De perfecte huidverzorgingsroutine door het jaar heen
02-01-2024

Huidverzorging

De perfecte huidverzorgingsroutine door het jaar heen

Een veel gemaakte fout die ik vaak tegenkom in de behandelkamer is dat mensen het hele jaar door dezelfde huidverzorgingsproducten gebruiken. Echter, zoals het weer verandert, zo verandert ook onze huid met de verschillende seizoenen mee en hierbij hoort een andere huidverzorgingsroutine. In de winter is de huid wat droger/vochtarmer en in de zomer juist vaak wat vetter. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? En wat is de ideale routine? Wij vertellen het je in dit blog.

De huid in de winter

In de winter is de luchtvochtigheid lager dan in de zomer. Daarnaast zit je in de winter vaker binnen met de kachel aan. Hierdoor wordt de huid vaak droger. Er is dan sprake van trans epidermaal vochtverlies, zoals wij dit met moeilijke woorden noemen. Dit betekent letterlijk: vochtverlies in de opperhuid. 

Wat kun je hiertegen doen? Wij raden aan om in de winter vaker/meer producten te gebruiken die je huid hydrateren. Denk hierbij aan producten op basis van hyaluronzuur, ceramiden, centella asiatica en niacinamide (vitamine b3). 
  • Hyaluronzuur heeft de eigenschap om tot duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht vast te houden in de huid. 
  • Ceramiden is als het ware het cement van de huid, die de huid mooi en compact bij elkaar houdt, zodat er minder vocht kan ontsnappen vanuit de epidermis naar buiten toe. 
  • Centella asiatica heeft een helende/kalmerende en daardoor hydraterende werking op de huid.
  • Niacinamide zorgt ervoor dat er juist weer meer ceramiden in de huid worden aangemaakt, waardoor de huid dus indirect beter vocht kan vasthouden. 
Wist je dat water drinken geen groot effect heeft op de hydratatie van de huid? Water passeert te snel ons lichaam, waardoor het nauwelijks een hydraterend effect heeft voor de huid. Hydrateren doe je dus door te smeren! Wat ook goed helpt tegen een droge/beschadigde huid is sluggen. In deze blog vind je meer over sluggen en hoe je dit moet doen. 

Huidroutine

De huid in de zomer

In de zomer is je huid vaak wat vetter, maar ook wat meer gehydrateerd. Dit komt omdat Uv-straling ervoor zorgt dat de huid meer talg gaat produceren. Daarnaast is de luchtvochtigheid vaak hoger in de zomer dan in de winter en zorgt Uv-straling ervoor dat de huid dikker wordt. Zeker in combinatie met veel zonnebrandcrème smeren kan dit gepaard gaan met wat meer onzuiverheden en een vettere huid. 

Ons advies is om in de zomer voor producten te kiezen op basis van bijvoorbeeld salicylzuur of jojoba olie om de talgproductie af te remmen. Gebruik bijvoorbeeld de Clarifying Pads van Felice Skincare en deze jojoba olie

Om je huid te exfoliëren adviseren we je om daarnaast een product met glycolzuur erin te gebruiken. Vergeet hierbij niet om zonnebrandcrème te blijven smeren, zeker als je je huid gaat exfoliëren, want dit maakt je huid gevoeliger voor zonlicht. Als laatste adviseren we om je huid 's avonds dubbel te reinigen. Zonnebrandcrème kan je poriën namelijk verstoppen als deze niet goed eraf wordt gehaald. Hier kun je alles lezen over dubbel reinigen. 

Conclusie 

De moraal van het verhaal: je huid verandert een beetje door het jaar heen, dus staar je niet blind op een vaste routine. Die volle crème die je in de zomer niet zoveel gebruikt, komt wel heel goed van pas in de winter!

Contact 


Heb jij vragen over huidverzorging of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via deze pagina. Tijdens een consult krijg je meer informatie over de behandeling en kijkt de cosmetisch arts samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen.
Roosmarijn

Geschreven door

Roosmarijn

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs