Haargroei tijdens de zwangerschap
16-01-2024

Zwangerschap

Haargroei tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderen er allerlei processen in je lichaam. Niet gek natuurlijk, want je lijf is hard aan het werk om een nieuw leven te scheppen. Standaard “kwaaltjes” als misselijkheid, gevoelige borsten en soms ook veranderingen in de huid zijn algemeen bekend. Daarnaast kunnen er ook veranderingen in de haargroei ontstaan. Hier vertellen we je graag meer over!

Welke veranderingen treden op in mijn haargroei?

De haargroei kan zowel tijdens als na de zwangerschap verschillen van de periode voorafgaand aan de zwangerschap. De haarconditie verandert door de verschillende hormonale schommelingen die het lichaam in deze periode ondergaat.
Er zijn verschillende kenmerken die kunnen optreden tijdens en na de zwangerschap. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Toename haargroei

In je zwangerschap kan je haar sneller groeien en je haardos kan ook voller zijn. Je huid is namelijk beter doorbloedt, waardoor de haarzakjes actiever worden. Dit geldt niet alleen voor het haar op je hoofd, maar voor alle haren op je lichaam.

Haaruitval

Zowel tijdens als na de zwangerschap kan haaruitval optreden. We zien haaruitval na de zwangerschap vaker, doordat op het moment van geboorte de hormoonspiegel van het hormoon oestrogeen terugkeert naar de oorspronkelijke waardes. De haren die zich in ‘de rustfase’ hebben ontwikkeld, zullen uitvallen. Wanneer er borstvoeding wordt gegeven, verloopt dit proces van haaruitval geleidelijker, doordat het langer duurt voor het oestrogeen weer op normale waarde is.

Het goede nieuws is dat haaruitval tijdens en na de zwangerschap meestal tijdelijk plaatsvindt. Na negen maanden van hormonale veranderingen keert het lichaam van nature weer terug naar het normale ritme.

Wat kan de huidtherapeut voor jou betekenen?

Ongewenste haargroei behandelen wij bij voorkeur middels laser. Echter, kan deze techniek uit veiligheidsoverwegingen niet toegepast worden tijdens de zwangerschap. Daarom adviseren wij ruim voorafgaand aan de zwangerschap met laserontharing te starten.

Tijdens de zwangerschap kunnen door hormoonschommelingen zeker haren terug groeien, maar niet in dezelfde hoeveelheid als voorheen. Wanneer je tijdens de zwangerschap toch nog kampt met storende haargroei in het gezicht en/of op de tepelhoven, dan kunnen wij deze effectief en veilig behandelen middels elektrische epilatie.

Benieuwd wat we voor jouw kunnen betekenen? Plan dan hier een consult bij de huidtherapeut!

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast ongewenste haren behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Blogs

Alle blogs