(Over)beharing tijdens de overgang | De Huidkliniek

(Over)beharing tijdens de overgang

Sommige vrouwen hebben al een leven lang last van haargroei op ongewenste plekken. Dit staat ook wel bekend als ‘hirsutisme’. Bij hirsutisme ondervinden vrouwen haargroei op plekken waar zij normaal niet behaard zijn. Denk aan donkere, dikke haren op de bovenbenen, borst en onderbuik, maar ook op de kin, bovenlip of rondom de kaaklijn.


Hormonale veranderingen

Veel vrouwen krijgen pas last van ongewenste haargroei tijdens de overgang. Dit komt door hormonale veranderingen. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen en maak je minder vrouwelijke hormonen aan. 

Doordat de testosteronproductie (het mannelijke hormoon) in mindere mate afneemt, raakt je hormoonspiegel uit balans. Op deze manier krijgen androgenen (mannelijke hormonen) de bovenhand, wat kan leiden tot ongewenste haargroei. Dit komt voornamelijk in het gezicht voor, waarbij de haartjes tevens stugger en donkerder van aard zijn.

Ongewenste haren

Wat kun je doen tegen overbeharing tijdens de overgang?

Met laserontharing en elektrische epilatie kunnen ongewenste haren verwijderd worden; zowel in het gezicht als op het lichaam. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze behandelingen vanuit de aanvullende verzekering indien je de behandeling laat uitvoeren door huidtherapeuten die staan geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Op het moment dat de haren lichtbruin, bruin of zwart van kleur zijn, kunnen de haren door middel van laserontharing behandeld worden. Na gemiddeld 6 tot 8 behandelingen is het grootste deel van de haren verdwenen. Bij blonde, grijze of rossige haren worden deze verwijderd door middel van elektrische epilatie. Net zoals bij laserontharing zijn heer meerderen behandelingen voor nodig.

Plan nu jouw gratis consult

Benieuwd wat wij voor jouw ongewenste haren kunnen betekenen? Maak nu een afspraak voor een gratis consult met een van onze huidtherapeuten en bespreek de mogelijkheden

Blogs

Alle blogs