ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, of lentigo solaris, is zonschade die zich uit in een pigmentvlek. Op lichaamsdelen die veelvuldig worden blootgesteld aan zonlicht, zoals het gezicht, het decolleté, de schouders en handen, kunnen pigmentvlekken voorkomen.

Als je ouderdomsvlekken wilt behandelen, ben je bij De Huidkliniek aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling voor je geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? De Huidkliniek publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Blootstelling aan zonlicht speelt een grote rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Hoe minder (goed) de huid beschermd is met een zonnefactor of hoe vaker de huid is blootgesteld aan zonlicht des te groter is de kans dat er in de loop van de jaren ouderdomsvlekken ontstaan.

Hoewel we het ouderdomsvlekken noemen, hoeven deze pigmentvlekken niet pas op latere leeftijd te ontstaan. De kans dat ze op relatief jonge leeftijd ontstaan is groter wanneer de huid veel blootgesteld is aan zonlicht op een jonge leeftijd.

Met name bij lichte huidtypen die gemakkelijk verbranden is de kans op het ontwikkelen hiervan groter. Terwijl we deze vorm van pigmentatie bij donkere huidtypen nauwelijks zien. Ouderdomsvlekken kunnen gemakkelijk voorkomen worden door de huid goed te beschermen met een SPF30 of hoger.

De symptomen van ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, die doorgaans op de handen, in het gezicht en op het decolleté of op andere vaak aan de zon blootgestelde gebieden worden aangetroffen, zijn kleine, vlakke, donkere plekjes op de huid (lichtbruin tot zwart van kleur). Ouderdomsvlekken komen vaak voor op delen van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals de rug van de handen, het gezicht, de onderarmen, het voorhoofd en de schouders

Verschillende soorten ouderdomsvlekken

De Huidkliniek onderscheidt vier soorten ouderdomsvlekken:

 • Lentigo solaris. Dit zijn de meest voorkomende en meest bekende ouderdomsvlekken. Deze vlekken worden ook wel levervlekken genoemd vanwege de leverachtige kleur. Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Het meest frequent zijn ze te vinden bij lichtere huidtypes (mensen met rood haar die moeizaam kunnen bruinen). Bij de donkere huid komen levervlekken slechts bij uitzondering voor.
 • Verruca seborrhoica. Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Ze worden ook wel ouderdomswratten genoemd. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op levervlekken of zelfs op gewone moedervlekken.
 • Seniele angiomen. Deze ouderdomsvlekken zijn in tegenstelling tot levervlekken en ouderdomswratten niet bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes of ruby spots.
 • Idopathische guttate hypomelanose. Deze vlekken zijn bekend als witte ouderdomsvlekken. Witte ouderdomsvlekken zijn ronde vlekjes van ongeveer 3 – 8 mm op voornamelijk armen en benen en aan andere zon blootgestelde delen zoals het decolleté.

Ouderdomsvlekken behandelen

Een ouderdomsvlek zal helaas niet spontaan verdwijnen, een behandeling zal altijd noodzakelijk zijn. In veel gevallen zijn er maar één of enkele behandelingen nodig om de vlekken te reduceren. De Huidkliniek behandelt de ouderdomsvlekken o.a. door middel van IPL en lasertherapie. Tijdens het vrijblijvend consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor je het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat.

Ervaringen

“Heel goed geholpen!” Ik ben heel tevreden! De behandeling ging soepel en de medewerkers van De Huidkliniek zijn heel goed, deskundig en aardig.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je ouderdomsvlekken bij De Huidkliniek? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijgt je advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van ouderdomsvlekken, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. U kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Houdt er rekening mee dat de huid zo’n 2 tot 5 dagen na de behandeling rood kan zijn en dat er zwelling kan ontstaan, met name rondom de ogen. Doorgaans zijn deze reacties na een aantal uren al verminderd/verdwenen. Ook kan er na de behandeling lokale korstvorming ontstaan, dit is na 7 tot 10 dagen genezen. Je kunt de roodheid goed camoufleren met Lycogel, vraag je huidtherapeut om advies.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kunt u warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een vervolgbehandeling is mogelijk na 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Daarna zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je ouderdomsvlekken wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

haren op mijn gezicht

‘Ik schaam me voor de haren op mijn gezicht’

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
'Ik schaam me voor de haren op mijn gezicht' “Als ik me niet scheer, zie je de haren op mijn gezicht heel duidelijk zitten. Dat geeft me toch het gevoel…
tixel

10 meest gestelde vragen over de Tixel behandeling

| Blog | No Comments
10 meest gestelde vragen over de Tixel behandeling! De Tixel behandeling is een relatief nieuwe behandeling en op dit moment erg populair bij mannen en vrouwen die de huid op…
rimpels verminderen met de co2 laser

Rimpels verminderen met de CO2 laser

| Blog, Blog - Laser, Blog - Rimpels | No Comments
Rimpels verminderen met de CO2 laser De CO2 laser is de meest effectieve laser op gebied van huidverbetering. Rimpels, littekens, een onregelmatige huidstructuur en pigmentvlekken kunnen effectief behandeld worden met…
ouderdomsvlekken ouderdomsvlekken

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care