Skip to main content
striae

Je hebt het vast wel eens bij jezelf of iemand anders voorbij zien komen: rood/paarsachtige strepen die parallellopen over bepaalde lichaamsdelen. Dit zijn striae. Deze huidstrepen komen bij mannen en vrouwen vaak voor, namelijk bij 70% van zwangeren, 70% van adolescente vrouwen en 40% van adolescente mannen (vooral sportbeoefenaars).

Wat is striae?

Striae zijn strepen die op je lichaam kunnen ontstaan wanneer je lichaam een snelle groei kent. Bij striae is het bindweefsel namelijk onderhuids door te grote spanning gescheurd, wat leidt tot paarsrode strepen. Na enige jaren gaan de strepen over in witte littekens. De strepen zijn meestal wat zigzaggend, maar lopen ruwweg parallel aan elkaar en aan de lichaams-as. Striae kan dus ontstaan wanneer je lichaam een snelle groei kent, maar de huidstrepen kunnen ook ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen.

Als je striae wilt behandelen, ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat.

Soorten striae

Wij maken onderscheid tussen 2 soorten striae: striae rubra en striae alba.

 • Striae rubra wordt ook wel ‘verse’ striae genoemd. Kenmerkend is de paarsrode kleur.
 • Striae alba ontstaat in de loop van de tijd vanuit striae rubra. De strepen krijgen dan een witte kleur.

Oorzaken striae

Striae kan ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen of door een snelle groei van de huid. Het onderhuidse bindweefsel kan de snelle groei en uitrekking van de huid niet bijhouden, waardoor de huid scheurt en er collageen en elastine worden afgebroken.

Striae is een veelvoorkomend cosmetisch huidprobleem: bij 70% van zwangeren, 70% van adolescente vrouwen en 40% van adolescente mannen (vooral sportbeoefenaars).

Striae distensae kunnen overal ontstaan waar de huid in korte tijd te veel wordt opgerekt. De belangrijkste oorzaken zijn zwangerschap en lactatie (buik en borsten), en de groeispurt in de puberteit (vooral dijen, billen, onderrug en borsten). Ook wordt het gezien bij overgewicht (buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen), bij bodybuilders (armen, bovenbenen, borsten), en bij borstvergroting. Daarnaast kunnen striae ontstaan ten gevolge van zwakte van de collageenvezels door langdurig gebruik van lokale of systemische corticosteroïden, of door een overmaat aan interne bijnierschorshormoon (cortisol) productie. Deze variant heet striae atrophica en kan ontstaan zonder dat er sprake is geweest van overmatige oprekking.

Striae bij zwangerschap

Veel vrouwen zijn bang om tijdens de zwangerschap striae te ontwikkelen. Helaas gebeurt dit in veel gevallen. Meer dan 70% van de zwangere vrouwen ontwikkelt striae op de buik door het te snel oprekken van de huid. Waarom de ene vrouw striae ontwikkelt en de andere niet is afhankelijk van de genen. Erfelijkheid speelt namelijk een grote rol in de ontwikkeling van de huidstrepen. Ze zijn daarom helaas niet te voorkomen. Jonge, zwangere vrouwen ontwikkelen over het algemeen sneller striae, doordat hun huid wat strakker en minder soepel is dan de huid van oudere, zwangere vrouwen.

Striae bij mannen

Bij de mannen hebben bodybuilders en atleten vaak last van striae, omdat ze in korte tijd veel zijn afgevallen of de spiermassa in korte tijd is verhoogd. Val je snel af of kom je snel aan? Dan gaat dit soms ook te snel voor je huid, waardoor striae ontstaan.

Ook kan de invloed van bepaalde hormonen zorgen voor striae. In de pubertijd krijgen jongens en meisjes vaak een groeispurt. Bij jongens komen de huidstrepen dan vaak op de schouders, onderrug en dijen.

Striae behandeling

Wij behandelen striae door middel van lasertherapie of met de Tixel. De warmte van de Erbium Glass laser of Tixel zorgt ervoor dat nieuw collageen- en elastinevezels worden aangemaakt waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Wanneer je huidstrepen roodkleurig zijn, gebruiken wij ook een vaatlaser of IPL om de roodheid te verwijderen. Aanvullend adviseren wij je om je huid voor te bereiden met de ZO Skin Health Retinol Skin Brightener 0.25%.

Meer informatie over de kosten van striaebehandelingen vind je hier.

Striae behandeling: voor en na

Ervaringen

“Uitstekend!” Zeer klantvriendelijk en professioneel. Er is duidelijk uitgelegd wat de behandeling inhoud en wat de resultaten kunnen zijn. Ik heb nu 3 behandelingen gehad en de striae is al zeer minder geworden, en op sommige (kleine) plekken zelfs verdwenen! Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om mij hier te laten behandelen.

Contact

Heb je meer vragen over striae of hoe wij dit kunnen behandelen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00 of chat met ons via de website. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van striae, bieden wij nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van verschillende huidaandoeningen, zoals acne, rosacea of pigmentvlekken. Ook zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je striae wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket heeft binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de grote van het gebied dat je wilt behandelen. Gemiddeld genomen heb je 3 tot 4 behandelingen nodig. Tijdens het eerste consult, stelt de specialist een behandelplan op maat voor je op.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de voor en nazorg van de behandeling?

Tijdens het vrijblijvend consult stellen de huidtherapeuten van De Huidkliniek een behandelplan op maat voor je op. Tijdens dit consult wordt tevens aandacht besteed aan de specifieke voor en nazorg maatregelen die je kan treffen.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na de behandeling is de behandelde huid rood en kan er zwelling ontstaan. Ook kan er korstvorming ontstaan in de vorm van de laserpatronen, maar die is na 7 tot 10 dagen genezen. Het genezen gaat vaak gepaard met lichte vervelling.

Bij de behandeling van striae op het lichaam kan de roodheid nog enkele weken tot maanden na de behandeling zichtbaar zijn.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is gevoelig. Vaak maken onze cliënten gebruik van verdovende crème. Met deze crème is de behandeling heel goed vol te houden. Een klein gebied wordt niet altijd verdoofd omdat het onaangename gevoel dan van korte duur is.

Blogs

onderkin

Zo kom je van je onderkin af!

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments
Zo kom je van je onderkin af Het kan tot grote ergernis leiden: de onderkin. Je kunt het moeilijk verbergen en met sporten of diëten wordt het resultaat niet beter.…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care