11-10-2024
Algemeen
Wat is een huidtherapeut?
Een huidtherapeut is dé specialist op het gebied van de huid. Een huidtherapeut is BIG geregistreerd en heeft een 4 jarige HBO opleiding gevolgd.
Hoe is het vak huidtherapie ontstaan?
Huidtherapie is een relatief nieuw beroep. Tot de jaren ’70 konden mensen met huidproblemen alleen bij een plastisch chirurg of een dermatoloog terecht. Door de kennis van diverse disciplines te combineren, is het beroep huidtherapie ontstaan. Een huidtherapeut behandelt patiënten met een huidziekte of een beschadigde huid. Huidtherapie is een beschermde titel, die is vastgelegd in de Wet beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG, artikel 34). Alle huidtherapeuten van De Huidkliniek zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.De huidtherapeuten van De Huidkliniek worden, na het voltooien van een 4-jarige HBO-opleiding, nog enkele maanden intern opgeleid. Doordat wij als team al meer dan 15 jaar ervaringen delen, leren wij elke dag bij en wordt onze zorg elke dag beter. Ze volgen bovendien verplichte bijscholing om continu op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Een schoonheidsspecialist is geen huidtherapeut
Tussen een schoonheidsspecialist en een huidtherapeut bestaan overeenkomsten, maar ook verschillen. Bijvoorbeeld:- Een schoonheidsspecialist heeft een 3-jarige mbo-opleiding gevolgd, een huidtherapeut een 4-jarige hbo-opleiding.
- Een huidtherapeut kan een huidklacht verminderen of oplossen. Een schoonheidsspecialist kan u een ontspannen en verzorgende behandeling geven.
- Een huidtherapeut behandelt huidklachten en werkt daarbij vaak samen met een arts. Een schoonheidsspecialist behandelt over het algemeen een gezonde huid. Een schoonheidsspecialist heeft wel kennis van huidklachten, maar is hier niet in gespecialiseerd.
- Een huidtherapeut is bevoegd om met laser te werken, een schoonheidsspecialist niet. De behandelingen van een schoonheidsspecialist bestaan voornamelijk uit reinigen en verfraaien.
Een huidtherapeut is geen dermatoloog
Huidtherapie en dermatologie vullen elkaar goed aan. Wij werken daarom nauw samen met dermatologen. Dit zijn de verschillen tussen de specialismen:- Een dermatoloog heeft een universitaire studie geneeskunde gevolgd en zich daarna gespecialiseerd in dermatologie, een studie van in totaal 11 jaar.
- Een huidtherapeut heeft de 4-jarige hbo-studie huidtherapie voltooid.
- Een dermatoloog richt zich voornamelijk op eczeem, psoriasis, soa’s, allergieën, jeuk en verdachte huidtumoren.
- Wanneer wij een dergelijke aandoening vermoeden, verwijzen wij altijd door naar een dermatoloog. wij mogen geen medicijnen voorschrijven.
- Een dermatoloog stelt een diagnose na onderzoek. Een huidtherapeut stelt geen diagnose, maar mag de vastgestelde diagnose wel behandelen.
- Voor een afspraak bij een dermatoloog is een verwijzing nodig, bij een huidtherapeut niet.
Hoe kan ik huidtherapeut worden?
Als je huidtherapeut wil worden moet je een vier jarige HBO opleiding hebben afgerond. Vervolgens krijg je een code en met deze code kun je je aanmelden als erkende specialist. Dit geeft je recht op een beschermde titel.Wil je graag bij ons aan de slag? Dat kan! Ook als je nog in opleiding bent voor huidtherapeut. Wij hebben De Huidkliniek Academy opgericht om jou al tijdens je opleiding de kans te geven om ervaring op te doen. Kijk voor meer informatie over De Huidkliniek Academy op deze pagina.