haartjes mee scheert, maar juist tegen de haargroei in, levert dit een gladder resultaat op. Toch maak je je huid hier niet blij mee, want de kans op irritaties wordt aanzienlijk groter. Een geïrriteerde, beschadigde of zelfs geïnfecteerde huid vergroot de kans op ingegroeide haren.

3. Waxen

Waxen of harsen zorgt ervoor dat de haartjes zachter worden. Het gevolg hiervan is dat de haartjes moeilijker door het huidoppervlak heenkomen, waardoor ze vaker ingroeien. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Zeker is dat waxen en harsen ervoor zorgen dat haren sneller kunnen ingroeien.

Krullen of kroeshaar

Alle mensen die gezegend zijn met een mooie bos krullen of kroeshaar hebben 60% meer kans op ingegroeide haren. Bij dit haartype is het kenmerkend dat het haartje ingroeit in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid. Dit zorgt tevens voor een ontstekingsreactie. Er kan roodheid, irritatie, jeuk of hyperpigmentatie ontstaan, en zelfs litteken- of keloïdvorming.


Wat is de oplossing tegen ingegroeide haren?

Het voorkomen van ingegroeide haren kan eigenlijk maar op één manier, namelijk door permanent ontharen. Hierbij zorg je ervoor dat de haren überhaupt niet meer groeien. Door middel van laserontharing kunnen we de haartjes permanent verwijderen!

Laserontharing en elektrische epilatie

Laserontharing is een effectieve manier om permanent van ongewenste haren af te komen. Tijdens deze behandelingen wordt het aantal haren gereduceerd en dunner, waardoor de kans op ingegroeide haren afneemt en de huid zachter aanvoelt. Uiteindelijk ben je volledig van alle haren verlost. Deze behandeling kan zowel in het gezicht als op het lichaam worden toegepast.

Donkere haren worden behandeld door middel van laserontharing en grijze, witte of rode haren worden behandeld door middel van elektrische epilatie.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Yasmin

Geschreven door

Yasmin

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs