De beste huidverzorgingsingrediënten om pigmentvlekken te verminderen
06-02-2024

Pigmentvlekken

De beste huidverzorgingsingrediënten om pigmentvlekken te verminderen

Lentigines solaris, melasma of postinflammatoire hyperpigmentatie: dit zijn drie veelvoorkomende vormen van pigmentvlekken waar veel mensen mee te maken krijgen. Pigmentvlekken komen namelijk bij mensen van alle leeftijden voor. Gelukkig zijn er huidverzorgingsingrediënten om deze pigmentvlekken te verminderen en te voorkomen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!

Retinol

Retinol is een vorm van vitamine A. Voordat retinol effectief is, moet het omgezet worden in retinylesters, vervolgens in retinaldehyde en tot slot in de effectieve vorm tretinoïne ofwel retinoïnezuur. De meest effectieve vorm van vitamine A is dus tretinoïne. Tretinoïne kan op recept van een arts verkregen worden. Helaas kan het huidirritatie veroorzaken, waardoor het voor sommige mensen niet fijn in gebruik is. Retinol is een mooi alternatief wat in vergelijking minder irritatie veroorzaakt. Retinol zorgt voor de afname van een enzym wat de productie van pigment aanstuurt.

Daarnaast vermindert retinol de overdracht van pigment naar omliggende huidcellen en zorgt het voor een versnelde afschilfering van huidcellen met pigment. Ook is retinol in staat om UV-straling de absorberen. Het is een van best onderzochte ingrediënten om pigmentvlekken te verminderen en voorkomen. Retinol met een concentratie van minimaal 0,3% wordt hiervoor geadviseerd. Bekijk hier al onze producten met retinol.

Ascorbinezuur (Vitamine C)

Vitamine C is een sterke antioxidant die de huid helpt beschermen tegen oxidatieve stress, zoals zonlicht, uitlaatgassen, ontstekingen en roken. Hierdoor wordt huidveroudering en schade aan de huid voorkomen en vertraagd. Daarnaast zorgt vitamine C voor afname van een enzym wat de productie van pigment aanstuurt. Hierdoor worden pigmentvlekken lichter. Ook helpt het de weerstand van de huid
tegen UV-straling verbeteren, zeker indien het gebruikt wordt in combinatie met vitamine E. Van nature krijgen we ook vitamine C binnen via voeding, maar in bijna alle gevallen is dit onvoldoende en is aanvulling met de juiste huidverzorgingsproducten gewenst.

Vitamine C zorgt er daarnaast voor dat retinol actief kan zijn, omdat het oxidatie van retinol voorkomt. Vitamine C en retinol zijn daarom samen een gouden duo. Let erop dat vitamine C niet geel mag kleuren. Het is dan namelijk geoxideerd en werkt niet meer. Vitamine C met een percentage van minimaal 4% wordt geadviseerd. Bekijk onze webshop voor alle vitamine C producten. 
Tip: lees hier meer over de voordelen van vitamine C in je huidverzorgingsroutine.


Niacinamide (Vitamine B3)

Vitamine B3 is een echte alleskunner. Het is net zoals vitamine C een antioxidant en beschermt tegen schade en huidveroudering door oxidatieve stress. Daarnaast vermindert het de overdracht van pigment naar omliggende huidcellen, waardoor pigmentvlekken oplichten. Het fijne aan vitamine B3 is dat het de huidbarrière hersteld en erg mild is. Het is dus zeer geschikt voor de gevoelige huid. Vitamine B3 met een percentage van minimaal 5% wordt geadviseerd. Gebruik bijvoorbeeld deze van La Roche Posay.
Meer over niacinamide vind je hier.

Exfolianten

Exfolianten zijn zuren die dode huidcellen helpen afschilferen. Door het gebruik van een exfoliant zullen huidcellen met pigment sneller afschilferen en zullen pigmentvlekken vervagen. Glycolzuur, melkzuur en azelaïne zuur zijn exfolianten die daarnaast ook de aanmaak remmen van het enzym wat de pigmentproductie stimuleert. Glycolzuur is het best onderzocht en het meest gebruikt, omdat ook dit ingrediënt een alleskunner is. Het wordt met name ingezet ter anti-aging. Melkzuur is meer geschikt voor een droge gevoelige huid en azelaïnezuur is meer geschikt voor een acnegevoelige huid. Deze zuren worden aangeraden met een percentage van minimaal 5%. Bekijk al onze exfolianten in onze webshop.

Wil je meer weten over exfoliëren? Lees dan dit blog!

Lastbut not least.. Zonnebrandcrème!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is daarom het allerbelangrijkste om zonnebrandcrème te smeren indien je pigmentvlekken wil voorkomen. Wat veel mensen niet weten, is dat langdurige blootstelling aan een lage hoeveelheid UV-straling erg schadelijk is en pigment kan veroorzaken. Het is daarom het beste om elke dag, dus ook in de wintermaanden, zonnebrandcrème te smeren.
Daarnaast dient gekozen te worden voor een zonnebrandcrème die niet alleen tegen UVB-stralen beschermt maar ook tegen UVA-stralen. UVA-stralen zijn op de lange termijn namelijk echte boosdoeners voor de huid. Shop alle zonproducten hier.
Tip: in dit blog leggen wij je alles uit over zonnebrand.

Contact

Heb je vragen over huidverzorging of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!

Voor het behandelen van

Blogs