Skip to main content
ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, oftewel lentigo solaris, is zonschade die zich uit in een pigmentvlek. Op lichaamsdelen die veelvuldig worden blootgesteld aan zonlicht, zoals het gezicht, het decolleté, de schouders en handen, kunnen deze ouderdomsvlekken voorkomen.

Voor het verminderen van ouderdomsvlekken kun je bij ons goed terecht. Tijdens een vrijblijvend consult kijken we samen welke behandeling het meest geschikt is voor jou. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Blootstelling aan zonlicht speelt een grote rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Hoe minder (goed) de huid beschermd is met een zonnefactor of hoe vaker de huid is blootgesteld aan zonlicht des te groter is de kans dat er in de loop van de jaren ouderdomsvlekken ontstaan.

Hoewel we het ouderdomsvlekken noemen, hoeven deze pigmentvlekken niet pas op latere leeftijd te ontstaan. De kans dat ze op relatief jonge leeftijd ontstaan is groter wanneer de huid veel blootgesteld wordt aan zonlicht op een jonge leeftijd.

Met name bij lichte huidtypen die gemakkelijk verbranden is de kans op het ontwikkelen van ouderdomsvlekken groter. Deze vorm van pigmentatie zien we bij donkere huidtypen nauwelijks. Ouderdomsvlekken kunnen gemakkelijk voorkomen worden door de huid goed te beschermen tegen zonlicht met een SPF30 of hoger.

Wat zijn de symptomen van ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken, die doorgaans op de handen, in het gezicht en op het decolleté of op andere vaak aan de zon blootgestelde gebieden worden aangetroffen, zijn kleine, vlakke, donkere plekjes op de huid (lichtbruin tot zwart van kleur). Ouderdomsvlekken komen vaak voor op delen van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals de rug van de handen, het gezicht, de onderarmen, het voorhoofd en de schouders

Welke soorten ouderdomsvlekken zijn er?

Wij onderscheiden vier soorten ouderdomsvlekken:

 • Lentigo solaris. Dit zijn de meest voorkomende en meest bekende ouderdomsvlekken. Deze vlekken worden ook wel levervlekken genoemd vanwege de leverachtige kleur. Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Ze komen het meeste voor bij lichtere huidtypen.
 • Verruca seborrhoica. Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Ze worden ook wel ouderdomswratten genoemd. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op ouderdomsvlekken of zelfs op gewone moedervlekken.
 • Seniele angiomen. Deze ouderdomsvlekken zijn in tegenstelling tot levervlekken en ouderdomswratten niet bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes of “ruby spots”.
 • Idopathische guttate hypomelanose. Deze vlekken zien eruit als witte ouderdomsvlekken. Het zijn ronde vlekjes van ongeveer 3 – 8 mm op voornamelijk armen en benen en aan andere zon blootgestelde delen zoals het decolleté.
ouderdomsvlekken

Hoe worden ouderdomsvlekken behandeld?

Een ouderdomsvlek zal helaas niet uit zichzelf verdwijnen. Hiervoor is een behandeling nodig. In veel gevallen zijn er maar één of enkele behandelingen nodig om de vlekken te reduceren. We behandelen ouderdomsvlekken o.a. door middel van IPL en lasertherapie. Tijdens een vrijblijvend consult besluiten wij in overleg welke behandeling het meest geschikt is voor jou. We geven je graag advies op maat.

Review

“Heel goed geholpen! Ik ben heel tevreden! De behandeling ging soepel en de medewerkers van De Huidkliniek zijn heel goed, deskundig en aardig.”

Contact

Ben je benieuwd hoe wij jouw ouderdomsvlekken het beste kunnen verminderen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 0300 of chat met ons via de website. Tijdens een consult kijkt de huidtherapeut samen met jou wat de meest geschikte behandeling is voor jouw huid. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast ouderdomsvlekken behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnebeenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Veel gestelde vragen

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Houdt er rekening mee dat de huid zo’n 2 tot 5 dagen na de behandeling rood kan zijn en dat er zwelling kan ontstaan, met name rondom de ogen. Doorgaans zijn deze reacties na een aantal uren al verminderd/verdwenen. Ook kan er na de behandeling lokale korstvorming ontstaan, dit is na 7 tot 10 dagen genezen. Je kunt de roodheid goed camoufleren met Lycogel, vraag je huidtherapeut om advies.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kunt u warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een vervolgbehandeling is mogelijk na 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Daarna zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je ouderdomsvlekken wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

Verbrand op vakantie? Dit kun je doen!

| Blog | No Comments
Verbrand op vakantie? Dit kun je doen! Ben jij wel eens verbrand teruggekomen van je zonvakantie? Dan ben je zeker niet de enige. Je hebt de sterkte van de zonnestralen…
beginnende huidveroudering

Interview over beginnende huidveroudering

| Blog | No Comments
Huidtherapeuten Denise en Sophie interviewen elkaar over beginnende huidveroudering Denise (links) en Sophie (rechts) zijn beide werkzaam als huidtherapeute bij De Huidkliniek. Tijdens dit interview hebben wij gevraagd naar hun…
Fabels en feiten over een ooglift

Fabels en feiten over een ooglift

| Blog | No Comments
Fabels en feiten over een ooglift Door middel van een ooglift behandeling met de Tixel verstrakken we de huid rondom en op de ogen. De Tixel verhit de huid enkele…
ouderdomsvlekken ouderdomsvlekken

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care