chirurgische littekens

Littekens ontstaan door een verwonding, bijvoorbeeld door een ongeval, operatie, brandwond, huidprobleem of bij de zwangerschap. Er zijn veel verschillende soorten littekens, een litteken kan zowel atrofisch als hypertrofisch (verdikt) zijn. Het kan ook zijn dat een litteken rood blijft of trekkerig aanvoelt. Een litteken kan gaan afwijken bij een verstoorde wondgenezing, familiare aanleg of bij te veel spanning op het gebied. Hoewel littekens nooit volledig te verwijderen zijn, kunnen we er wel voor zorgen dat het litteken minder opvallend is of minder trekkerig aanvoelt.

Als je je litteken wilt behandelen, ben je bij De Huidkliniek aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? De Huidkliniek publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Welke soorten littekens zijn er?

Bij een diepe wond zoals na een trauma of na een chirurgische ingreep, maakt de huid de eerste drie weken bindweefselcellen aan. Deze cellen vormen bindweefselvezels, oftewel collageen. In het begin is het nieuwe weefsel nog erg kwetsbaar en rood van kleur. Gedurende de tijd word het weefsel wat sterker waardoor het litteken steeds vlakker wordt en minder rood. Maar wanneer het wondgenezingsproces langer dan normaal aanhoudt, door bijvoorbeeld een ontsteking in de wond of bij een ernstige beschadiging van de huid, is de kans groter dat er een (cosmetisch) storend litteken ontstaat. Hoe het litteken er dan uit komt te zien is afhankelijk van:

 • Het type verwonding.
 • De plek van het litteken. Littekens dat gelegen is over gespierde, beweeglijke lichaamsdelen of over de gewrichten kunnen makkelijk uitrekken waardoor het litteken wijder wordt. De huid op de borst is berucht voor het maken van hypertrofische littekens.
 • Of de wond is gehecht of uit zichzelf is dicht gegroeid.
 • Erfelijke factoren en huidskleur. Mensen met een gekleurde huid hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van abnormale littekens, zoals een hypertrofisch of een keloïd litteken.

Welke soorten littekens zijn er?

 • Chirurgisch litteken: een litteken wat is ontstaan na een chirurgische ingreep.
 • Automutilatie littekens: littekens op het lichaam die zijn ontstaan door zelfbeschadiging.
 • Traumalittekens: littekens die ontstaan zijn na een trauma, zoals een brandwond.

Bovenstaande littekens kunnen ook verschillende vormen aannemen:

 • Normaal litteken: een klein wit of huidkleurig litteken in de huid. De wondgenezing is onder normale omstandigheden verlopen.
 • Atrofisch litteken: een dun laagje littekenweefsel en ligt wat verzonken in de huid. Hierbij is er te weinig bindweefsel aangemaakt.
 • Hypertrofisch litteken: een litteken waarbij tijdens de wondgenezing teveel bindweefsel is aangemaakt, waardoor het litteken verdikt is.
 • Keloïd litteken: een litteken waarbij tijdens de wondgenezing teveel bindweefsel is aangemaakt, waardoor het litteken flink verdikt is en groter is dan waar de wond zat.

Hoe behandelen we trauma littekens of chirurgische littekens?

Hoewel een litteken nooit helemaal te verwijderen is, kunnen we wel door middel van een behandeling helpen om het litteken minder opvallend te maken of te versoepelen. Met diverse behandeltechnieken wordt de huid gestimuleerd om het littekenweefsel gladder, soepeler en minder zichtbaar te maken.
Bij De Huidkliniek zijn de volgende behandelmethoden mogelijk bij littekens:

 • Micro-needling
 • Tixel
 • Lasertherapie
 • Littekenmassage
 • Littekentape

Welke behandeling het meest geschikt is, ligt aan het soort litteken en hoe het litteken eruit ziet.

Ervaringen

“Uitstekend!” Zeer klantvriendelijk en professioneel. Er is duidelijk uitgelegd wat de behandeling inhoud en wat de resultaten kunnen zijn. Ik heb nu 3 behandelingen gehad en de striae is al zeer minder geworden, en op sommige (kleine) plekken zelfs verdwenen! Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om de striae te behandelen.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling bij De Huidkliniek? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van striae, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je striae wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket heeft binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de grote van het gebied dat je wilt behandelen. Gemiddeld genomen heb je 3 tot 4 behandelingen nodig. Tijdens het eerste kosteloze consult, stelt de specialist een behandelplan op maat voor je op.

Is de behandeling pijnlijk?

Tijdens het vrijblijvend consult stellen de huidtherapeuten van De Huidkliniek een behandelplan op maat voor je op. Tijdens dit consult wordt tevens aandacht besteed aan de specifieke voor en nazorg maatregelen die je kan treffen.

Na de behandeling is de behandelde huid rood en kan er zwelling ontstaan. Ook kan er korstvorming ontstaan in de vorm van de laserpatronen, maar die is na 7 tot 10 dagen genezen. Het genezen gaat vaak gepaard met lichte vervelling.

Bij de behandeling van striae op het lichaam kan de roodheid nog enkele weken tot maanden na de behandeling zichtbaar zijn.

De behandeling is gevoelig. Vaak maken onze cliënten gebruik van verdovende crème. Met deze crème is de behandeling heel goed vol te houden. Een klein gebied wordt niet altijd verdoofd omdat het onaangename gevoel dan van korte duur is.

Blogs

Pigmentvlekken door de zon

5 tips bij pigmentvlekken door de zon

| Blog | No Comments
5 tips bij pigmentvlekken door de zon De herfst is aangebroken! Dit is vaak ook de tijd dat je ziet of je pigmentvlekken aan de zon hebt overgehouden. Hoe kom…
feiten en fabels over ontharen

Fabels en feiten over ontharen

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
Fabels en feiten over ontharen Er zijn vele methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Er bestaan ook een hoop fabels over deze ontharingsbehandelingen. Wij hebben de meest voorkomende…
droge handen

Hoe voorkom ik droge handen?

| Blog | No Comments
Hoe voorkom ik droge handen? U wast uw handen nu waarschijnlijk vaker dan u gewend bent. Heel goed, want dit is heel belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care