sproeten

Sproeten zijn een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine donkere vlekjes die donkerder zijn dat de normale huidskleur. Sproeten zitten vaak op plekken die veel blootgesteld worden aan zonlicht. Denk hierbij aan het gezicht, het decolleté en de armen.

De meningen rondom sproeten verschillen enorm. Er zijn mensen die ze prachtig vinden en blij zijn met de ‘vrolijke’ sproetjes in het gezicht, maar er zijn ook mensen die het als storend ervaren en de sproeten willen verminderen. Voor het verminderen van sproeten kun je bij ons goed terecht. Tijdens een vrijblijvend consult kijken we samen welke behandeling het meest geschikt is voor jou. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn telefonisch te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en behandelingen? Wij publiceren regelmatig artikelen en blogs.

sproeten

Het ontstaan van sproeten?

Het ontwikkelen van sproeten is genetische bepaald. Mensen met een licht huidtype hebben meer sproeten dan mensen met een donkere huidskleur. Sproeten ontstaan vaak al op jonge leeftijd maar in de loop der jaren kunnen er onder invloed van zonlicht steeds meer ontstaan. De zon is de grootste uitlokkende factor van deze bruine vlekjes. Onder invloed van de zon wordt het melaninegehalte in de huid hoger, waardoor er meer pigmentophopingen ontstaan en dus meer sproetjes zichtbaar worden.

Er zijn twee verschillende soorten sproeten:

 • Epheliden. Dit zijn genetisch bepaalde sproeten en ontstaan op jonge leeftijd. Ze zitten vooral op het gezicht, armen en schouders en zijn gelijkmatig verdeeld over het gehele lichaam.
 • Solaire lentigines (Zomersproeten). Hierbij zijn de sproetjes gekomen door zonlicht maar verdwijnen ook weer als je uit de zon blijft.

Het verschil tussen sproeten, pigmentvlekken en moedervlekken

Een sproet is een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid en heeft meestal een doorsnee van twee tot vier millimeter. Soms zijn ze groter, met een maximale doorsnee van één centimeter. Sproeten ontstaan al op jonge leeftijd. In de loop der jaren kunnen er door zonlicht meer sproeten verschijnen. Zelfs op oudere leeftijd kun je nieuwe sproeten ontdekken. Die ontstaan door zonschade: veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd. Sproeten zijn niet kwaadaardig en dus niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Mensen met veel sproeten hebben wel een grotere kans op huidafwijkingen. Een moedervlek is ook een pigmentophoping, maar dan dieper in de huid. Moedervlekken veroorzaken over het algemeen geen problemen, maar kunnen kwaadaardig worden. Als ze groter worden, gaan jeuken of bloeden, is het van belang om naar de dokter te gaan.

Pigmentvlekken zijn leverkleurige vlekjes die vaak op latere leeftijd ontstaan. Ook pigmentvlekken nemen toe onder invloed van zonlicht, in de loop van het leven komen er steeds meer, maar ze trekken niet weg.

Hoe worden sproeten verminderd?

Sproeten kunnen we goed worden behandelen door middel van o.a. lasertherapie of peelings. Naast sproetjes kunnen we ook andere soorten pigmentvlekken behandelen. Denk hierbij aan: ouderdomsvlekken behandelen of een zwangerschapsmasker behandeling.

Review

“Zeer zorgvuldig, professioneel en vriendelijk. ”Goede planning, resultaat, veel aandacht, initiatiefrijk. Blij met de serie laser behandelingen.”

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult kijken we samen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast sproeten behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnebeenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Veel gestelde vragen over sproeten

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de behandeling die het meest geschikt is voor jouw huid. Tijdens een vrijblijvend consult stellen we een op maat gemaakt behandelplan voor je op.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je sproeten wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket heeft binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

oorzaken acne

10x oorzaken van acne

| Blog, Blog - Acne | No Comments
10x oorzaken van acne Of je nu last hebt van ernstige acne, of van hier en daar een puistje: elke pukkel is er een teveel. We willen er het liefst…

15 Feiten en fabels over vetbevriezing

| Blog | No Comments
15 Feiten en fabels over vetbevriezing “Werkt vetbevriezing echt?” Het is een van de meest gestelde vragen bij ons in de klinieken. Niet zo gek, want het lijkt bijna te…
Zwangerschap en laserontharing

De 3 meest gestelde vragen over laserontharing en een zwangerschap

| Blog | No Comments
De 3 meest gestelde vragen over zwangerschap en laserontharing Op het moment dat je weet dat je zwanger bent, moet je rekening houden met de welbekende leefstijlregels rondom roken, alcohol,…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care