striae

Striae zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan wanneer het lichaam een snelle groei kent. Bij striae is het bindweefsel namelijk onderhuids door te grote spanning gescheurd, wat leidt tot paarsrode strepen, die na enige jaren in witte littekens overgaan. De strepen zijn meestal wat zigzaggend, maar lopen ruwweg parallel aan elkaar en aan de lichaams-as. Striae kan ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen, maar ook door een snelle groei van de huid.

Als je striae wilt behandelen, ben je bij De Huidkliniek aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? De Huidkliniek publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Soorten striae

De Huidkliniek maakt onderscheid tussen striae rubra en striae alba:

  • Striae rubra wordt ook wel ‘verse’ striae genoemd. Kenmerkend is de paarsrode kleur.
  • Striae alba ontstaat in de loop van de tijd vanuit striae rubra. De strepen krijgen dan een witte kleur.

Oorzaken striae

Striae kan ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen of door een snelle groei van de huid. Het onderhuidse bindweefsel kan de snelle groei en uitrekking van de huid niet bijhouden, waardoor de huid scheurt en er collageen en elastine worden afgebroken.

Striae is een veelvoorkomend cosmetisch huidprobleem: bij 70% van zwangeren, 70% van adolescente vrouwen en 40% van adolescente mannen (vooral sportbeoefenaars).

Striae distensae kunnen overal ontstaan waar de huid in korte tijd te veel wordt opgerekt. De belangrijkste oorzaken zijn zwangerschap en lactatie (buik en borsten), en de groeispurt in de puberteit (vooral dijen, billen, onderrug en borsten). Ook wordt het gezien bij overgewicht (buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen), bij bodybuilders (armen, bovenbenen, borsten), en bij borstvergroting. Daarnaast kunnen striae ontstaan ten gevolge van zwakte van de collageenvezels door langdurig gebruik van lokale of systemische corticosteroïden, of door een overmaat aan interne bijnierschorshormoon (cortisol) productie. Deze variant heet striae atrophica en kan ontstaan zonder dat er sprake is geweest van overmatige oprekking.

Striae bij zwangerschap

Veel vrouwen zijn bang om tijdens de zwangerschap striae te ontwikkelen. Helaas gebeurt dit in veel gevallen. Meer dan 70% van de zwangere vrouwen ontwikkelt striae op de buik door het te snel oprekken van de huid. Waarom de ene vrouw striae ontwikkelt en de andere niet is afhankelijk van de genen. Erfelijkheid speelt namelijk een grote rol in de ontwikkeling van striae. De ontwikkeling van striae is helaas niet te voorkomen. Jonge, zwangere vrouwen ontwikkelen over het algemeen sneller striae, doordat hun huid wat strakker en minder soepel is dan de huid van oudere, zwangere vrouwen.

Striae behandelen

Striae wordt bij De Huidkliniek goed behandeld door middel van lasertherapie of Tixel. De warmte van de Erbium Glass laser of Tixel zorgt ervoor dat nieuw collageen- en elastinevezels worden aangemaakt waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Wanneer je striae roodkleurig is, gebruiken wij ook een vaatlaser of IPL om de roodheid te verwijderen. Aanvullend adviseren de huidtherapeuten van De Huidkliniek  je om de huid voor te bereiden met de ZO Skin Health Retinol Skin Brightener 0.25%.

Meer informatie over de kosten van striaebehandeling vind je hier.

Ervaringen

“Uitstekend!” Zeer klantvriendelijk en professioneel. Er is duidelijk uitgelegd wat de behandeling inhoud en wat de resultaten kunnen zijn. Ik heb nu 3 behandelingen gehad en de striae is al zeer minder geworden, en op sommige (kleine) plekken zelfs verdwenen! Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om de striae te behandelen.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je striae bij Derma2Care? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van striae, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je striae wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket heeft binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de grote van het gebied dat je wilt behandelen. Gemiddeld genomen heb je 3 tot 4 behandelingen nodig. Tijdens het eerste kosteloze consult, stelt de specialist een behandelplan op maat voor je op.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de voor en nazorg van de behandeling?

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Is de behandeling pijnlijk?

Tijdens het vrijblijvend consult stellen de huidtherapeuten van De Huidkliniek een behandelplan op maat voor je op. Tijdens dit consult wordt tevens aandacht besteed aan de specifieke voor en nazorg maatregelen die je kan treffen.

Na de behandeling is de behandelde huid rood en kan er zwelling ontstaan. Ook kan er korstvorming ontstaan in de vorm van de laserpatronen, maar die is na 7 tot 10 dagen genezen. Het genezen gaat vaak gepaard met lichte vervelling.

Bij de behandeling van striae op het lichaam kan de roodheid nog enkele weken tot maanden na de behandeling zichtbaar zijn.

De behandeling is gevoelig. Vaak maken onze cliënten gebruik van verdovende crème. Met deze crème is de behandeling heel goed vol te houden. Een klein gebied wordt niet altijd verdoofd omdat het onaangename gevoel dan van korte duur is.

Blogs

Fabels en feiten over pigment

Fabels en feiten over pigment

| Blog | No Comments
Fabels en feiten over pigment Bijna iedereen heeft wel een paar pigmentvlekken op zijn gezicht. Dit is niet gek, want de zon heeft een grote invloed in het ontstaan van…
peeling in de zomer

Peeling in de zomer? Ja!

| Blog, Blog - Laser | No Comments
Peeling in de zomer? Ja! Een van de grootste misvatting over een chemische peeling is dat deze niet kunnen worden uitgevoerd in de zomer. Chemische peelings worden wereldwijd uitgevoerd, óók…
haren op mijn gezicht

‘Ik schaam me voor de haren op mijn gezicht’

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
'Ik schaam me voor de haren op mijn gezicht' “Als ik me niet scheer, zie je de haren op mijn gezicht heel duidelijk zitten. Dat geeft me toch het gevoel…

Plan een vrijblijvend consult!

    AFSPRAAK MAKEN    Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
    Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
    Derma2Care