Een ouderdomsvlek is zonschade die zich uit in een pigmentvlek. Ouderdomsvlekken kunnen voorkomen op lichaamsdelen die vaak worden blootgesteld aan zonlicht.
Ouderdomsvlekken worden ook wel pigmentvlekken genoemd. Blootstelling aan zonlicht speelt een grote rol bij het ontstaan hiervan. Hoe minder (goed) de huid beschermd is met een zonnefactor of hoe vaker de huid is blootgesteld aan zonlicht des te groter is de kans dat er in de loop van de jaren ouderdomsvlekken ontstaan.
Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?
Hoewel we het ouderdomsvlekken noemen, hoeven deze pigmentvlekken niet pas op latere leeftijd te ontstaan. De kans dat ze op relatief jonge leeftijd ontstaan is groter wanneer de huid veel blootgesteld wordt aan zonlicht op een jonge leeftijd. Met name bij lichte huidtypen die gemakkelijk verbranden is de kans op het ontwikkelen van ouderdomsvlekken groter. Deze vorm van pigmentatie zien we bij donkere huidtypen nauwelijks. Ouderdomsvlekken kunnen gemakkelijk voorkomen worden door de huid goed te beschermen tegen zonlicht met een SPF30 of hoger.
Ouderdomsvlekken, die doorgaans op de handen, in het gezicht en op het decolleté of op andere vaak aan de zon blootgestelde gebieden worden aangetroffen, zijn kleine, vlakke, donkere plekjes op de huid (lichtbruin tot zwart van kleur). Ouderdomsvlekken komen vaak voor op delen van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals de rug van de handen, het gezicht, de onderarmen, het voorhoofd en de schouders.
Soorten ouderdomsvlekken
Wij onderscheiden vier soorten ouderdomsvlekken:
Lentigo solaris. Dit zijn de meest voorkomende en meest bekende ouderdomsvlekken. Deze vlekken worden ook wel levervlekken genoemd vanwege de leverachtige kleur. Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Ze komen het meeste voor bij lichtere huidtypen.
Verruca seborrhoica. Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Ze worden ook wel ouderdomswratten genoemd. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op ouderdomsvlekken of zelfs op gewone moedervlekken.
Seniele angiomen. Deze ouderdomsvlekken zijn in tegenstelling tot levervlekken en ouderdomswratten niet bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes of “ruby spots”.
Idopathische guttate hypomelanose. Deze vlekken zien eruit als witte ouderdomsvlekken. Het zijn ronde vlekjes van ongeveer 3 – 8 mm op voornamelijk armen en benen en aan andere zon blootgestelde delen zoals het decolleté.
Ouderdomsvlekken behandelen
Een ouderdomsvlek zal helaas niet uit zichzelf verdwijnen. Hiervoor is een behandeling nodig. In veel gevallen zijn er maar één of enkele behandelingen nodig om de vlekken te reduceren. We behandelen ouderdomsvlekken o.a. door middel van IPL, lasertherapie of microneedling.
Voorafgaand aan de behandeling plannen we een vrijblijvend consult in. Tijdens dit consult kijken we welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid. Wil je een consult inplannen? Dat kan gemakkelijk via deze link.
Veelgestelde vragen over ouderdomsvlekken
Wordt mijn behandeling vergoed?
Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je ouderdomsvlekken wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen je zorgverzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte vergoeding.
Houd er rekening mee dat je huid zo’n 2 tot 5 dagen na de behandeling rood kan zijn en dat er zwelling kan ontstaan, met name rondom je ogen. Doorgaans zijn deze reacties na een paar uur al verminderd of zelfs verdwenen. Ook kan er na de behandeling lokale korstvorming ontstaan, dit is na 7 tot 10 dagen genezen.
Doet de behandeling pijn?
De behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kun je warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.
Wanneer is een vervolgbehandeling mogelijk?
Een vervolgbehandeling is mogelijk na 2 tot 4 weken.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Daarna zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.
“Ik ben heel blij met de microneedling behandelingen tegen pigmentvlekken. Je wordt heel hartelijk verwelkomd, goed geïnformeerd en professioneel behandeld. Na de behandeling moest mijn huid een paar dagen herstellen, maar daarna zag ik al direct verschil!”
Geschreven door
Wendy
Afgestudeerd HBO opleiding Huidtherapie
BIG geregistreerd