Skip to main content
pigmentbehandeling

Heb je wel eens last van pigmentvlekken die na de zomer zijn blijven zitten? Pigment wordt ook wel gezien als de nieuwe rimpel. Steeds meer mensen zien dit als huidveroudering. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die we kunnen inzetten om pigmentvlekken te verminderen.

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV- straling die in zonlicht zit. Als je lang in de zon zit, maakt je huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een ophoping van dit huidpigment. Hierdoor ontstaan er plaatselijk donkere plekken in de huid. Hyperpigmentatie is een veel voorkomende klacht en op oudere leeftijd een gevolg van het verouderingsproces.

Welke soorten pigment zijn er?

Wij onderscheiden verschillende typen pigment. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Pigment door overmatige blootstelling aan de zon en ouderdomsvlekken. Deze vorm wordt vaak pas op latere leeftijd zichtbaar en kan alle vormen en kleuren hebben. Kenmerkend voor dit pigment is dat de vlekken in de winter niet verdwijnen, maar het hele jaar door zichtbaar blijven.
 • Zwangerschapsmasker (melasma). Dit is een pigmentstoornis die diep in de huid grillige, bruine verkleuringen veroorzaakt. Het komt voornamelijk bij vrouwen in het gezicht voor. Het pigment is meestal zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van pigment ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking, zoals een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën of acne. Als de wond geheeld is wordt de huid donkerder. Deze vorm van pigment ontstaat vooral vaak bij mensen met een donker huidtype.
 • Sproeten. Dit zijn opeenhopingen van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine donkere vlekjes die vaak op plekken zitten welke veel blootgesteld worden aan zonlicht, zoals het gezicht, decolleté en armen.

Maak een afspraak

met één van onze huidtherapeuten

Hoe ontstaat pigment?

 • Blootstelling aan de zon is de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht  in de eerste plaats de aanmaak van melanine bevordert. Melanine werkt als een huideigen zonbeschermer door de huid te beschermen tegen schadelijke UV- straling. Deze straling zorgt ervoor dat je bruin wordt in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Wanneer pigmentvlekken zich ontwikkelen, kan blootstelling aan de zon de ontwikkeling ervan verergeren. Sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire pigmentatie worden nog donkerder van kleur.
 • Hormonale invloeden zijn de hoofdoorzaak van een specifieke vorm van hyperpigmentatie bekend als ‘zwangerschapsmasker’ of ‘melasma’. Het komt met name voor bij vrouwen, aangezien wordt aangenomen dat het opkomt, wanneer de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren op het moment dat de huid wordt blootgesteld aan de zon.
 • Ook het slikken van de pil kan een zwangerschapsmasker veroorzaken. Vanwege het feit dat het vaak zwangere vrouwen zijn die last hebben van melasma, spreken we van ‘zwangerschapsmasker’.
 • Medicatie en cosmeticaproducten.
 • Hyperpigmentatie als gevolg van ziekten, zoals auto-immuunziekte en maag/darm ziektes, metabolische afwijking en vitaminetekorten. Hyperpigmentatie is ook een bijwerking van bepaalde hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica en andere medicijnen.

Pigmentvlekken behandelen doen wij zo

Pigmentvlekken kunnen wij goed behandelen door middel van o.a. IPL en laser. Tijdens het consult besluiten we samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. We geven je graag advies op maat. Ook kun je alvast online onze blogs lezen om nog meer over pigment te weten te komen!

CO2 laser

Button KIEZEN

Het licht van de CO2 laser wordt door het water in de huid geabsorbeerd. Gecontroleerde schadekolommen worden in de huid gemaakt. Deze ‘schade’ geeft de huid een trigger om nieuwe collageen en elastinevezels aan te maken

Erbium:Glass laser

Button KIEZEN

Het licht van de Erbium:Glass Laser wordt door het water in de huid geabsorbeerd, waardoor er gecontroleerde schadekolommen in de huid worden gemaakt. Deze ‘schade’ geeft de huid een trigger

Erbium:YAG laser

Button KIEZEN

IPL

Button KIEZEN

Het licht van de IPL (Intense Pulsed Light) wordt door de rode kleurstof in het vat en/of door het pigment van een pigmentvlek geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, komt er warmte vrij

KTP

Button KIEZEN

Het licht van de KTP -Laser wordt door de rode kleurstof in het vat en/of door het pigment van een pigmentvlek geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, breekt het vaatje en/of pigment af.

Resultaat pigment behandeling

Hieronder zie je het resultaat van behandelingen om pigmentvlekken te verminderen. Ben je benieuwd welke behandeling het beste past bij jouw huid? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult.

Pigment voor na

Pigment producten

Naast de behandelingen die wij aanbieden is het belangrijk om thuis de juiste producten te gebruiken. Om het resultaat van de behandelingen te behouden raden wij aan om een van de volgende productsets voor thuis te gebruiken. Bekijk hier alle pigment producten.

Contact

Ben je benieuwd hoe wij jouw pigmentvlekken het beste kunnen verminderen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 03 00 of chat met ons via de website. Tijdens het consult kijken we samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast pigmentvlekken behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: striaebeenvaatjes en ongewenste haren. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Blogs

Derma2Care verandert haar naam in: De Huidkliniek

| Blog | No Comments
Derma2Care verandert haar naam in: De Huidkliniek Na 17 jaar Derma2Care gaan wij onze naam veranderen. Wij introduceren met trots onze nieuwe naam: De Huidkliniek. Dit voelt goed, we gaan…

Verbrand op vakantie? Dit kun je doen!

| Blog | No Comments
Verbrand op vakantie? Dit kun je doen! Ben jij wel eens verbrand teruggekomen van je zonvakantie? Dan ben je zeker niet de enige. Je hebt de sterkte van de zonnestralen…
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

| Blog | No Comments
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health “Welke producten adviseren jullie voor mijn huid?” Deze vraag horen wij dagelijks als huidtherapeut. Er worden tegenwoordig zóveel producten aangeboden dat wij…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care