Wat is niacinamide?
31-01-2024

Huidverzorging

Wat is niacinamide?

Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3 is een veelvoorkomend ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Het staat bekend om zijn vele voordelen voor de huid, waaronder het verminderen van pigment, fijne lijntjes, rimpels, ontstekingen en daarnaast verfijnt het de poriën. We geven je hierin graag meer inzicht.

Pigmentvlekken

Een van de belangrijkste werking van niacinamide is het vermogen om pigmentvlekken te verminderen. Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een overproductie van melanine; het pigment dat verantwoordelijk is voor onze huidskleur. Er zijn verschillende factoren die dit kunnen veroorzaken, zoals overmatige blootstelling aan zonlicht, hormonale veranderingen of huidontstekingen. Niacinamide kan deze overproductie verminderen, waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Daarnaast kan ook de productie van gezonde huidcellen worden gestimuleerd, waardoor de huid er weer egaler uitziet.

Fijne lijntjes en rimpels 

Een ander voordeel is dat niacinamide de huidstructuur kan verbeteren en fijne lijntjes en rimpels kan verminderen. Huidschade die door blootstelling aan zonlicht is ontstaan, kan door niacinamide (een antioxidant) deels herstellen. Daarnaast stimuleert het de productie van collageen en elastine: twee belangrijke eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Door deze productie te bevorderen kan niacinamide helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en de huidstructuur verbeteren.

Niacinamide

Ontstekingen

Nog een belangrijk voordeel van niacinamide is het vermogen om ontstekingen te verminderen. Er zijn verschillende factoren waardoor ontstekingsreacties in de huid kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan stress, vervuiling en overmatige blootstelling aan zonlicht. Deze ontstekingsreacties kunnen huidproblemen zoals acne en roodheid veroorzaken. Niacinamide kan ontstekingen verminderen door de
productie van ontstekingsbevorderende stoffen in de huid te verminderen en de productie van gezonde huidcellen te stimuleren. Daarnaast kan niacinamide ook de talgproductie verminderen, hierdoor kan acne verminderd worden en kunnen poriën verfijnd worden.

Barrièrefunctie

Tot slot heeft niacinamide hydraterende eigenschappen: het kan helpen bij het verbeteren van de barrièrefunctie en daarmee vochtverlies verminderen. Hierdoor kan de huid weer zacht en soepel aanvoelen en kan de huid beschermd worden tegen uitdroging. 

Over het algemeen heeft niacinamide weinig tot geen negatieve effecten op de huid. Het is een veilig en mild ingrediënt, dat geschikt is voor alle huidtypen. Onthoud wel dat de effecten van niacinamide pas zichtbaar kunnen worden na consequent gebruik van producten die het ingrediënt bevatten. 

Niacinamide kan je vinden in een aantal van onze producten, zoals het La Roche Posay Niacinamide serum.


Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Blogs

Alle blogs