(Over)beharing tijdens de overgang
31-01-2024

Ongewenste haren

(Over)beharing tijdens de overgang

Sommige vrouwen hebben al een leven lang last van haargroei op ongewenste plekken. Dit staat ook wel bekend als ‘hirsutisme’. Bij hirsutisme ondervinden vrouwen haargroei op plekken waar zij normaal niet behaard zijn. Denk aan donkere, dikke haren op de bovenbenen, borst en onderbuik, maar ook op de kin en op de bovenlip, of rondom de kaaklijn.

Hormonale veranderingen

Veel vrouwen krijgen pas last van ongewenste haargroei tijdens de overgang. Dit komt door hormonale veranderingen. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogenen en maak je minder vrouwelijke hormonen aan. 

Doordat de testosteronproductie (het mannelijke hormoon) in mindere mate afneemt, raakt je hormoonspiegel uit balans. Op deze manier krijgen androgenen (mannelijke hormonen) de bovenhand. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de overgang last krijgt van ongewenste haargroei; voornamelijk in het gezicht, waarbij de haartjes tevens stugger en donkerder van aard zijn.

Ongewenste haren


Wat kun je doen tegen overbeharing tijdens de overgang?

Met laserontharing en elektrische epilatie kunnen ongewenste haren permanent verwijderd worden; zowel in het gezicht als op het lichaam. Zorgverzekeraars vergoeden deze behandelingen vanuit de aanvullende verzekering indien je de behandeling laat uitvoeren door huidtherapeuten die staan geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Op het moment dat de haren lichtbruin, bruin of zwart van kleur zijn, kunnen de haren d.m.v. laserontharing behandeld worden. Na gemiddeld 6-8 behandelingen zijn de haren permanent verwijderd. Bij blonde, grijze of rossige haren worden deze permanent verwijderd door middel van elektrische epilatie. Hiervoor zijn altijd meer behandelingen nodig.

Je kunt tevens aanvullend via je huisarts hormonen voorgeschreven krijgen. Deze zorgen ervoor dat de androgenen niet langer de bovenhand krijgen en je hormonen terug in balans gebracht worden. Hierdoor vermindert de ongewenste haargroei, al verdwijnt de overbeharing meestal niet in zijn geheel. Daarom raden wij hoe dan ook aan om permanente ontharingsbehandelingen te ondergaan.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Blogs

Alle blogs