Ongewenst gezichtshaar

Wanneer haren op het gezicht licht en niet opvallend zijn, wordt dit niet als hinderlijk ervaren. Dit verandert wanneer deze dik en donker worden. Zowel vrouwen als mannen kunnen zich ergeren aan ongewenst gezichtshaar en komen dan ook bij onze Huidtherapeuten om dit permanent te laten verwijderen.

We hebben goed nieuws voor je: de behandelingen voor ongewenst gezichtshaar worden meestal vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Wil je een afspraak maken? Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 0882240300. Of vul het contactformulier in op deze pagina.

Welke gebieden worden het meest behandeld?

Bij vrouwen behandelen we in de meeste gevallen de haren op de bovenlip, kin of bij de slapen. In de overgang neemt het aantal vrouwelijke hormonen af en krijgt het mannelijk hormoon testosteron meer invloed. Als gevolg hiervan kunt u meer gezichtsbeharing krijgen.
Krijgt u hier vóór de menopauze last van, dan is er iets anders aan de hand. PCOS bijvoorbeeld, waarbij zich cystes op de eierstokken ontwikkelen die de hormoonbalans verstoren, of het erfelijke adrenogenitaal syndroom. Ook kunnen verschillende medicijnen de hormoonspiegel uit balans brengen. U kunt hier meer over lezen in een van onze blogs.

Sommige mannen hebben last van een “hoge baardstreek”. Dit betekent dat de haren rijken tot vlak onder de ogen. In dit geval behandelen we een gedeelte van de baardstreek zodat er niet zoveel meer geschoren hoeft te worden. Daarnaast hebben mannen vaker dan vrouwen last van ingegroeide haren in het gezicht. Bij ingegroeide haren behandelen we het hele gebied en zorgen we dat het haar wat wordt uitgedund. Hierdoor kunnen er minder haren ingroeien. Je krijgt hier dus in zijn geheel iets minder haargroei.

Ongewenst gezichtshaar? Het wordt vergoed!

Goed nieuws: sinds 2020 worden de behandelingen van permanent ontharen in het gezicht vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Maak direct een afspraak.

Voor en na foto’s overbeharing gezicht

overbeharing gezicht voor na

Oorzaken overbeharing in het gezicht

Ongewenste haren op het gezicht kan bij ieder huidtype optreden, maar komt over het algemeen wat meer voor bij mensen met een Mediteraanse huidtype. De klachten ontstaan veelal in de puberteit, gedurende de zwangerschap of tijdens de overgang. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Aanleg. Als overbeharing in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen hiervan groter.
 • Hormonale invloed. Er is hier sprake van een te hoge productie van androgenen, (mannelijke) hormonen waardoor er haargroei volgens een mannelijk beharingspatroon kan worden gezien.
 • PCOS, Polycysteus ovarium syndroom, is een aandoening waarbij er cystes op de eierstokken kunnen ontstaan. Hierdoor raakt de hormoonhuishouding uit balans en worden er te veel androgene hormonen geproduceerd.

Welke soorten overbeharing zijn er?

 • Hypertrichose. Dit is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei aanwezig is. Zo kunnen er fijne haren verschijnen in het gezicht, bij de slapen, de bovenlip en bij de wenkbrauwen.
 • Hirsutisme. Dit is een vorm van overbeharing volgens een mannelijk beharingspatroon. Er kunnen stugge, donkere haren ontstaan op de bovenlip, kin, bakkebaarden en in de hals.

De behandeling

Bij De Huidkliniek bieden we twee soorten van permanent ontharen aan. Welke geschikt is voor jouw huidtype bepalen we aan de hand van een consult. Beide vormen van ontharen zijn uiterst veilig.

Haren op het gezicht behandelen met laserontharing

Om te zorgen dat je haren niet meer terug groeien, kun je het beste laseren. Veel mannen willen steeds vaker hun haren laseren, om een strakkere baardlijn te krijgen, om de haargroei te verminderen of de haargroei helemaal te verwijderen. Er zijn ook mannen die voor Laserontharing kiezen omdat ze de lijn in de hals en op de wangen een stuk strakker willen. We laseren dan het deel van de baardgroei op de wangen tot aan de ogen zodat er weer een strakke, natuurlijke grens zichtbaar is tot waar de baardgroei loopt. De huid op de wangen die dan onthaard is ziet er hierdoor weer mooier uit en is een stuk zachter. Je ziet hierdoor ook geen gloed van baardharen meer door de huid schemeren. De lijn tot waar je de baardgroei wil laten lopen tekenen we heel precies af in overleg met jou. Hetzelfde kunnen we in de hals doen, als de baardgroei doorloopt naar de borst, dan kunnen we ook daar de ongewenste haren op een natuurlijke manier verwijderen.

Bij vrouwen is het laseren van het gezicht ook een populaire behandeling. Vrouwen die donkere haartjes op hun gezicht hebben, willen deze vaak weg laseren. De haren zijn dan permanent weg en je hebt geen last meer van ingegroeide haren. In deze blog kun je meer lezen over feiten en fabels rondom laserontharing.

Haren op het gezicht behandelen met Elektrische Epilatie

Als je last hebt van blonde, witte/grijze of rossige haren op je gezicht kun je deze middels elektrische epilatie gemakkelijk laten behandelen. Deze haren kunnen meestal niet onthaard worden met laserontharing. Bij elektrische epilatie wordt met een dun naaldje het haarzakje verwarmd, waardoor de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van de haren beschadigd raken en de ontwikkeling van nieuwe haren afneemt. Het haartje wordt vervolgens met een pincet verwijderd en de huid wordt met een kalmerende crème bedekt. Na een aantal behandelingen verdwijnt het haartje permanent. En na iedere behandeling wordt het haartje al dunner en zwakker.

