acnelittekens

Acnelittekens zijn littekens als gevolg van hevige of milde vormen van acne. Deze littekens zien eruit als putjes, gaatjes of onregelmatige deukjes in je huid. Ook kan je huid wat verkleurd zijn rondom het litteken. Acnelittekens worden vaak als cosmetisch storend ervaren en verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf.

Wij zien veel cliënten met acnelittekens, doordat de acne te laat of niet goed is behandeld. Wij raden je dan ook aan om acne vroegtijdig te laten behandelen door een professionele huidtherapeut om acnelittekens te voorkomen.

Gelukkig kunnen we acnelittekens verminderen op verschillende manieren. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Tijdens een vrijblijvend consult bespreken we graag welke behandeling het meest geschikt is. Je kunt ons bereiken op 088 224 0300 of chat met ons via de website.

Hoe ontstaan acnelittekens?

Uit onderzoek blijkt dat acnelittekens ontstaan wanneer er sprake is geweest van een (forse) ontsteking. Niet elk puistje vormt direct een risico op littekenvorming, maar hoe groter de ontsteking en hoe regelmatiger de ontsteking voorkomt, hoe groter de kans op huidbeschadiging. Daarnaast kunnen de volgende externe factoren ook van invloed zijn op het ontstaan en/of verergeren ervan:

 • Herhaaldelijk zelf uitknijpen van mee-eters en puistjes.
 • Zonlicht. Zodra een ontsteking aan zonlicht wordt blootgesteld, kan er een donkere verkleuring ontstaan.
 • Genetische factoren.
 • Een slechte wondgenezing.
acnelittekens

Welke soorten acnelittekens zijn er?

 • Rolling littekens. Dit zijn grote ingezonken littekens die vaak wijder zijn dan 4 tot 5 mm, deze liggen oppervlakkig in de huid.
 • Boxcar littekens. Dit zijn ronde en ovale ingezonken littekens met een scherpe rand.
 • Icepick littekens. Deze zijn puntvormig en diep. Het zijn zogenaamde putjes in de huid. Deze zijn vaak 1 tot 2 mm diep.
 • Restacne. Naast de deukjes in de huid kunnen er ook rood- paarse of juist donkere vlekjes ontstaan na acne, dit noemen we restacne. Dit is geen littekenvorming, maar treedt vaak op na het genezen van een ontsteking. De rood- paarse verkleuringen kunnen achterblijven na grote ontstekingen en kunnen enkele maanden zichtbaar blijven.

Hoe worden acnelittekens behandeld?

Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten behandelingen om acnelittekens te verminderen. Wij bieden behandelingen aan mét of zonder laser. Alle behandelingen zorgen ervoor dat de littekens minder diep worden en dat de huid egaliseert.

Behandelingen met laser

Laserbehandelingen zetten wij in bij de diepere acnelittekens. Lasers die wij gebruiken om acnelittekens te verminderen zijn: de CO2 laser, de ErbiumGlass laser en de Erbium:YAG laser. Deze zijn alle drie geschikt. De CO2 laser is de meest intensieve laser die wij aanbieden, maar hierdoor ook het meest effectief. Bij laserbehandelingen heb je over het algemeen meer huidreactie dan bij de behandelingen zonder laser.

Behandelingen zonder laser

De behandelingen zonder laser zetten wij vaak in om milde acnelittekens te verminderen. Onder deze behandelingen vallen microneedling, IPL, Tixel, microdermabrasie en chemische peelings.

Acnelittekens voor en na

Acnelittekens

Review

“Zeer professioneel, hele fijne en vriendelijke dames, je wordt overal mee geholpen en gerustgesteld. Heel betrouwbaar. Mijn acnelittekens zijn veel minder zichtbaar na de laserbehandelingen.”

Contact

Ben je benieuwd hoe wij jouw acnelittekens het beste kunnen verminderen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 0300 of chat met ons via de website. Tijdens een consult kijkt de huidtherapeut samen met jou wat de meest geschikte behandeling is voor jouw huid. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acnelittekens behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acne, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Veel gestelde vragen over acnelittekens

Hoe lang duurt een behandeling?

De behandelduur hangt af van een aantal factoren, namelijk: het soort behandeling en de grootte van het behandelgebied. Als je slechts een gebied laat behandelen, bijvoorbeeld je wangen, duurt dit doorgaans 30 minuten. Als je je hele gezicht wil laten behandelen zal dit ongeveer 60 minuten duren.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling voor acnelittekens wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven. Bekijk hier onze tarieven.

Is de behandeling pijnlijk?

Dit ligt eraan welke behandeling we voor de acnelittekens inzetten. Laserbehandelingen zijn doorgaans gevoeliger dan behandelingen zonder laser, zoals microneedling of chemische peelings. Tijdens een consult kun je samen met de huidtherapeut bespreken om voorafgaand aan de behandeling een verdovende crème te gebruiken.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na een milde littekenbehandeling is je huid de dag na de behandeling meestal nog rood, maar goed te camoufleren met bijvoorbeeld lycogel. Na een intensieve laserbehandeling is je huid na ongeveer een week hersteld.

Hoe kan ik mijn huid het beste verzorgen na de behandeling?

Je kunt je huid na de behandeling het beste vet houden met bijvoorbeeld Cicaplast. Dit product is bij ons in de klinieken te koop maar je kunt deze ook bestellen via de webshop. Het is fijn om deze direct na de behandeling in huis te hebben om zo de velletjes tegen te gaan. Zorg dat je je huid de eerste weken na de behandeling ook goed beschermd met minimaal SPF30.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Bij een laserbehandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-5 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Bij bijvoorbeeld een microneedling behandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 2-4 weken. Afhankelijk van de indicatie zijn er gemiddeld 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Kunnen acnelittekens rondom de ogen ook behandeld worden?

Ja dat kan. Met microneedling of Tixel kunnen we acnelittekens rondom de ogen verminderen. Bij deze behandelingen werken we niet met laserlicht, waardoor het niet schadelijk is voor de ogen.

Hoe kan ik zelf acnelittekens voorkomen?

Je kunt het beste niet aan de pukkel komen en deze laten verwijderen door een gespecialiseerde huidtherapeut. Met een looplamp heeft de huidtherapeut namelijk goed zicht op de pukkel en kan hem hierdoor helemaal legen. Als je zelf aan de pukkel gaat zitten heb je geen goed zicht en leeg je hem waarschijnlijk niet volledig waardoor de ontsteking juist erger wordt.

Blogs

Huidverzorging

Huidverzorging voor thuis in 5 simpele stappen

| Blog | No Comments
Huidverzorging voor thuis in 5 simpele stappen Goede zorg voor jezelf betekent ook goede zorg voor je huid. In dit blog vertellen wij je hoe je thuis in 5 simpele…
Fabels en feiten over een ooglift

Fabels en feiten over een ooglift

| Blog | No Comments
Fabels en feiten over een ooglift Door middel van een ooglift behandeling met de Tixel verstrakken we de huid rondom en op de ogen. De Tixel verhit de huid enkele…
peeling in de zomer

Peeling in de zomer? Ja!

| Blog, Blog - Laser, Blog - Peeling | No Comments
Peeling in de zomer? Ja! Een van de grootste misvattingen over een chemische peeling is dat deze niet kunnen worden uitgevoerd in de zomer. Chemische peelings worden wereldwijd uitgevoerd, óók…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care