Littekens: alles wat je moet weten
14-02-2024

Littekens

Littekens: alles wat je moet weten

Bij De Huidkliniek hebben we een heel arsenaal aan behandelingen voor verschillende soorten huidproblemen. Een van die problemen zijn littekens. Littekens zijn er in heel veel soorten en maten. In dit blog vertellen we je alles over littekens.

Wat zijn littekens?

Littekens zijn reacties van de huid die ontstaan na een trauma van de huid (of ander weefsel). Dit kan gebeuren na een ongeluk of bijvoorbeeld door een operatie. Hoe meer weefsel beschadigd is, hoe groter het litteken zal zijn. De kans op littekenvorming is naast de grootte van het trauma, afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 
  • leeftijd; 
  • erfelijkheid; 
  • afkomst; 
  • leefstijl; 
  • wondinfectie;
  • het verstoren van het genezingsproces door het krabben aan een korstje. 
We zien vaak dat een chirurgisch litteken mooier geneest, omdat de randen van het trauma, de wond dus, weer mooier aan elkaar gehecht worden dan wanneer je valt, je knie open schaaft en deze wond zichzelf moet helen.

Hoe werkt het wondgenezingsproces?

Het wondgenezingsproces bestaat normaliter uit 4 fasen. In eerste instantie begint het bloed te stollen. Bloedplaatjes sluiten de wand van het bloedvat af. Dit bloedpropje wordt binnen enkele minuten steeds sterker en er treedt coagulatie op. Het bloeden stopt dus. Er wordt een korstje gevormd. Onder dit korstje gebeurt er veel in de huid. Dit proces wordt ook wel inflammatie of onstekingsfase genoemd. De inflammatie zorgt ervoor dat infecties worden geweerd en levert de bekende symptomen als zwelling, pijn, roodheid en warmte op. Deze symptomen zijn normaal en nodig voor het herstelproces. 

Hierop volgt de proliferatiefase. In deze fase wordt het weefsel opnieuw opgebouwd. Het weefsel is in eerste instantie vrij dik en roze/rood. De laatste fase is het her modelleren van het weefsel. Dit kan soms wel 2 jaar of langer duren. Hier zorgt ons lichaam ervoor dat de wond volledig bedekt is met nieuw weefsel. Wanneer de wond groot of diep, wordt deze wond gevuld met bindweefsel. Dit is het littekenweefsel. Het weefsel is vaak minder soepel dan onze eigen huid en het litteken kan er ontsierend uitzien, rood zijn, trekkerig voelen of zelfs pijn doen.

Littekens

Soorten littekens

Littekens zijn er in verschillende vormen en maten. We onderscheiden 3 soorten littekens:

1. Hypertrofisch
Bij een hypertrofisch litteken is het litteken verdikt, rood/paars en gevoelig of zelfs pijnlijk. Het litteken kan 'verkleefd' zijn met het weefsel onder de huid. Een belangrijk kenmerk van een hypertrofisch litteken is dat het littekenweefsel zich nooit buiten de randen van het oorspronkelijke trauma begeeft. Een voorbeeld van een hypertrofisch litteken kan een litteken van een keizersnede zijn.

2. Atrofisch

Bij een atrofisch litteken is in tegenstelling tot het hypertrofische litteken het litteken niet verdikt, maar juist verzonken in de huid. Deze littekens ontstaan vaak wanneer de genezing van de wond verstoord is en er onvoldoende weefsel is aangemaakt. Je ziet ze vaak bij acne of na waterpokken.

3. Keloïd

De lastigste vorm van littekens zijn de keloïd littekens. Bij keloïd ontstaat er een abnormale groei van weefsel, buiten de randen van het originele trauma. Een keloïd kan ontstaan na een operatie, laserbehandeling, verwonding, maar ook na het zetten van piercings of tatoeages. Ze komen vaker voor bij de donkere huid.

Hoe pakken we littekens aan?

In principe zijn littekens niet schadelijk en hoeven we deze niet persé te behandelen. Bij De Huidkliniek vinden we het belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Wanneer jij je stoort aan de littekens of deze gevoelig zijn, kunnen we je natuurlijk verder helpen. Onze behandelingen richten zich op het minder zichtbaar maken van deze littekens of het soepeler en minder gevoelig maken van het weefsel. Het is belangrijk om je te realiseren dat wij littekens nooit volledig kunnen laten verdwijnen, maar we kunnen ze wel verminderen.

Eén van de behandelingen die wij aanbieden om littekens te verminderen is microneedling. Bij een behandeling met microneedling maken we bewust de huid een beetje 'kapot'. Dit gebeurt met hele kleine naaldjes die snel over de huid heen bewegen. Door dat er minuscule gaatjes ontstaan in de huid, wordt de huid aan het werk gezet om zich te herstellen. Collageen- en elastine aanmaak wordt gestimuleerd, de huidstructuur wordt gladder en verkleuringen van de huid verminderen. 

Voor microneedling maken we gebruik van de Dermapen. Deze kan ingesteld worden op de juiste diepte om verschillende indicaties te behandelen. Microneedling is ook een zeer veilige behandeling en ook geschikt voor een meer gepigmenteerde of pigmentgevoelige huid. Om de behandelingen optimaal aan te vullen bieden wij een heel scala aan Felice Skincare producten aan, zoals de Daily Exfoliant, de Booster producten met Retinol en Vitamine C en de Rebalance om de huid te herstellen.

We bieden naast microneedling ook andere behandelingen aan om littekens te verminderen, zoals lasertherapie en chemische peelings. Elk litteken is anders en heeft een andere aanpak nodig. Heb jij last van een litteken en wil je deze verminderen? Kom dan bij ons langs voor een vrijblijvend consult. Dan beoordelen we jouw littekens en maken we een passend behandelplan voor jou. 

Contact

Neem contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool.

Geschreven door: Lesley Harlaar

Blogs