Check je vlekje
06-02-2024

Pigment

Check je vlekje

Op 2 juni is het de Nationale Huidkankerdag. Op deze dag staat “Check je vlek” centraal. Gezien huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in Nederland, is het belangrijk om stil te staan bij plekjes en vlekjes die opvallen.

Wat houdt "Check je vlekje" in? 

"Check je vlekje" is een zelftest die je kunt uitvoeren om te bepalen of een vlekje afwijkt van de norm. Vaak zijn er vele vlekjes aanwezig op het lichaam, waarvan de meesten onschuldig zijn. Toch is het van belang om deze vlekjes te checken. Zeker wanneer je al twijfels hebt. Hoe eerder een afwijkend vlekje wordt ontdekt, hoe beter het is.

Doe de check op de website van het Huidfonds hier

De kenmerken waarop wordt gelet bij "Check je vlekje"

De kenmerken waarop wordt gelet, zijn:
 • De kleur van het vlekje
 • Blootstelling aan de zon en verbranding van de huid
 • Gebruik van de zonnebank
 • Huidtype (licht gepigmenteerd of sterk gepigmenteerd)
 • De grootte van het vlekje
 • Of het vlekje vlak aan de huidoppervlakte ligt, of erbovenop als een knobbel
 • De structuur van het vlekje
 • Of het vlekje jeukt
 • Of het vlekje open is (wondje)
 • Of er bloedvaatjes door het vlekje lopen
 • Je leeftijd
Uiteraard geeft de test een inschatting van de aard van je vlekje, maar let op: dit is niet de diagnose. Raadpleeg altijd je huisarts wanneer je twijfelt. Better safe than sorry!

ABCDE check
Bron: Huidfonds.nl 

Goedaardige pigmentvlekjes behandelen bij De Huidkliniek

Voor goedaardige pigmentvlekjes en huidonregelmatigheden kun je bij ons terecht. Voordat wij deze behandelen, vragen we je de vlekjes eerst door de huisarts te controleren.

Hoe ontstaat huidkanker eigenlijk? En kan ik huidkanker voorkomen? 

Zonlicht is de grootste boosdoener als het gaat om huidkanker. UVA-stralen zijn het hele jaar aanwezig in een relatief constante sterkte en komen zelfs door de ramen. Ze dringen door tot in de diepere huidlagen en produceren in de huid vrije radicalen (toelichting wat vrije radicalen zijn), die uiteindelijk kunnen leiden tot DNA-schade. Huidveroudering, overmatig pigment en zonneallergieën worden veroorzaakt door UVA-stralen.

UVB-stralen zijn het krachtigst op warme, zonnige dagen. Dit betekent dat de zonnestralen niet constant in dezelfde sterkte aanwezig zijn. Ze dringen door tot aan de oppervlakte van onze huid en zorgen voor de aanmaak van vitamine D en overmatig pigment. Ze zorgen ervoor dat je huid bruin kleurt, maar ook dat je huid verbrandt wanneer je je niet of niet goed hebt ingesmeerd, en/of te lang in de zon hebt gelegen. UVB-stralen worden direct opgenomen door ons DNA en kunnen leiden tot Actinische Keratosen (ruw aanvoelende verhoornde plekjes) en huidkanker.

Natuurlijk begrijpen we dat je de zon lastig kunt vermijden. Toch kan je bewust omgaan met je huid, zonder de zon te moeten missen. Smeer je huid goed in met minimaal SPF30 wanneer je wordt blootgesteld aan zonlicht en vermijd de sterkste zonuren tussen 12.00 en 15.00.

Zongebruinde huid

Hecht je veel waarde aan je zongebruinde huid? Dan adviseren wij je de tanning producten van Marc Inbane. Deze producten geven je een zongekuste huid, zonder dat jij je blootstelt aan schadelijke zonnestralen. De producten van Marc Inbane laten geen vlekken achter, plakken niet en zijn makkelijk om aan te brengen.

De zonnebank wordt, net als zonnebaden, absoluut afgeraden. Meer lezen over het schadelijke effect van de zonnebank? Klik hier.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Blogs

Alle blogs