Deze huidproblemen kunnen ontstaan in de winter
31-01-2024

Winter

Deze huidproblemen kunnen ontstaan in de winter

Winterse temperaturen zorgen voor heel wat gezelligheid. Denk aan schaatsen, warme chocolademelk en spelletjes rond het haardvuur. Voor je huid kan het koude weer een minder prettig seizoen zijn. Merk jij ook dat je huid droger wordt? Dat is niet gek. In dit blog leggen we uit wat de kou met je huid doet en geven we tips voor een goede huidverzorging in de winter.

Droge huid in de winter

In de winter kan je huid droger en gevoeliger aanvoelen dan normaal. Dat komt o.a. omdat de lucht een stuk droger is in de winter en omdat je huid in de winter met grote temperatuurverschillen te kampen heeft.

Rosacea & couperose 

Vooral zij die ongemak ervaren door rosacea merken veel van het koudere weer. Rosacea kenmerkt zich door rode wangen en gesprongen vaatjes in het gezicht, vaak ook met pukkeltjes in dat gebied en de huid voelt vaak pijnlijk en branderig aan, met name in de winter door de grote temperatuurverschillen. Heb je alleen last van rode gesprongen vaatjes in het gezicht zonder dat het pijnlijk is of branderig of dat het gepaard gaat met ontstekingen, dan heb je last van couperose. De grote warmte/kou verschillen zorgen kunnen ervoor zorgen dat de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid beschadigd raken en zich chronisch verwijden. Doordat het bloed ‘’stilstaat’’ zijn deze rode gesprongen vaatjes zo goed zichtbaar en worden ze vaak cosmetisch gezien als storend ervaren. Heb jij last van rosacea of couperose? Lees hier wat we voor jou kunnen betekenen om het onder controle te krijgen.

Tips tegen een droge huid

Extra aandacht voor de huid kan in de winter zeker geen kwaad. Zo leg jij je huid deze winter in de watten:

1. Douche niet te warm
Het is heel verleidelijk om met het koude weer onder een heerlijk warme douche te stappen. Zet de douche echter niet té warm, want warm water droogt je huid uit. Dus met lauw water douchen helpt en douche ook niet te lang.

Na verloop van tijd kan een te droge huid leiden tot jeuk en uiteindelijk eczeem. Naast kouder en korter douchen helpt het om verzorgende doucheproducten te gebruiken op olie-basis, die je huid niet uitdrogen of irriteren. Smeer je huid na het douchen in met een verzorgende, vette crème, olie of zalf.

2. Verzorg je handen
Je handen komen het meest in aanraking met water, dat merk je omdat de huid van je handen vaak als eerste uitdroogt. Smeer meerdere keren per dag een volle handcrème op en doe dat sowieso steeds nadat je je handen hebt gewassen. Dep na het wassen je handen droog zodat de natuurlijke vetlaag nog op de huid achterblijft en vet je handen daarna direct in met een vette crème, olie of zalf.

3. Gebruik een verzorgende dagcrème
Wanneer je merkt dat je huid droger wordt is het verstandig om in de winter een andere dagcrème te gaan gebruiken; een vettere dagcrème, niet op waterbasis. Daarbij kan een crème op waterbasis in de winter er ook voor zorgen dat de opperhuid bevriest, waardoor je last kunt krijgen van kapotte gesprongen bloedvaatjes (couperose). Op zoek naar een goede dagcrème? Kijk op onze webshop of kom langs in een van onze klinieken.

4. Exfolieer je huid
Wanneer je last hebt van een droge en schilferige huid, heb je vast de neiging om je huid een goede scrubbeurt te geven. Wij raden dit echter af! Harde, grove scrubs beschadigen je huid en maken je huid juist gevoeliger. Dit leidt tot vochtverlies en vervolgens tot nog meer droogheid. Kies daarom voor een exfoliant zoals glycolzuur of salicylzuur. Bij een drogere huid adviseren we om voor een product met glycolzuur te kiezen. Een exfoliant zorgt ervoor dat versnelt de dode huidcellen worden afgestoten en daarnaast zorgt het voor hydratatie, voorkomt het verstoppingen van de talgklieren en het kan oppervlakkige pigmentvlekjes minder zichtbaar maken. Op zoek naar een goede exfoliant? Bekijk hier onze exfolianten. 

5. Gebruik zonbescherming
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zonbescherming is óók in de winter belangrijk. Uv-stralen zijn namelijk het gehele jaar door schadelijk. Wanneer je in de sneeuw of op het ijs bent is het belangrijk om een paar keer per dag je zonbescherming opnieuw aan te brengen, door de sterke reflectie van de zonnestralen op het ijs en de sneeuw. Ga nooit de deur uit zonder een beschermende dagcrème met SPF 30 of hoger. Gebruik bijvoorbeeld deze van La Roche Posay.

6. Verzorg je droge lippen
Je lippen zijn vaak extra droog in de winter. Voorkom dat je gaat likken aan je lippen, dat werkt averechts, daar drogen ze nog meer van uit. Belangrijk is om de lippen een paar keer per dag vet te houden met een lippenbalsem, het liefste ook met een SPF erin. Kies als het sneeuwt voor een lippenbalsem met SPF erin om verbranding te voorkomen.

7. Verkouden?
De kwetsbare huid rondom je ogen en/of neus kan in de winter vaak wat extra aandacht gebruiken. Heb jij last van droge plekjes rondom je neus door het snuiten met zakdoekjes? Gebruik dan een paar keer per dag de Cicaplast Baume van La Roche Posay. Dit verzorgende product is een van onze favorieten!

Geef je huid een boost in de winter

Is je huid toe aan een oppepper? Kom dan bij ons langs voor een peeling of een facial. Zo kan je droge, geïrriteerde huid er weer helemaal tegenaan. Een peeling verwijdert versneld alle dode huidcellen én zorgt er tegelijk voor dat hydraterende ingrediënten beter in je huid worden vastgehouden. Wij bieden veel verschillende peelings. Bekijk al onze peelings hier.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Huidverzorging

Blogs

Alle blogs