Niet-permanente manieren om haren in het gezicht te verwijderen

Wil je je haren niet permanent verwijderen? Dan kun je kiezen voor een van de onderstaande behandelmethoden.

 • Epileren. Een manier om ongewenst gezichtshaar te verwijderen is om te epileren. Met epileren worden de haartjes met wortel en al eruit getrokken. Hierdoor duurt het langer dan bij scheren voordat je haren weer terugkomen. Met een paar verdwaalde haartjes is epileren heel fijn, maar met veel haren gaat het erg lang duren om deze allemaal een voor een te epileren. Daarnaast is het niet een heel prettig gevoel.
 • Waxen. Als je meerdere ongewenste haren wil verwijderen, kun je beter waxen. Dit gaat een stuk sneller dan epileren. Hierbij wordt net zoals bij epileren de haar met de haarwortel eruit getrokken, waardoor het weer wat langer duurt voordat de haren terug groeien. Bij waxen is er wel altijd kans om de huid te beschadigen. Het waxen zelf is ook vaak best een gevoelige handeling.
 • Scheren. Je kunt de haren op je gezicht ook scheren. Veel mannen scheren hun haren. Vrouwen doen dit niet, omdat er hierdoor opvallende stoppels ontstaan in de huid, die je dagelijks zal moeten scheren.
  Mannen hebben door scheren ook vaak last van ingegroeide haartjes. Ingegroeide baardharen zijn vaak pijnlijk en zien eruit als wondjes. Deze ingegroeide haren ontstaan wanneer de haar groeit, maar vast blijft zitten onder de huid. Er komt dan een ontsteking te ontstaan, waardoor er een bultje of pukkel ontstaat. Wil je meer weten over hoe je ingegroeide haren kunt voorkomen of behandelen? Lees dan deze blog.

Ongewenst gezichtshaar behandeling ervaring

“Eindelijk geen stoppels meer” Ik voelde me minder vrouw doordat ik steeds dikkere haren in mijn gezicht kreeg. Het begon met 1 of 2 haren die in rap tempo terug kwamen op mijn kin. Op een gegeven moment had ik zelfs een pincet op werk liggen om te zorgen dat ik hem er direct uit kon trekken. Nu is dit gelukkig verleden tijd en hoef ik mij hier niet meer druk om te maken, heerlijk!

Contact

Ben je benieuwd of laserontharing of de elektrische epilatie behandeling geschikt is voor jou, of heb je vragen over verzekerde zorg? Dan kun je contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak door te bellen naar nummer: 0882240300.

Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling, een huidscan om precies te kunnen beoordelen hoe wij jouw huid het beste kunnen behandelen en advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van ongewenste haren met elektrische epilatie en laserontharing, bieden wij nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage, het ontharen van het lichaam en gezicht én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen over ongewenst gezichtshaar

Wordt mijn behandeling vergoed?

Zoals eerder aangegeven wordt ontharen in het gezicht vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Hier maken we jaarlijks veel mannen en vrouwen blij mee. Er zijn nog meer behandelingen die vergoed worden door de verzekering. Dit zijn onder anderen: acnebehandelingen in het gezicht, camouflagetherapie in het gezicht en bij sommige verzekeraars ook vaat- en pigmentlaserbehandelingen. Meer informatie over verzekerde behandelingen vind je op onze website. Bekijk hier onze tarieven.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is gevoelig maar wordt niet als pijnlijk ervaren. Het lijkt op speldenprikjes welke direct na de behandeling zijn verdwenen.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na de behandeling kan de huid warm aanvoelen en is het rood. Ook kan er een lichte zwelling zichtbaar zijn door de warmte die er in de huid is gekomen, dit kan een vervelend gevoel geven maar wordt niet als pijnlijk ervaren. Deze reacties trekken meestal na enkele uren weer weg. Indien gewenst mag de huid gecamoufleerd worden met de Lycogel Breathable Camouflage of Tint. Vraag uw huidtherapeut om advies.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de voor en nazorg van de behandeling?

Tijdens het vrijblijvend consult stellen de huidtherapeuten van De Huidkliniek een behandelplan op maat voor u op. Tijdens dit consult wordt tevens aandacht besteed aan de specifieke voor en nazorg maatregelen die u kan treffen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Omdat de haren in verschillende fases groeien, zijn er gemiddeld 8 tot 10 behandelingen nodig. Een vervolgbehandeling is mogelijk na 6 tot 8 weken. Het aantal benodigde behandelingen is onder andere afhankelijk van de haar – en huidskleur en de locatie waar de haren zich bevinden. Tijdens het eerste kosteloze consult, stelt de specialist een behandelplan op maat voor u op.

Blogs

huidveroudering vanaf je 25ste

Huidveroudering vanaf je 25ste!

| Blog, Blog - Laser, Blog - Rimpels | No Comments
Huidveroudering vanaf je 25ste! Huidveroudering is een geleidelijk proces, waarvan maar weinig mensen weten dat dit al vanaf je 25ste levensjaar start. Vanaf dat moment wordt de afbraak van collageen- en…
summer treatments

Summer Treatments

| Blog | No Comments
Ontdek onze Summer Treatments: voor een stralende huid, de hele zomer lang De langverwachte zomer is weer in zicht en van deze warmere temperaturen worden we allemaal erg blij. De…

15 Feiten en fabels over vetbevriezing

| Blog | No Comments
15 Feiten en fabels over vetbevriezing “Werkt vetbevriezing echt?” Dit is een van de meest gestelde vragen in onze klinieken. Dat is niet zo gek, want het lijkt bijna te…
overbeharing gezicht overbeharing gezicht

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care